Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vi spiser over 20 millioner appelsiner i påsken

Del
Det påstås at vi er verdensmestere i å spise appelsiner. I tilfelle så er det ingen dårlig rekord. Godt i overkant av 5.000 tonn appelsiner blir skrelt og satt til livs i løpet av påskedagene. Dette er en sterk norsk tradisjon.
Appelsinene spiser vi helst som de er, men er også kjempegodt f.eks. i salater.
Appelsinene spiser vi helst som de er, men er også kjempegodt f.eks. i salater.

Totalt økte frukt ut av butikk med hele 348,5 million kr fra 2012 til 2013. Appelsinens andel var 15,8 %. Vårt totale forbruk er på 38.000 tonn, som igjen innebærer at hver og en av oss i gjennomsnitt spiser 7,5 kg.

I langt over 100 år har vi importert appelsiner. I årtider var det en eksotisk og høyt skattet frukt. Den hadde sin sesong fra jul til påske. Og i påsken ble den lagt ned i norske ryggsekker sammen med matpakke, varm kakao og solkrem. Appelsiner var tidligere ikke så søte som dagens, derfor ble det en påsketradisjon å putte sukkerbiter i appelsinen, kna godt slik at sukkeret løste seg opp, og så kunne appelsinen nærmest drikkes i skiløypa eller foran hytteveggen mens påskesola varmet.

I dag har vi søte, deilige appelsiner som slett ikke trenger å tilføres sukkerbiter. Vi bruker appelsiner i påskematen så som i steikeformer med lam og kylling, i grønne matsalater, i fruktsalater, i påskens bløtkake, i milkshake, juice og i kalde, gode smoothies. Men mest av alt spiser vi appelsiner som den uforlignelige frukten den er.

Det er masse C-vitaminer, antioksidanter, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber i appelsin. For flere tusen år siden hadde den sine røtter i Kina. Allerede da forsto folk at det ga helse å spise appelsiner. Den kunnskapen holder vi oss til fortsatt.

Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, mobil 916 36 870, e-post: britt.kasin@frukt.no.

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, mobil 916 36 870, e-post: britt.kasin@frukt.no.

Bilder

Appelsinene spiser vi helst som de er, men er også kjempegodt f.eks. i salater.
Appelsinene spiser vi helst som de er, men er også kjempegodt f.eks. i salater.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye