6 av 10 gravide er lei sunnhetstyranniet
Listen over nei-mat blir stadig lengere, enten det gjelder ultraprosessert mat, fasting eller hvordan vi skal spise mest mulig klimavennlig. Dette kommer i tillegg til det vanlige mathysteriet. Nå svarer 61 prosent av de som nylig har vært gravide at de ønsker seg et mer positivt matfokus.

I en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kommer det frem at 1 av 2 kvinner som har fått barn de tre siste årene er forvirret over motstridende kostholdsinformasjon, og 61 prosent svarer at de vil ha tydeligere råd om hva de faktisk skal spise.
Forvirrende formidling
– Kostholdsdebatten preges ofte av sterke stemmer og motstridende meninger. Når det i tillegg kommer stadig nye trender og råd i sosiale medier er det ikke så rart at mange gravide føler seg forvirret og bekymret, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no
Viktig å snakke positivt om mat
Førstegangsfødende er særlig utsatt for matforvirring siden mange er redde for å spise noe som kan skade fosteret. I tillegg til informasjon om trygg mat er det også viktig at gravide får høre fremsnakk av all den gode og næringsrike maten de faktisk kan spise helt trygt.
- At flere gravide og ammende ønsker seg et positivt matfokus er et signal som bør bli lyttet til. Det er bekymringsfullt hvis motstridende råd fører til at gravide mister motivasjon til å spise vanlig sunn mat, eller i verste fall kutter ut næringsrik mat som er viktig for både mor og barn, sier Glemminge Arnesen.
Vanlig mat er bra nok
Et godt tips ifølge ernæringsrådgiveren er å følge Helsedirektoratets kostholdsråd.
– De offisielle kostrådene kaster seg ikke på siste trend eller enkeltstudier, men baserer seg på systematiske kunnskapsoppsummeringer av omfattende forskning på kosthold og helse. Dette høres kanskje kjedelig ut, men mat trenger ikke være så komplisert. Spesielt viktig er det at gravide ikke skal gå rundt å uroe seg unødvendig og heller nyte vanlig, sunn og trygg mat med god samvittighet, avslutter Glemminge Arnesen.
6 tips til et næringsrikt gravidkosthold
1. Melk, yoghurt og ost
Meieriprodukter er de største kildene vi har til både jod og kalsium, som begge er næringsstoffer gravide og ammende har et høyere daglig anbefalt inntak av. En fin tommelfingerregel er at gulost er rik på kalsium, og brunost er rik på jod.
2. Grønne grønnsaker
Grønne grønnsaker som spinat, brokkoli og asparges er kilder til kalsium, jern og folat som forebygger ryggmarksbrokk hos fosteret. Folat anbefales også å ta som tilskudd i svangerskapet.
3. Fisk
Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse) er gode kilder til jod. Spis gjerne fisk til middag 3 ganger i uken, og la 1-2 av dem være hvit fisk. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
4. Leverpostei, egg og magre kjøttprodukter
Disse matvarene er gode kilder til jern. Gravide kan være utsatte for jernmangel fordi behovet for jern øker. Jern er viktig fordi blodvolumet ditt øker. Animalske matvarer som kjøtt, egg og meieriprodukter er også en god kilde til vitamin B12.
5. Grove kornprodukter
Grove kornprodukter er en kilde til jern i det norske kostholdet. En grov brødskive med leverpostei, eller annet magert kjøttpålegg kan derfor bidra med en del jern. Grove kornprodukter inneholder også kostfiber, som er bra for fordøyelsen
6. Belgfrukter
Belgfrukt er samlebetegnelsen på erter, bønner og linser. Belgfrukt er en god kilde til proteiner og fiber, og er også en kilde til flere vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium og jern.
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.3.2.2023 13:34:23 CET | Pressemelding
Etter en økning under pandemien, endte salget av melk og meieriprodukter med en nedgang i 2022. Det ser dessverre ikke ut til at forbrukerne tar med seg de endrede melkevanene inn i en hverdag uten pandemirestriksjoner. Nå som vi er inne i en tid med stor økning i matvarepriser, er det på tide å minne hvor mye rimelig folkehelse det er i et glass melk.
7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen29.12.2022 12:09:08 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse kommer det frem at svært mange får dårlig samvittighet av å spise mat i julen, og det er spesielt de unge jentene som sliter mest.
6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett28.12.2022 12:36:22 CET | Pressemelding
I en fersk undersøkelse om hvilke nyttårsforsetter vi har for 2023 svarer hele 59 prosent at de ønsker å enten trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol. Med disse tipsene kommer du godt i gang med forsettene.
Riskrem er folkets favorittdessert20.12.2022 14:18:49 CET | Pressemelding
Riskrem er den ubestridte dessertfavoritten over hele landet. Hele 46 prosent av oss spiser riskrem på julaften.
8 av 10 spiser julegrøt i desember15.12.2022 10:31:27 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker risengrynsgrøt på juledagene, men i en fersk undersøkelse om nordmenns julevaner viser det seg at stadig flere tjuvstarter spisingen i adventstiden - og det er overraskende nok de yngre som spiser mest julegrøt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom