Nye vekstnæringer trenger kunnskapsmiljøene
Fallende lønnsomhet på eksport av gass og olje viser at økonomien vår trenger flere bein å stå på. For å dyrke frem nye kunnskapstunge næringer og skape samfunnsløsninger trenger vi et velfungerende system og en kultur for å hente ut det uutnyttete potensialet i norske bedrifter og forskningsmiljøer.
Dette var blant temaene som ble diskutert på Kommersialiseringskonferansen 2015 som ble arrangert av Oslotech, Abelia og Forskningsrådet. Arrangementet ble gjennomført i anledning 20-årsjubileet til Forskningsrådets FORNY-program og Forskningsparkens 30-årsjubileum.
Kultur for kommersialisering
Forskningsrådets FORNY-program har siden oppstarten for 20 år siden vært en pådriver for å skape en kommersialiseringskultur ved forskningsinstitusjonene og bidra til at ny kunnskap og teknologi når fram til markedene.
– Forskningsrådet har nå en strategi som er tydelig på at forskning i enda større grad skal resultere i innovative og bærekraftige løsninger. Universitetene spiller en særlig viktig rolle for utdanning og langsiktig forskning. Vi må kunne forvente at de tar sitt tredje oppdrag, innovasjon, på alvor ved å utvikle kultur og ledere som bidrar til at forskningsresultater omsettes til kommersielle og bærekraftige produkter og tjenester, sier Anne Kjersti Fahlvik, innovasjonsdirektør i Forskningsrådet.
Politikk må styrke kommersialiseringen
Abelia mener det er behov for en ny helhetlig innovasjonspolitikk i Norge.
– Som det ble påpekt på konferansen, er det stor forskjell på å ha et sveitserur og å ha alle delene til et ur liggende på et bord, uansett hvor perfekte enkeltdelene er. Det er et tankekors at virkemidlene for kommersialisering av forskning og offentlige innkjøpsordninger er så dårlig sammenkoplet, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.
Pay it forward
Karl-Christian Agerup, administrerende direktør i Oslotech, mener avstanden mellom industri og forskning i Norge er for stor.
– «Pay it forward»-kulturen virker. Næringslivsledere må slippe nye bedrifter til, åpne døren og si ja til å møte gründere, dele av sine kontakter og vise vei. Vi må åpne opp og endre holdningene våre. Det skal være lov å feile som gründer og vi skal vise frem de gode historiene. I inkubatoren StartupLab i Forskningsparken jobber 70 nye bedrifter, de jakter på den første kunden og retter seg mot globale markeder, sier Agerup.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonsrådgiver Kristin Dawes, Forskningsrådet, krid@forskningsradet.no, +47 94149351
Kommunikasjonssjef Astrid Bjerke Lund, Oslotech, astrid@oslotech.no +47 92828808
Kommunikasjonsrådgiver Vibeke Munthe-Kaas, Abelia, vmk@abelia.no, +47 90700074
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom