Trygg Trafikk

Frykter flere alvorlige rulleskiulykker

Del
Norges Skiforbund frykter at en kraftig økning av rulleskiløpere kan føre til flere alvorlige trafikkulykker. Nå får forbundet hjelp av Statens vegvesen og Trygg Trafikk.

Flere kjente skiløpere som Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Øystein Pettersen har vært involvert i trafikkulykker på rulleski de siste åra. Mens det tidligere stort sett var aktive skiløpere som trente på rulleski, har mosjonistene nå kommet etter.  Nå går Skiforbundet sammen med Statens vegvesen og Trygg Trafikk for å forebygge rulleskiulykker i trafikken. Skiskytterforbundet støtter også arbeidet. Ifølge Skiforbundet er salget av rulleski økt med 30 prosent de siste åra.

- Det er en kjensgjerning at alle ikke er like flinke på rulleski. Det kan føre til flere rulleskiulykker. Vi trenger et sett Fjellvettregler for rulleskiløpere. Det gjelder både aktive skiløpere og mosjonister, sier Åge Skinstad i Norges Skiforbund.

To drept
Han får støtte av Anne Margrete Bøe i Statens vegvesen og Ivar Ringen i Trygg Trafikk.

- I 2013 hadde vi to tragiske dødsfall på rulleski. Hvis ikke rulleskiløperne selv, trenere og ledere tar inn over seg at det er krevende å trene på rulleski i trafikken, vil vi få flere alvorlige rulleskiulykker, sier Ringen. Vegvesenet og Trygg trafikk ser klare likhetstrekk mellom syklister og rulleskiløpere i trafikken.

- Begge er myke trafikanter som er sårbare i trafikken. Samtidig mener en del bilførere at de reduserer framkommeligheten for biltrafikken. Vi må ta hensyn til hverandre ute i trafikken slik at det ikke spisser seg unødvendig, sier Bøe.

Rulleskikameratene har følgende budskap til aktive rulleskiløpere og mosjonister:

  • Tren på trygge veger hvor du er godt kjent
  • Kle deg synlig i trafikken og bruk refleks – bruk alltid hjelm
  • Dropp musikk på øra slik at du har alle sanser skjerpet
  • Ta hensyn til andre trafikanter, særlig fotgjengere og bilister
  • Gå en i bredden når du skøyter – unntaksvis to i bredden ved klassisk stil

Leder og treneransvar
- Vi har et særlig ansvar for å lære barn og unge gode rulleskivaner. Det får vi ikke til hvis ikke særlig trenere i langrenns- og skiskyttermiljøet tar tak. Det er et lederansvar i idretten. Vi vil gjerne at skiforeldre har fokus på dette, sier Åge Skinstad.

Kontakter:

Åge Skinstad, Norges Skiforbund, tlf: 480 58 057

Per Arne Botnan, Norges Skiskytterforbund, tlf: 900 42 212

Anne Margrethe Bøe, Statens vegvesen, tlf: 482 75 484     

Ivar Ringen, Trygg Trafikk, tlf: 915 21 063

Nøkkelord

Bilder

Rulleskivettregler
Rulleskivettregler
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadd i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg pressemeldinger fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye