Forskningsrådet

CERN starter partikkelakseleratoren igjen

Del
Et nyoppusset anlegg ved CERN er klar for nye eksperimenter ved rekordhøye energier. Målet er å løse enda flere spørsmål om universets begynnelse og byggeklossene alt er laget av.
LHC. Foto: CERN
LHC. Foto: CERN

Denne uken starter CERN på nytt partikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider) etter å ha vært stengt for oppgradering og vedlikehold i to år.

Rekordhøye energier

CERN-fysikerne er i full sving med å gjøre de siste forebredelsene før de skal restarte den enorme, underjoridske maskinen . I den 27 kilometer lange akseleratoren skal de sende hydrogenkjerner (protoner) mot hverandre i hastigheter opp mot lysets hastighet og få dem til å kollidere ved rekordhøye energier (inntil 13 TeV). Akseleratoren er rustet opp til å kjøre ved nesten dobbelt så høye energier som i 2012, da forskerne fant Higgs-partikkelen. De første partikkel-kollisjonene vil skje i slutten av mai.

- Vi er i ferd med å bevege oss inn i helt nye områder av fysikken. Denne gangen vet ikke forskerne helt hva de nye eksperimentene vil bringe. Men at LHC-eksperimentene vil føre fysikken et langt skritt videre, er ingen i tvil om, sier professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo, som leder den norske forskningsinnsatsen ved ATLAS-detektoren ved CERN.

Standardmodell, supersymmetri og mørk materie

Det er noen av universets dypeste mysterier forskerne vil avdekke i de planlagte eksperimentene.

En av teoriene fysikere tror man kan få bekreftet gjennom de nye eksperimentene ved CERN er supersymmetri. Hvis supersymmetri viser seg å eksistere kan det oppklare flere av de virkelig store mysteriene i moderne fysikk som:

● Hvorfor er Higgsbosonet så lett?

● Hva er mørk materie?

● Hvorfor finnes det mer materie enn antimaterie i universet?

For mange fysikere står det mye på spill: Enten vil man få bekreftet etablerte og populære teorier, for eksempel om supersymmetri og mørk materie, og kan ta nye steg inn i dette feltet av fysikken. Eller man vil måtte innse at vi har mye mer å lære om hvordan universet henger sammen.

Den norske forskningsinnsatsen ved CERN skjer først og fremst ved de to eksperimentene ATLAS (www.atlas.ch) og ALICE (http://aliceinfo.cern.ch/Public/Welcome.html).

Nøkkelord

Kontakter

Professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo, farid.ould-saada@fys.uio.no, 94861474


Bjørn Jacobsen, Norges forskningsråd, bj@forskningsradet.no, 40638266

Bilder

LHC. Foto: CERN
LHC. Foto: CERN
Last ned bilde
ATLAS-detektoren ved CERN. Foto: Sidsel Flock Bachmann
ATLAS-detektoren ved CERN. Foto: Sidsel Flock Bachmann
Last ned bilde
Professor Farid Ould-Saada leder den norske forskningsinnsatsen ved ATLAS-detektoren ved CERN
Professor Farid Ould-Saada leder den norske forskningsinnsatsen ved ATLAS-detektoren ved CERN
Last ned bilde

Lenker

Om Forskningsrådet

Forskningsrådet
Forskningsrådet
Drammensveien 288
0283 OSLO

22 03 70 00https://www.forskningsradet.no
• Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning (CERN) er verdens største og viktigste organisasjon for forskning på partikkelfysikk. Anlegget ligger på grensen mellom Sveits og Frankrike. • Norge er et av 21 medlemsland som samarbeider om å finansiere CERN og driver forskning ved infrastrukturen. Norge har vært medlem av CERN siden oppstarten i 1954 og dekker 2,5 prosent av CERNs budsjett. • I 2014 betalte den norske regjeringen 185 millioner kroner for medlemskapet. Det er Forskningsrådet som forvalter det norske medlemskapet på vegne av Kunnskapsdepartementet. • Omtrent 100 norske forskere og studenter, primært fra UiO og UiB, deltar i eksperimentene på CERN, sammen med 6500 andre forskere fra universiteter og forskningsinstitutter over hele verden. • CERN har ca. 2300 ansatte, hvorav 13 er norske.

Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye