CERN utsetter oppstarten av partikkelakseleratoren

Syv av de åtte sektorene i den 27 kilometer lange maskinen som ligger 100 meter under bakken i grenseområdet mellom Sveits og Frankrike er klargjort for energier tilsvarende 6,5 terraeletronvolt (TeV), som er den marsjfarten partikkelaksekeratoren LHC skal starte med i denne andre runden. I den åttende sektoren er man også på god vei til å nå denne energien.
På grunn av en feil ved en av magnetene, som ble oppdaget den 21. mars, vil det imidlertid ikke bli sendt protonstråler gjennom partikkelakseleratoren denne uken som planlagt. Problemet er kjent og løsbart, men kan ta litt tid å utbedre, siden den er oppstått i en del av maskinen som er kjølt ned. For å reparere feilen må maskinen først varmes opp, deretter må den kjøles ned igjen etter at reparasjonen er utført.
- Det som ville tatt oss noen timer i en varm maskin, tar mye lengre tid når maskinen er kald, sier CERNs direktør for akseleratorene, Frédérick Bordry.
CERN anslår at forsinkelsene kan bli på alt fra noen dager til flere uker. Ny timeplan for restarten av partikkelakseleratoren LHC vil bli offentliggjort så snart som mulig. Ved CERN ser både ingeniører, teknikere og fysikere frem til å erfare hva den oppgraderte maskinen duger til og gleder seg til å se hva eksperimentene kan bringe av ny kunnskap de neste årene. optimistiske:
- Alt tyder på den andre runden med eksperimenter i den oppgraderte maskinen blir fantastisk, sier CERNs generaldirektør Rolf Heuer.
- Når alt kommer til alt er et par ukers forsinkelse en liten sak i forhold til de store spørsmålene vi forsøker å finne svar på, nemlig å forstå universet vi lever i.
Nøkkelord
Kontakter
Professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo, farid.ould-saada@fys.uio.no, 94861474
Bjørn Jacobsen, Norges forskningsråd, bj@forskningsradet.no, 40638266
Bilder
Lenker
Om Forskningsrådet
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom