6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett

Starten på et helt nytt år kan gi ekstra god motivasjon til å endre hverdagsvanene - og uvanene våre. Spesielt etter julens store matgilde kan vi kjenne på behovet for mer mosjon og mindre usunn mat og godterier. I tillegg går det mot lysere tider og tanken om en ny og frisk start er ekstra givende.
I undersøkelsen som er gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er det flere som svarer at de vil trene seg sunnere - fremfor å slanke seg.
Ernæringsrådgiveren i Melk.no sier det er ekstra fint å se at flere fokuserer på mer aktivitet og sunnere mat - og ikke bare panikkslanking. Hele 40 prosent sier at de vil trene mer, 30 prosentene sier at de ønsker å slanke seg og 26 prosent svarer at de vil ha et sunnere kosthold.
– At såpass mange ønsker å endre livsstilsvaner gjennom bedre kosthold og mer aktivitet er godt nytt for folkehelsen. Ekstreme dietter og panikkslanking kan være utfordrende å gjennomføre, pluss at det er vanskelig og ikke falle rett tilbake i gammel uvane når det blir for omveltende. Det er aldri for sent å starte med sunnere vaner, enten det er januar eller juni, sier Terese Glemminge Arnesen.
Start med små grep
Å begynne med en god vane kan for mange være enklere enn å slutte med en dårlig. For kostholdets del er det mange gode vaner man kan starte med allerede i dag.
– De aller fleste klarer å gjøre noen grep for å bedre helsen. Legg lista lavt for å komme i gang, og husk at små grep kan gjøre store forskjeller. Start med å bestemme deg for å gjøre minst ett sunnere valg hver dag, sier Glemminge Arnesen.
Ernæringsrådgiveren anbefaler å spise helt vanlige matvarer som frukt, grønt, magre meieriprodukter, grove kornprodukter, noe kjøtt og fisk. Med disse matvarene legger du et godt grunnlag for et sunt kosthold, uten strenge kurer eller spesialprodukter.
3 sunne kostholdsvaner å starte med
- Velg grovere kornprodukter. Se etter brødskalaen, og velg brødvarer med mer fiber som gjør deg mettere og som er godt for fordøyelsen.
- Velg grønnere mat. Vi bør spise frukt og grønnsaker så ofte som mulig, helst til hvert måltid. Start med alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, så spiser du mer!
- Velg magrere meieriprodukter. Det er lurt å velge f.eks. lettmelk og skummet melk, cottage cheese, kvarg og magre oste- og yoghurttyper. Disse inneholder mindre fett, men er gode kilder til næringsstoffer som kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer.
Ambisjoner for 2023 |
|
Trene mer |
40 % |
Slanke seg/gå ned i vekt |
30 % |
Spise/drikke sunnere |
26 % |
Drikke mindre alkohol |
7 % |
Slutte å røyke |
2 % |
Slutte å snuse |
3 % |
Minst ett av de ovenfor |
59 % |
Landsrepresentativt utvalg (1000 personer). Gjennomført av Norstat i uke 51.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom