Vi sverger til norsk tradisjonsmat i jula

– Jula er en tid hvor tradisjonene står veldig sterkt hos nordmenn, unge som eldre, og det gjenspeiles i mat og mattradisjoner. Akkurat som i «Grevinnen og hovmesteren» ønsker folk «same procedure as last year». En undersøkelse viser også at 60 prosent svarer at de aldri har endret julemattradisjonen sin, sier informasjonsdirektør i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.
Ribbe er fortsatt vinneren
Ribbe er fortsatt julematen aller flest nordmenn nyter i jula. 6 av 10 spiser ribbe minst to ganger i jula, mens pinnekjøtt er kategorien som øker mest. Ribbe med spicy thaisaus eller urter er derimot ikke noe Ola og Kari vil prøve seg på i jula. Tradisjonsmaten står fortsatt svært sterkt i Norge i julemånedene november og desember. Det gjenspeiles i salget av kjøttprodukter til jul.
– Ribbe er utvilsomt vinneren på julaften fremdeles, og svineribbe er også noe det går mye av i julemånedene. Ribbe selges og spises mest i de regionene i Norge som fra gammelt av har hatt gårder med mye gris (Østlandet utenom Oslo, og Trøndelag). Det norske folk ønsker seg ribbe med god marmorering, ikke for mye fett og selvsagt med sprø svor, forklarer Ytterdahl Tohje.
Mangfoldet og lokale variasjoner øker
Pinnekjøtt er imidlertid julematen Nortura opplever størst salgsøkning på.
– Vi lager flere ulike varianter av pinnekjøtt. Pinnekjøtt er gått fra å være et vestlands-fenomen til noe som store deler av landet har omfavnet. Østlendingene spiser også pinnekjøtt, men ikke på julaften i så stor grad som vestlendingene. Det er på julebordene, i private sammenkomster og ikke minst på nyttårsaften vi ser at pinnekjøtt fester grepet, sier Ytterdahl Tohje. «Tradisjonelt Pinnekjøtt» står for størsteparten av salget. Resten er fordelt på Gourmet lam pinnekjøtt, Eldhusrøkt pinnekjøtt, Gilde pinnekjøtt fra Vestlandet og Pinnebog.
Lanserer flere julenyheter
På samme måte som blant annet østlendinger flest spiser pølser og medisterkaker til ribba, vil stadig flere ha tradisjonell vossakorv til pinnekjøttet. I år lanserer Gilde en egen vossakorv til pinnekjøtt. Den kommer i porsjonsstørrelse og er lettere å slenge rett oppi pinnekjøttgryta mot slutten av koketiden. Denne vossakorven produseres på Evanger i Voss kommune og er laget etter god, gammel oppskrift.
– For svenskene er juleskinke tradisjon, og mange nordmenn spiser mer skinkestek både før jul og i jula. Derfor lanserer Gilde «Julens Skinkestek» av edelgris i stekepose, noe som sikrer en saftig matopplevelse. Dette er klassisk, svært godt og magert kjøtt som vi ser at mange setter pris på, forteller Ytterdahl Tohje.
Svært mange har også fått øynene opp for fenalår i jula. – Fenalår er virkelig norsk tradisjonsmat og passer perfekt når man skal servere spontane gjester, eller invitere til koldtbord. Gilde fenalår fås i en tradisjonell og langtidsmodnet variant. Fenalårene våre er laget på Tynset, og vi ser også at denne maten er populær som julegave. Den norske spekeskinketradisjonen er i ferd med å forandre seg. Vi reiser mye blant annet til Italia og Spania. Det gjør at vi tar med oss andre vaner hjem. Det er en trend med langtidsmodnede skinker, noe det nye fenalåret vårt blant annet er et svar på, forteller Ytterdahl Tohje.
Kontakter
Elin Ytterdahl TohjeInformasjonsdirektør
Tel:971 91 058elin.tohje@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Resultatforbedring og økt omsetning for Nortura12.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Nortura øker omsetningen med 646 millioner kroner og styrker resultatet før skatt og avskrivinger (EBITDA) i 1. tertial med 112 millioner sammenlignet med fjoråret.
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom