Forskningsrådet

Partikler kolliderte ved rekordhøy hastighet ved CERN

Del
I går kveld ble det satt ny rekord ved CERN da forskerne sendte protonkjerner mot hverandre og fikk dem til å kollidere med en energi på 13 teraelektronvolt (TeV).
Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ATLAS-detektoren.
Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ATLAS-detektoren.

Partikkelkollisjonene er en del av forberedelsene CERN nå gjennomfører for å gjøre den 27 kilometer lange partikkelakseleratoren (Large Hadron Collider) og magnetene klar til en ny runde med eksperimenter. CERN planlegger å starte eksperimentene for fullt i løpet av de neste par ukene. I øyeblikket er det den siste finjusteringen av magneter, detektorer og annet utstyr som skjer, ingen nye resultater eller data vil komme før etter testkollisjonene.

Gårsdagens test handlet om å bringe protonene opp til en energi på 13 TeV, og gradvis justere banene som protonstrålene sirkulerer i, slik at de kolliderte. Det er første gang protoner kolliderer ved så høye hastigheter.

Når energien øker, blir det enda vanskeligere for de to protonstrålene å møtes. Ved den gamle energien var presisjonsnivået som å skyte en knappenål fra hver sin side av Atlanterhavet og få dem til å frontkollidere halvveis. Ved høyere energier fokuseres strålene på et enda mindre område, og det er enda vanskeligere å få til en kollisjon.

Partikkelakseleratoren LHC har vært stengt i to år for oppgradering og vedlikehold. De første protonstrålene ble sendt gjennom den nyoppussede maskinen i april i år, etter at den planlagte oppstarten i mars ble forsinket fordi kablene til en av magnetene kortsluttet. Den 10. april ble det satt rekord ved CERN, da strålen nådde energier på 6,5 TeV, og testkollisjoner ved 900 gigaelektronvolt (GeV). Nå har altså CERN flyttet grensene på nytt med testkollisjoner på 13TeV – høyeste energi noensinne.

Nøkkelord

Kontakter

Spesialrådgiver Bjørn Jacobsen
Norges forskningsråd
+47 40 63 82 66
bja@forskningsradet.no

Bilder

Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ATLAS-detektoren.
Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ATLAS-detektoren.
Last ned bilde
Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ALICE-detektoren.
Protoner kolliderer ved 13 TeV og sender partikler gjennom ALICE-detektoren.
Last ned bilde

Lenker

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no
Dette er Cern: Verdens største og viktigste organisasjon for forskning på partikkelfysikk. Anlegget ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike. Norge er et av 21 medlemsland som samarbeider om å finansiere Cern og driver forskning ved infrastrukturen. Norge har vært medlem av Cern siden oppstarten i 1954 og dekker 2,5 prosent av Cerns budsjett. I 2014 betalte den norske regjeringen 185 millioner kroner for medlemskapet. Det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet på vegne av Kunnskapsdepartementet. Omtrent 100 norske forskere og studenter, primært fra UiO og UiB, deltar i eksperimentene på Cern, sammen med 6500 andre forskere fra universiteter og forskningsinstitutter over hele verden. Cern har cirka 2300 ansatte, hvorav 13 er norske.

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye