43 foreninger får midler til historiske ferdselsårer
- Vi har gleden av å tildele 43 antall frivillige lag midler til lokalhistoriske vandreruter som en del av Frivillighetens år, sier riksantikvar Hanna Geiran.

- Gamle ferdselsårer, stier og veier er viktige kulturminner som har bundet oss tettere sammen gjennom århundrer. De frivillige som arbeider med disse kulturminnene, gjør en fantastisk innsats. Det er ekstra gledelig i frivillighetens år at de som tilrettelegger, skjøtter og formidler denne kulturarven nå kan få litt større handlingsrom, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
Som del av markeringen av Frivillighetens år 2022 bevilget Regjeringen 2,5 millioner kroner som skal brukes til å løfte fram og støtte lokalt, frivillige arbeide med å tilrettelegge, skjøtte og formidle lokale, historiske ferdselsårer, stier og veier. Hver forening kunne søke om tilskudd inntil kr 100.000.
- Vi fikk inn 190 søknader, sier Geiran. – Det viser at engasjementet er stort. Vi har fått søknader om alt fra rydding av traseer, nye benker og bord til rast, skilting og merking av veifarene og til drenering og nye klopper i myr. Midlene skal gå til skjøtsel og tilrettelegging av historiske stier, veger, ruter, runder og andre ferdselsårer.
Ferdselsårene må ha blitt benyttet til ferdsel og transport i tidligere tider eller være knyttet til et historisk tema. Det er også viktig at prosjektene må legge til rette for økt engasjement og synliggjøring av de lokale, historiske ferdselsårene i 2022.
Før tildeling var den samlede søknadssummen på noe over 5 millioner kroner. For å få en rask utbetaling, har Riksantikvaren fulgt fylkeskommunenes og Sametingets forslag til prioriteringer.
- Vi har valgt å gi til så mange som mulig, men likevel slik at det monner til en fornuftig fremdrift, sier Geiran. De fleste summene ligger derfor mellom 40 000 og 70 000 kroner. Noen enklere prosjekter har fått lavere summer, mens kun ett prosjekt oppnådde full pott på 100 000 kroner. Dette er DNTs prosjekt Fieldfarerruta i Tafjordfjella.
På nettsidene våre finne du oversikt over hvilke prosjekter som har fått tilskudd.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder

Lenker
Om Riksantikvaren
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmannen på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Riksantikvaren freder fattighus for kvinner i Bergen19.5.2022 17:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren freder Stranges Stiftelse i Bergen, en sosial institusjon for kvinner gjennom mer enn 350 år. Bygningen fra 1751 ligger i et historisk bymiljø på Nordnes.
8,8 millioner til kulturmiljøarbeid i kommunene19.5.2022 08:30:00 CEST | Pressemelding
- Vi tildeler 8,8 millioner til arbeid med kulturminner i kommunene, sier riksantikvar Hanna Geiran. – Etter årets tildeling har 95 prosent av landets kommuner fått støtte til å lage egne kulturmiljøplaner.
Presseinvitasjon: Riksantikvaren freder fattighus for kvinner i Bergen19.5.2022 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Assisterende riksantikvar Audun Skeidsvoll markerer fredningen av Stranges stiftelse i Klostergaten 28 i Bergen torsdag 19. mai kl 17.00.
Endringer i NB!-registeret i Viken8.4.2022 14:04:57 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren har revidert NB!-registeret i Viken. Nå er endringene knyttet til kulturmiljøene av nasjonal interesse publisert.
Slik løser du nye krav i gamle bygg og anlegg6.4.2022 12:25:08 CEST | Pressemelding
– Vi har laget en samling med eksempler til inspirasjon for alle som tenker på rehabilitering, ombygging og vedlikehold av kulturminner, sier riksantikvar Hanna Geiran.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom