6 av 10 gravide er lei sunnhetstyranniet
I en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) kommer det frem at 1 av 2 kvinner som har fått barn de tre siste årene er forvirret over motstridende kostholdsinformasjon, og 61 prosent svarer at de vil ha tydeligere råd om hva de faktisk skal spise.
Forvirrende formidling
– Kostholdsdebatten preges ofte av sterke stemmer og motstridende meninger. Når det i tillegg kommer stadig nye trender og råd i sosiale medier er det ikke så rart at mange gravide føler seg forvirret og bekymret, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no
Viktig å snakke positivt om mat
Førstegangsfødende er særlig utsatt for matforvirring siden mange er redde for å spise noe som kan skade fosteret. I tillegg til informasjon om trygg mat er det også viktig at gravide får høre fremsnakk av all den gode og næringsrike maten de faktisk kan spise helt trygt.
- At flere gravide og ammende ønsker seg et positivt matfokus er et signal som bør bli lyttet til. Det er bekymringsfullt hvis motstridende råd fører til at gravide mister motivasjon til å spise vanlig sunn mat, eller i verste fall kutter ut næringsrik mat som er viktig for både mor og barn, sier Glemminge Arnesen.
Vanlig mat er bra nok
Et godt tips ifølge ernæringsrådgiveren er å følge Helsedirektoratets kostholdsråd.
– De offisielle kostrådene kaster seg ikke på siste trend eller enkeltstudier, men baserer seg på systematiske kunnskapsoppsummeringer av omfattende forskning på kosthold og helse. Dette høres kanskje kjedelig ut, men mat trenger ikke være så komplisert. Spesielt viktig er det at gravide ikke skal gå rundt å uroe seg unødvendig og heller nyte vanlig, sunn og trygg mat med god samvittighet, avslutter Glemminge Arnesen.
6 tips til et næringsrikt gravidkosthold
1. Melk, yoghurt og ost
Meieriprodukter er de største kildene vi har til både jod og kalsium, som begge er næringsstoffer gravide og ammende har et høyere daglig anbefalt inntak av. En fin tommelfingerregel er at gulost er rik på kalsium, og brunost er rik på jod.
2. Grønne grønnsaker
Grønne grønnsaker som spinat, brokkoli og asparges er kilder til kalsium, jern og folat som forebygger ryggmarksbrokk hos fosteret. Folat anbefales også å ta som tilskudd i svangerskapet.
3. Fisk
Hvit saltvannsfisk (torsk, sei, hyse) er gode kilder til jod. Spis gjerne fisk til middag 3 ganger i uken, og la 1-2 av dem være hvit fisk. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
4. Leverpostei, egg og magre kjøttprodukter
Disse matvarene er gode kilder til jern. Gravide kan være utsatte for jernmangel fordi behovet for jern øker. Jern er viktig fordi blodvolumet ditt øker. Animalske matvarer som kjøtt, egg og meieriprodukter er også en god kilde til vitamin B12.
5. Grove kornprodukter
Grove kornprodukter er en kilde til jern i det norske kostholdet. En grov brødskive med leverpostei, eller annet magert kjøttpålegg kan derfor bidra med en del jern. Grove kornprodukter inneholder også kostfiber, som er bra for fordøyelsen
6. Belgfrukter
Belgfrukt er samlebetegnelsen på erter, bønner og linser. Belgfrukt er en god kilde til proteiner og fiber, og er også en kilde til flere vitaminer og mineraler, slik som folat, kalsium og jern.
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Nyt kakao med god samvittighet i påsken26.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle påskekakaoen byr ikke bare på en smakfull opplevelse – lages den fra bunn med gode råvarer, får man også i seg en rekke næringsstoffer. Slik kan man nyte den søte drikken helt uten dårlig samvittighet i ferien.
Ta med grove vafler i matpakken på mandag22.3.2024 07:30:00 CET | Pressemelding
På mandag er det vaffeldagen, en god anledning til å unne seg selv eller ungene en ekstra digg lunsj. Grove vafler er et godt alternativ og metter magen tilstrekkelig.
Én av tre har gjort endringer etter omstridt matdebatt18.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Hele 32 prosent av nordmenn som har fått med seg debatten rundt ultraprosessert mat, har tatt grep i eget kosthold.
Salget skjøt i været etter TikTok-trend7.3.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Det er ikke lenger bare voksne på diett som strekker seg etter cottage cheese i butikkhyllene. I 4. kvartal av 2023 økte salget med 35 prosent – og det var det særlig én årsak til.
2023 ble et godt år for norsk melk og andre meieriprodukter30.1.2024 18:42:32 CET | Pressemelding
Et meget godt 4. kvartal gjorde at 2023 ble et vellykket år for norske meieriprodukter. Årets siste kvartal endte med økt salgsvolum i alle kategorier, også for melk som har hatt en jevn nedgang over tid. Spesielt bidro økning i salget av helmelk og syrnet melk med smak til suksessen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom