Starter byggingen av verdens kraftigste nøytronkilde
European Spallation Source (ESS) blir verdens kraftigste nøytronkanon. Ved forskningsanlegget skal forskerne akselerere opp protoner til høy hastighet og la dem kollidere med metall for å slå løs nøytroner. Nøytronene fra kollisjonen skal fanges opp og brukes i en rekke eksperimenter – mange med stor praktisk betydning for forskningsfelt som nanoteknologi, materialteknikk, fysikk, medisin, farmasi, biovitenskap, ingeniørvitenskap og arkeologi.
De første nøytronstrålene er forventet i 2019, og de første eksperimentene vil kunne skje i 2023.
- Med ESS får vi et hypermoderne laboratorium og et verdensledende forskningsmiljø i et av våre naboland. Europeiske land etablerer i fellesskap et stort og moderne forskningsanlegg som vil bringe frem ny kunnskap, og Norge er med. Det åpner mange nye muligheter for norske universiteter, forskningsinstitutter og norsk industri, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
ESS er særskilt fremhevet på Norsk veikart for forskningsinfrastruktur veikart, som er Forskningsrådets liste over forskningsinfrastrukturer som har spesielt stor strategisk betydning for Norge.
Byggekostnadene for anlegget er anslått til ca. 15 milliarder kroner. Norge skal bidra med 2,5 prosent av konstruksjonskostnadene.
Les mer om European Spallation Source: www.europeanspallationsource.se
Nøkkelord
Kontakter
Spesialrådgiver Bjørn Jacobsen
Telefon +47 40 63 82 66
e-post bja@forskningsradet.no
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg pressemeldinger fra Forskningsrådet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Forskningsrådet
49 millioner kroner til CO2-fangst og -lagring24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Fem prosjekter får finansiering til forskning på CO₂-håndtering. Noen av forskergruppene skal utvikle mer kostnadseffektiv teknologi mens andre ser på miljøpåvirkning og hvilke insentiver og rammebetingelser som trengs for at industrien skal ta teknologien i bruk i større skala.
90 millioner kroner til forskning på helsetilbud for utsatte grupper20.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen gir 90 millioner kroner til forskning på helsen til utsatte befolkningsgrupper. Nær 10 millioner skal brukes til forskning på helsetilbud for barn av spilleavhengige.
416 millioner til energiforskning16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
33 nye forskningsprosjekter får penger til å forske på blant annet Enova-støtten til husholdninger, konsekvenser av elektrifisering av sokkelen, flytende solceller, sikkerhet på batteriferjer og bærekraftige datasentre.
Toppforskere får 191 millioner kroner10.6.2025 11:48:10 CEST | Pressemelding
Nitten forskningsprosjekter med mulighet for banebrytende resultater får nå finansiering fra Forskningsrådet. Hvordan rike familier etableres og forvalter rikdommen sin, hvordan hav blir til og sammenhengen mellom miljøet i tarmene, medisinbruk og tarmkreft er noen av temaene det nå skal forskes mer på.
452 millioner til sentre for bærekraftig areal- og naturbruk30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsrådet lyser ut 452 millioner til forskningssentre for bærekraftig areal- og naturbruk. Sentrene skal bidra til å gjøre Norge i stand til å møte utfordringer knyttet til areal- og naturbruk og styrke samfunnets evne til å løse komplekse problemstillinger.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom