450 000 jenter og gutter får opplæring i digitale ferdigheter
Nesten fire av fem jenter og unge kvinner i Bangladesh har opplevd at digital vold og trakasseringgir dem negativt stress, noe som igjen skremmer mange bort fra digitale flater. Nær to av tre unge i regionen ser på nettmobbing som et problem.
Plan International i Bangladesh og Telenor-eide GrameenPhone starter nå et prosjekt for å nå totalt 2,3 millioner mennesker med informasjon og kunnskap om digitale ferdigheter og trygghet på nett. Programmet skal nå ut til de mest marginaliserte ungdommene i landet, og spesielt jenter. 450 000 unge vil få direkte opplæring og støtte.
— Programmet i Bangladesh vil gi ungdom og spesielt jenter digitale ferdigheter som gjør dem godt rustet på nett. Jenter og ungdom som vokser opp med et høyt digitalt kunnskapsnivå og immunforsvar vil kunne dra nytte av alle mulighetene digital teknologi kan by på, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
— Digitalisering har bidratt til enorme muligheter for millioner av mennesker i Bangladesh. Samtidig ser vi at det digitale utenforskapet er et økende problem, særlig for utsatte grupper. I Telenor har vi gjennom mange år jobbet for å skape et mer inkluderende og tryggere digitalt landskap. Dette prosjektet vil gi unge mennesker, og særlig unge jenter, verdifull kunnskap om hva det vil si å være trygg på nett, sier Rita Skjærvik, konserndirektør for HR, bærekraft og eksterne relasjoner i Telenor.
Lav digital ferdighet ødelegger for jenters utvikling
I 2021 gjennomførte GrameenPhone og Telenor Group i samarbeid med Plan International en undersøkelse blant unge i Bangladesh, Malaysia, Pakistan og Thailand som viser at to av tre (68 prosent) ungdommer så på nettmobbing som et alvorlig problem, mens 29 prosent rapporterte at de selv hadde opplevd det. En annen undersøkelse utført av Plan International Bangladesh om frykt for vold blant jenter og unge kvinner viste at nesten 60 prosent av jentene i Bangladesh hadde mottatt negative kommentarer som krenket deres rettigheter på digitale plattformer. Totalt rapporterte 78 prosent av jentene og unge kvinner at de opplevde økt mentalt press og et betydelig antall led av alvorlige psykiske traumer fra internett og sosiale medier. Dette førte til at flere sluttet å bruke internett og sosiale medier, fikk nedsatt selvtillit og unngikk sosial kontakt med andre.
— Unge menneskers negative opplevelser på nettet gjør sterkt inntrykk, og dette samarbeidsprosjektet med Plan Internasjonal bidrar til at ungdom i Bangladesh lærer mer om hvordan de kan ferdes trygt på nett samtidig som de får utbytte av de enorme mulighetene digitaliseringen tilbyr, sier Skjærvik.
—Dette samarbeidet vil vi styrke og utvikle landets unge, og spesielt jenter og unge kvinner. Dette vil gi ungdommer i Bangladesh digital kunnskap, kompetanse og verktøy som de trenger for å bidra til positiv utvikling. Det vil ta oss viktige skritt nærmere ett rettferdig samfunn for alle, sier landdirektøren for Plan International Bangladesh, Kabita Bose.
Om programmet Safe Digital Space for Girls and Youth:
- Safe Digital Space for Girls and Youth er et samarbeid mellom Plan International Norge, Plan International Bangladesh, GrameenPhone og Telenor for å imøtekomme digitale utfordringer for unge mennesker i landet.
- Programmet skal gi barn og unge opplæring i digitale ferdigheter slik at de kan beskytte seg selv på nett og få utbytte av det store potensialet som ligger i teknologien.
- Programmet vil hjelpe unge mennesker, spesielt jenter, til å ferdes trygt og sikkert på nett, hvor da skal kunne tilegne seg kunnskap, finne informasjon, utvikle digitale ferdigheter, gi økt nettsikkerhet, og sørge for trygg og ansvarlig oppførsel som "digitizens" i det 21. århundre.
Samarbeid Telenor og Plan International Norge
I fem år har Telenor og Plan International hatt et samarbeid om å redusere digitale ulikheter mellom jenter og gutter i land der både Plan og Telenor jobber. Kombinasjonen av Telenors ekspertise innen mobilkommunikasjon og teknologi med Plans lokale tilstedeværelse, innovative programmer og fokus på jenters rettigheter, gir et betydelig løft for likestilling. I 2021 ble samarbeidet forlenget med ytterligere tre år. Les mer om fornyelse av samarbeidsavtalen på vårt nyhetsrom.
Nøkkelord
Kontakter
Silje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Braksuksess: God Natt Gaza selger ut på rekordtid!19.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
På bare én måned har Plan Norges barnebok God Natt Gaza solgt over 7000 eksemplarer. – Det er sjelden vi ser slike salgstall på så kort tid i dagens bokmarked, sier Anne Gaathaug, forlegger i Megafon Forlag.
Colombia sier nei til barneekteskap21.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Den nye loven hever alderen for ekteskap fra 14 til 18 år og skal dermed få slutt på en skadelig praksis.
Libanon: Hundretusener står foran en kald og brutal vinter20.11.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Over 1,2 millioner mennesker er på flukt i Libanon. Minusgrader og overfylte tilfluktssteder uten varme forverrer en allerede desperat situasjon, og barna er spesielt utsatt.
Plan inviterer til lansering av unik barnebok13.11.2024 06:30:00 CET | Presseinvitasjon
God natt Gaza samler fortellinger og sanger fra Palestina mellom to permer, og kan leses på både arabisk og norsk. Boken lanseres på Økern-senteret 27. november kl. 17.00, der utdrag fra boken fremføres av kjente artister og skuespillere.
Jenteprisen 2024 går til Iman Meskini11.10.2024 20:02:20 CEST | Pressemelding
Meskini får prisen for sitt arbeid med å skape et tryggere og bedre samfunn for minoritetskvinner å vokse opp i.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom