
Forskere frykter en ny tsunami i Sørøst-Asia

Indonesia har vært utsatt for flere tsunamier
I en hule ved Banda Aceh, på nordvestspissen av Sumatra, har de amerikanske geologene Charles Rubin og Kerry Sieh gjort funn av tidligere tsunamier. Hulen er bosatt av flaggermus, hvor flere lag med mørk guano skiller hvert lag sand fra tidligere monsterbølger. På bakgrunn av funnet kan forskerne datere hver tsunami som har rammet kysten, hvor det viser seg at flere av disse har truffet land over en kortere periode.
Ved å grave ned til grunnfjellet av hulen eksponeres levninger fra 3000 til 7000 år tilbake. Charles Rubin har studert og datert hver monsterbølge som oversvømte grotten i denne perioden, og har oppdaget at tsunamiene som har truffet land, ikke følger et fast mønster;
- I løpet av 500 år var det seks tsunamier her. Før dette, i løpet av tusenvis av år, var det kanskje én tsunami hvert 500. år, noe som er en ganske bemerkelsesverdig sekvens, forteller Charles Rubin.
Sekvensene på tsunamiene er fortsatt et mysterium
Energien som oppstår ved spenninger i jordskorpen bygges langsomt opp over 500-600 år, før den tilslutt resulterer i et jordskjelv. Spørsmålet er hvordan det er skapt nok energi til et nytt jordskjelv på kun noen tiår. Den amerikanske geologen og seismologen, Kerry Sieh, mener å ha svaret.
Sieh benytter seg av GPS-stasjoner som måler hvor mye energi som bygget seg opp i Indiahavet, og hvor mye som ble utløst under jordskjelvet i 2004. I dette tilfellet var det kun halvparten av energien som ble utløst. Dermed mener Sieh at det fortsatt kan være nok energi lagret til et nytt jordskjelv og dermed en ny tsunami i Sørøst-Asia.
- Så spørsmålet er om dette betyr at vi kan forvente et nytt, stort jordskjelv og en ny stor tsunami? Dette er et spørsmål som vi mistenker at svaret er ja på, men vi er egentlig ikke sikre på det, sier Kerry Sieh.
Tsunamikveld på kanalen
Den neste mega-tsunamien vil komme, men spørsmålet er når. Forskningen dokumenteres i «Den neste store tsunamien», premiere lørdag 27. desember kl. 22.00.
Fra kl. 21.00 sender National Geographic Channel dokumentaren «Tsunami: Dagen da bølgen kom» - hvor amatørvideoer og intervjuer med øyenvitner til katastrofen i 2004 forteller om tragiske historier, utrolige redninger og heltedåder.
Den dødeligste i moderne tid
I romjulen 2004 ble store deler av verden berørt da en mega-tsunami skylte innover Sørøst-Asia, og tusenvis av mennesker mistet livet, hvorav 84 nordmenn. Tidligere var det kun registrert mindre jordskjelv i denne regionen, så verken forskerne eller befolkningen var forberedt. Resultatet ble den mest dødelige tsunamien i moderne tid, og ifølge Verdens helseorganisasjon ble fem millioner mennesker direkte berørt av katastrofen.
Hvordan oppstår en tsunami
Tsunamier forårsakes av underjordiske jordskjelv eller objekter som treffer vannet. Tsunamien i Sørøst-Asia var resultatet av et jordskjelv – hvor to deler av jordskorpen, utsatt for stadig økende spenninger, forskyver seg i forhold til hverandre. Slike nedpressingsområder kalles en subduksjonssone.
Man har i lang tid trodd at kun få områder har vært utsatt, men før forskningen gir oss et klart svar kan alle som bor i nærheten av en subduksjonssone være i mulig fare.
Kontakter
Tonje ØvervollPressekontakt
Tel:+47 948 22 471tonje.overvoll@fox.comBilder

Om National Geographic
Smart TV på sitt beste. National Geographic gir deg programmer som vekker interesse og pirrer nysgjerrigheten din, og vi er etterrettelige i alt vi gjør. National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.
Følg pressemeldinger fra National Geographic
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra National Geographic på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra National Geographic
– Mange idiotiske valg gjøres av norske sjåfører nå på høsten!1.10.2019 10:05:00 CEST | Pressemelding
Høstferien er her, og dermed også kjøring på snøbelagte og glatte fjellveier. De norske bilbergerne fra National Geographics serie «Vinterveiens helter» gir deg sine seks beste råd for vinterkjøring.
Notre-Dame: Kampen mot brannen9.9.2019 11:15:00 CEST | Pressemelding
Ny dokumentar går tett på den tragiske brannen som rammet Notre-Dame 15. april 2019 og viser hvordan redningsarbeidet utspilte seg minutt for minutt, i den syv timer lange kampen. «Notre-Dame: Kampen mot brannen» har premiere 15. september kl. 22.00 på National Geographic.
Stjernespekket dramaserie om ebolavirusets inntreden på amerikansk jord6.9.2019 12:00:00 CEST | Pressemelding
Emmy- og Golden Globe-vinner Julianna Margulies innehar hovedrollen i National Geographics nye miniserie «The Hot Zone», som forteller historien om ebolautbruddet i USA i 1989. «The Hot Zone» har Norgespremiere søndag 22. september kl. 21.00.
Hugh Jackman, Pharrell Williams og andre superstjerner redder verden i ny dokumentarserie3.9.2019 15:45:00 CEST | Pressemelding
Hugh Jackman, Pharrell Williams og Usher er noen av superstjernene som dukker opp i National Geographics nye dokumentarserie, som fokuserer på å løse de største verdensproblemene. «Verdensløftet» har premiere fredag 6. september kl. 19.00 på National Geographic.
«Vinterveiens helter» returnerer2.9.2019 09:00:00 CEST | Pressemelding
Den internasjonale seersuksessen med de norske vinterheltene er tilbake med ny sesong. «Vinterveiens helter» sesong 4 har premiere torsdag 3. oktober kl. 22.00 på National Geographic.