Partikler kolliderte ved rekordhøy hastighet ved CERN

Partikkelkollisjonene er en del av forberedelsene CERN nå gjennomfører for å gjøre den 27 kilometer lange partikkelakseleratoren (Large Hadron Collider) og magnetene klar til en ny runde med eksperimenter. CERN planlegger å starte eksperimentene for fullt i løpet av de neste par ukene. I øyeblikket er det den siste finjusteringen av magneter, detektorer og annet utstyr som skjer, ingen nye resultater eller data vil komme før etter testkollisjonene.
Gårsdagens test handlet om å bringe protonene opp til en energi på 13 TeV, og gradvis justere banene som protonstrålene sirkulerer i, slik at de kolliderte. Det er første gang protoner kolliderer ved så høye hastigheter.
Når energien øker, blir det enda vanskeligere for de to protonstrålene å møtes. Ved den gamle energien var presisjonsnivået som å skyte en knappenål fra hver sin side av Atlanterhavet og få dem til å frontkollidere halvveis. Ved høyere energier fokuseres strålene på et enda mindre område, og det er enda vanskeligere å få til en kollisjon.
Partikkelakseleratoren LHC har vært stengt i to år for oppgradering og vedlikehold. De første protonstrålene ble sendt gjennom den nyoppussede maskinen i april i år, etter at den planlagte oppstarten i mars ble forsinket fordi kablene til en av magnetene kortsluttet. Den 10. april ble det satt rekord ved CERN, da strålen nådde energier på 6,5 TeV, og testkollisjoner ved 900 gigaelektronvolt (GeV). Nå har altså CERN flyttet grensene på nytt med testkollisjoner på 13TeV – høyeste energi noensinne.
Nøkkelord
Kontakter
Spesialrådgiver Bjørn Jacobsen
Norges forskningsråd
+47 40 63 82 66
bja@forskningsradet.no
Bilder


Lenker
Om Forskningsrådet
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom