Årets lammesesong i gang
Fårikålen ble tidligere i år kåret til Norges nasjonalrett, etter en undersøkelse i regi av landbruks- og matdepartementet. Sesongen for denne tradisjonsrike retten er nå i gang og i ukene framover blir aktiviteten på småfeslakteriene hektisk. Mange sesongarbeidere kommer igjen år etter år for å hjelpe til på slakteriene i lammesesongen. Totalt skal Nortura hente over 600 000 lam fra beite i løpet av lammesesongen, sammen med bøndene.
– Norsk lam er kjøtt i verdensklasse og butikkene kan ikke få det tidlig nok på plass i diskene sine. Det forstår vi godt. Foreløpig er det mest lam fra hjemmebeite og fra sørvest-Norge som er slakteklare, men nå kommer også lammene fra utmarksbeite og fjellbeite fra resten av landet, sier informasjonssjef Ellen Flø Skagen.
Kvaliteten på lammene ser bra ut så langt med en middels slaktevekt på 21kilo, forteller fagrådgiver for småfe i Nortura, Finn Avdem.
– Vi går nå inn i den spennende perioden med sanking av sau i utmark. Det er da vi virkelig får svar på hvordan den varme og tørre sommeren har virket inn på kvaliteten på årets lam. Jeg har tro på mye bra kvalitet i år, spesielt fra de beiteområdene som hadde mye snø i vinter og dermed ferskt, fint beite gjennom sommeren, sier han.
Fakta om lam i Nortura:
- Nortura slakter omtrent 2/3 av alle sau/lami Norge, totalt ca. 760 000 dyr.
- Omtrent 80 prosent slaktes i den hektiske lammesesongen fra midten av august til november
- Nortura har 8 småfeslakterier:
o Nortura Førde (Sogn og Fjordane)
o Nortura Forus (Rogaland)
o Nortura Sandeid (Rogaland)
o Nortura Rudshøgda (Hedmark)
o Nortura Gol (Buskerud)
o Nortura Bjerka (Nordland)
o Nortura Malvik (Sør-Trøndelag)
o Nortura Målselv (Troms)
o Nortura Karasjok (Finnmark)
Fårkiål kåret til Norges nasjonalrett: http://www.regjeringen.no/nb/dep/lmd/aktuelt/nyheter/2014/Juni-14/Farikal-er-Norges-nasjonalrett-.html?id=763153
Kontakter
Ellen Flø SkagenInformasjonssjef
Tel:928 10 288ellen.flo.skagen@nortura.noBilder
Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom