På besøk hos vannkraftverk i Myanmar
- Myanmar har et økende behov for elektrisitet, både strømnettet og vannkraftverkene i landet er gamle og lite effektive. Det er fare for at det blir avbrudd og det er derfor stort behov for å bygge opp og rehabilitere strømnettet. Det gir gode muligheter for norske selskaper, sier Line Amlund Hagen, administrerende direktør i INTPOW.
INTPOW, Eltek Power Pte Ltd, Jacobsen Elektro AS, International Centre for Hydropower, Energigården, DNV GL, Powel, Eksportkreditt Norge AS, Norconsult AS, Elkem Solar, GIEK, Norconsult og Multiconsult AS var noen av selskapene som var med til Paung Laung vannkraftverk.
- Dette er den største delegasjonen vi har hatt innenfor fornybar energi noensinne, og det betyr at selskapene i større grad ser muligheter internasjonalt, og det lover godt for framtiden, sier Amlund Hagen.
Mer enn 70 representanter fra 40 norske selskaper er med Innovasjon Norge for å se på muligheter for norske selskaper i Myanmar i forbindelse med kongeparets statsbesøk til landet.
Trenger strøm
I Myanmar er det kun 29 prosent av befolkningen som har tilgang til strøm, men det betyr ikke at denne andelen har strøm 24 timer i døgnet. I verste fall kan dette bety én lyspære én time om dagen.
- Strømsituasjonen er prekær særlig på landsbygda, men også i Yangon særlig når klimaet er på sitt varmeste. Med relativt enkle grep kan man optimalisere og effektivisere strømlinjer og utstyr betydelig. Flere norske bedrifter har høy kompetanse og lang erfaring med dette, så her er det muligheter, sier Axel Blom, som er Innovasjon Norges representant i Myanmar.
Energigården er en av de bedriftene som er med i næringslivsdelegasjonen som håper å få fart på prosessen om å etablere seg i Myanmar. De ønsker å bygge opp en kjede av små og medium skala sentre for bio- og solenergi i rurale områder for å sikre varme og elektrisitet til større deler av befolkningen.
- Vi ønsker å gi lokalbefolkningen konseptet Energigården. Det går ut på å lage små lokale kunnskaps- og opplæringssentre, og produksjonssted for bio- og solenergi i områder der det i dag ikke er strømnett. Målet med Energigårder er å øke kompetansen slik at bioenergiressursene kan utnyttes på en mer effektiv måte, sier Erik Eid Hohle som leder Energigården og som har vært aktiv i utviklingen av miljøet rundt bioenergi i Norge de siste 30 årene.
Fra Oppland til Myanmar
Hohle fra Energigården og Torunn Aass Taralrud, regionleder for Sør og Sørøst Asia, Innovasjon Norge var i Nay Pyi Taw i offisielt møte med MOECAF (Ministry of Energy Conservation and Forestry) hvor de diskuterte muligheter for å etablere energigårder i Myanmar.
- Vi opplevde at interessen var veldig stor fra myanmarsk side og møtte 10 representanter fra det myanmarske departementet. Det er klart at et statsbesøk med næringslivsdelegasjon gir ekstra styrke når det gjelder et sånt initiativ. Det at norske myndigheter jobber for å fremme norske næringsinteresser er helt avgjørende og viktig for norske bedrifter. Vi har jobbet med Energigården siden 2006, og det er moro å følge dem hele veien fra Oppland til Myanmar, sier Aass Taralrud, som før jobben som regionleder for Sør og Sørøst Asia var leder for Innovasjon Norges kontor i Oppland.
I møtet ble partene enige om å jobbe videre med mål om i nær framtid å skrive under en intensjonsavtale. MOECAF (Ministry of Energy Conservation and Forestry) planlegger også et besøk til Norge og Energigården neste år for å lære og se hvordan de kan etablere tilsvarende i Myanmar.
- Vi er selvsagt glade for at vi er kommet et steg videre i prosessen, og takknemlig for interesse og engasjement fra norske og myanmarske myndigheter i dette, sier Hohle.
Råd fra Innovasjon Norge om etablering i Myanmar:
- Ha forståelse for at ikke alle reformer går like fort og forvent ikke en ny økonomi over natten.
- Kom deg på beina raskt. Uansett hvilken avgjørelse du tar kan du ikke ta den fra Norge. Det må helst gjøres fra Yangon. Etabler tilstedeværelsen på stedet og studer terrenget. Deretter ta avgjørelsen.
- Finn de riktige partnerne. Ikke forvent å gjøre dette på egenhånd. Du må søke råd fra folk som kjenner området.
- Ta med deg internasjonale standarder i bagasjen. Folk, kvalitetskontroll, lover.
- Vær klar til å ta risiko. Det er en risiko å gå inn i landet i dag, men det er også en risiko å bli borte. Næringslivet må selv analysere riskene og gjøre det som er best for dem.
For mer informasjon, kontakt:
Kristin Welle-Strand, +47 93 45 83 03/ kristin.welle-strand@innovasjonnorge.no
Bruk gjerne bilder fra Innovasjon Norges Flickr-konto: www.flickr.com/innovationnorway
Nøkkelord
Bilder
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Rekordmange milliardar til innovasjon i 202414.4.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Noreg sitt bidrag til næringslivet auka med 40 prosent i 2024. Samstundes auka dei private investeringane som matcha bidraget frå Innovasjon Noreg.
Vianode får lån på 400 millioner fra Innovasjon Norge14.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge har gitt tilsagn om lån på 400 millioner kroner til Vianode. Pengene vil bli investert i Norge, for å styrke selskapets forsknings- og utviklingskapasitet og plattform for etablering av regionale verdikjeder for batterier med høy ytelse og lave utslipp. Vianode utvikler og produserer grafitt til anoder og har kontrakt med en av verdens største bilprodusenter.
Milliondryss over rekordmange studentprosjekter11.4.2025 13:40:24 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge opplever større pågang på ordningen for støtte til bedrifter etablert av nyutdannede ved høyskolene og universitetene, enn noen gang tidligere. I alt får 32 prosjekter inntil en million kroner hver i tilskudd.
Verdensutstillingen i Japan åpner11.4.2025 09:46:10 CEST | Pressemelding
Expo Osaka åpner søndag 13. april. Norge deltar i fellesnordisk paviljong, som viser nordiske verdier og innovasjoner. Paviljongen serverer også nordisk mat med spennende japansk vri.
I Bodø selges Norge til verden – neste år står Lofoten for tur2.4.2025 13:13:20 CEST | Pressemelding
Denne uken pågår Norwegian Travel Workshop (NTW) 2025 i Bodø. Her møtes nesten 800 personer fra 36 ulike land for å selge og kjøpe Norge som reisemål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom