Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Ny rapportering fra sentrene mot incest og seksuelle overgrep

Del
Fire av ti yngre enn syv år når seksuelle overgrep starter. I 2013 mottok sentrene mot incest og seksuelle overgrep over 23 000 henvendelser. Andelen i yngre aldersgrupper har økt de siste årene. Nye tall viser at fire av ti var yngre enn syv år da overgrepene startet.
Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald.
Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald.

Den nye rapporteringen fra sentrene mot incest og seksuelle overgrep viser at overgrepene for mange starter i ung alder, har pågått over en lengere periode og er begått av en person de hadde en nær relasjon til. For over halvparten av de utsatte hadde overgrepene vart i over ett år. Om lag syv av ti var tolv år eller yngre når overgrepene begynte, fire av ti var yngre enn syv år. For mange tar det lang tid å bygge opp mot og krefter til å oppsøke hjelp for den vanskelige hemmeligheten de bærer på.

- Seksuelle overgrep er et alvorlig samfunnsproblem. At mange utsatte er unge når overgrepene starter, viser at det er viktig med godt, forebyggende arbeid, særlig når vi vet at seksuelle krenkelser i ung alder også øker sjansene for å oppleve vold og overgrep som voksen. Bufdir foretar nå en faglig gjennomgang av informasjonsvirksomheten om vold og seksuelle overgrep rettet mot barnehager og skoler. Vi ser også at sentrene mot incest og seksuelle overgrep allerede bidrar med stor innsats på dette felte, sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Både menn og kvinner utsatt
Nyere forskning viser høy forekomst av seksuelle overgrep eller krenkelser i barndommen for begge kjønn. Av totalt alle som henvendte seg til sentrene var 80 prosent kvinner, hvor en av fem var under 18 år, men også menn henvender seg til sentrene.

Nyere forskning viser høy forekomst av seksuelle overgrep eller krenkelser i barndommen for begge kjønn. Av totalt alle som henvendte seg til sentrene var 80 prosent kvinner, hvor en av fem var under 18 år, men også menn henvender seg til sentrene.

- Vi ser at sentrene mot incest og seksuelle overgrep når fram til både kvinner og menn som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Det er også interessant å merke seg at kvinner bruker oftest sentrene som et supplement til øvrig hjelpeapparat, mens mennene i mindre grad søker hjelp andre steder i forbindelse med overgrepet, sier Mari Trommald.

Rapporteringen viser i tillegg at sentrene når ut særlig til personer utsatt for seksuelle overgrep fra et familiemedlem. Foreldre/steforeldre utgjør 36 prosent av overgriperne.

Liten andel med innvandrerbakgrunn
Personer med innvandrerbakgrunn utgjør en svært liten andel av brukerne, med seks prosent blant utsatte brukere og tre prosent blant pårørende, i motsetning til andre lavterskeltilbud som krisesentrene (66 prosent).

- Det kan være ulike årsaker til at personer med innvandringsbakrunn i liten grad oppsøker sentrene, men vi skal se på erfaringer fra enkeltsentre som når fram til utsatte med etnisk minoritetsbakgrunn og dra nytte av dette til de andre sentrene, sier Mari Trommald.

Bedre samarbeid rundt barn og ungdom
For et lavterskeltilbud som sentrene mot incest og seksuelle overgrep er det viktig å basere sitt arbeid på den utsattes egne ønsker og behov. Flertallet (72 prosent) av de som oppsøker sentrene har ikke anmeldt misbruket til politiet. Det kan være mange grunner til at en utsatt ikke ønsker å gjøre et overgrep kjent for ulike myndigheter. Dersom overgrepet ligger langt tilbake i tid er det stor sannsynlighet for henleggelse. Dessuten har de som oppsøker sentrene i stor grad vært utsatt for overgrep fra en person de har en nær relasjon til, noe som ofte gjør det vanskeligere å fortelle om overgrepet til andre. Det at stadig flere unge oppsøker sentrene gjør det imidlertid viktig å styrke innsatsen for å sikre at disse beskyttes mot nye overgrep og får god hjelp til å bearbeide det de har opplevd. Dette kan kreve innsats fra flere aktører sammen.

- Vi ser at samarbeidet mellom sentrene og barneverntjenesten må styrkes for å bedre beskyttelse av barn og unge mot seksuelle overgrep, spesielt med tanke på den økningen vi ser blant yngre brukere av sentrene. I vår videre dialog med sentrene fremover vil dette være et viktig tema, avslutter Trommald.

Fakta om sentrene mot incest og seksuelle overgrep:

  • Sentrene mot incest og seksuelle overgrep er et lavterskeltilbud basert på prinsippet om hjelp til selvhjelp, og gir råd, veiledning og bistand til brukerne.

  • Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) utgir årlig en rapport med statistikk for de 22 sentrene mot incest og seksuelle overgrep i Norge.

  • Sentrene er et lavterskeltilbud til utsatte for incest og seksuelle overgrep og deres pårørende, uten krav til henvisning. Sentrene skal være et supplement til det offentlige hjelpeapparatet.

  • Driften finansieres gjennom en tilskuddsordning basert på 20-/80-prosentfordeling mellom kommune og stat, som forvaltes av Bufdir.

  • Sentio Research Norge er ansvarlig for datamateriale og den kommenterte statistikken.

Rapporten i sin helhet kan lastes ned fra www.bufetat.no

Kontakter

Henrik Nielsen, seniorrådgiver, kommunikasjonsenheten,
henrik.nielsen@bufdir.no/ 466 15 995


Anne Charlotte Fischer, seniorrådgiver, kommunikasjonsenheten,
anne.charlotte.fischer@bufdir.no/ 466 15 062

Bilder

Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald.
Direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Mari Trommald.
Last ned bilde

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo

466 15 000https://www.bufdir.no/

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne- og familiedepartementet , og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye