Advarer mot å kjøpe brukte vedovner på nettet
En rask sjekk på de store markedsplassene på nettet viser at det er flere hundre gamle ovner i salg. De færreste vet kanskje ikke at de ikke er lov å montere.
Penger ut vinduet
- Det å kjøpe en brukt vedovn produsert før de nye miljøkravene fra 1998, er penger rett ut av vinduet. Videre er de ofte uforholdsmessige dyre i forhold til nye ovner, og de kommer uten garanti når de kjøpes privat. Det sier Merethe Slensvik Halvorsrød, som er leder i Norsk Varme. Man vet også at enkelte ønsker å montere ovnene selv. – Det er ikke å anbefale med tanke på innemiljø og brannfare.
Vedovner produsert etter 1998 tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav. De defineres som rentbrennende, da de reduserer utslippene med 90 %.
En miljøvennlig investering
Myndighetene anbefaler fyring i moderne ildsteder, både med hensyn til global og lokal forurensning. Gjennom ENØK-tiltak er det flere kommuner rundt om i landet som gir støtte ved installasjon av rentbrennende vedovner. Fra nyttår dobler Oslo kommune sin støtte til 6.000 kroner innenfor ring 3 for de som erstatter en gammel med en ny vedovn. Det gir renere luft, bedre fyringsøkonomi og reduserer behovet for strøm.
- I mange tilfeller er det å kjøpe brukt et miljøvennlig tiltak. Men, det er få som er klar over at det å kjøpe en vedovn produsert før 1998 er alt annet enn miljøvennlig, sier Halvorsrød.
Selve kjøpet eller salget er ikke forbudt, men det er ulovlig å montere den og ta den i bruk.
Nøkkelord
Kontakter
Merethe Slensvik Halvorsrød - Styreleder Norsk Varme 980 56 014 styreleder@norskvarme.org
Om Norsk Varme
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Vedfyring gir trygghet og mer stabile oppvarmingskostnader når strømmen er dyr7.1.2025 12:37:32 CET | Pressemelding
Med høye strømpriser og høy nettleie er det viktigere enn noen gang å ha alternative energikilder for å holde varmen. Vedfyring er nordmenns viktigste alternative oppvarmingskilde til strøm, og ved strømbrudd er det fort gjort å stå med skjegget i postkassen hvis du ikke har vedovn.
Strømprisene øker raskt – Vedfyring billigere enn strøm1.11.2024 10:47:23 CET | Pressemelding
I takt med fallende temperaturer, øker strømprisene. Dermed er det mye penger å spare på å se etter alternative oppvarmingsmetoder til strøm.
Vedfyringens dag 2024: Over 2,7 millioner nordmenn fyrer med ved når det er kaldt ute2.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Vedfyring er nordmenns viktigste alternative oppvarmingskilde til strøm. Over halvparten av befolkningen fyrer på vinteren, viser en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme. Hvis vedfyring også erstatter oppvarming med strøm i båltimen kl. 20-21 på Vedfyringens dag, kan det spare like mye strøm som hele strømforbruket i Ålesund kommune i et helt døgn.
Skjerpede egenberedskapsråd: Krever ildsted i alle hus29.5.2024 14:02:50 CEST | Pressemelding
Mens de nye beredskapsrådene anbefaler å fylle opp lageret med ved er det ikke krav til ildsted i nye hus. En av tre husholdninger har ikke mulighet til å fyre når strømmen forsvinner.
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom