Landsdekkende aktsomhetskart for jord- og flomskred
Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) har utarbeidet det landsdekkende kartet på oppdrag fra NVE.
- Det nye aktsomhetskartet for jord- og flomskred gir et bedre verktøy for kommunene til å få oversikt over mulig skredfare, der det ikke er kartlagt skredfare tidligere. Kartet kan brukes direkte for å identifisere og avgrense områder med potensiell skredfare, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen, Anne Britt Leifseth.
Kartet er det tredje i serien med aktsomhetskart og dekker skredtypene jordskred og små og mellomstore flomskred. Det er et hjelpemiddel i arealplanlegging og kan også brukes i samband med overvåking og beredskap i spesielt utsatte områder der mer detaljerte kart ikke finnes.
Aktsomhetskart er tilstrekkelig for å tilfredsstille kravene i Plan- og bygningsloven for identifisering av fare på kommuneplannivå.
- Kommunene får her et nyttig og effektivt verktøy for arealplanlegging. Framover vil NVE prioritere mer detaljert faresonekartlegging for ytterligere å bidra med skredfarekunnskap, sier Leifseth.
Hvordan kartet ble laget
Kartet er utarbeidet ved å benytte digitalt kartverktøy. Landsdekkende høydemodell på 10 ganger 10 meter, flyfoto, spor etter skredaktivitet og løsmassekart er underlag for analysene. Kritiske faktorer for identifisering av løsneområder for jord- og flomskred er helningsvinkel, vanntilførsel og forekomst av løsmasser. For hvert løsneområde beregnes utløpsområdet automatisk ut fra terrengformer. Det er utført feltarbeid i flere områder for kontroll og etterprøving.
Der det finnes mer detaljerte faresonekart erstatter disse aktsomhetskartet for kartlagte områder. I NVEs retningslinjer ”Flaum- og skredfare i arealplanar” er det beskrevet hvordan aktsomhetskart kan brukes som hjelpemiddel i arealplanlegging og byggesak.
Kartene finner du på www.skrednett.no
Kontaktpersoner
Anne Britt Leifseth, direktør for skred- og vassdragsavdelingen, mobil: 917 05 811
Eli K. Øydvin, seksjonssjef, mobil: 957 39 388
For tekniske spørsmål om hvordan kartene er utarbeidet:
Lena Rubensdotter, NGU, mobil: 47 61 54 87
Reginald L. Hermanns, NGU, mobil: 99 09 17 20
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE setter nytt konsesjonsvilkår for Raudfjell og Kvitfjell vindkraftverk9.5.2025 11:12:36 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har satt et nytt konsesjonsvilkår for å ivareta hensynet til reindrift ved Raudfjell og Kvitfjell vindkraftverk i Tromsø kommune. NVE setter det nye vilkåret fordi iskast utgjør en sikkerhetsrisiko for reindrifta.
Økende snøskredfare i Troms mot helgen30.4.2025 14:11:27 CEST | Pressemelding
Det er store kontraster i snøskredforholdene i landet for tiden. I Troms er det krevende forhold, mens det i Sør-Norge nesten ikke er skiføre igjen.
NVE har fastsatt utredningskrav for utenlandskablene Skagerrak 1 og 230.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Statnett har meldt planer om å reinvestere de to første strømkablene til Danmark, som ble satt i drift i 1976 og 1977. NVE har nå fastsatt et utredningsprogram med krav til hvilke temaer som skal utredes, med ekstra fokus på samfunnsøkonomi.
NVE vurderer nye tiltak for å styrke sikkerheten i kraftsystemet29.4.2025 15:22:13 CEST | Pressemelding
NVE vil kartlegge den samlede reparasjonsberedskapen, vurdere endringer i organiseringen, og vurdere nye krav til fysisk sikring av kraftanlegg.
NVE avslår søknad om regulering og vannuttak i Loppa kommune29.4.2025 09:57:08 CEST | Pressemelding
Oppdrettsselskapet Glacier Salmon AS har søkt om tillatelse til regulering og vannuttak i Loppa kommune i Finnmark. Norges vassdrags- og energidirektorat avslår søknaden på grunn av negative konsekvenser for naturmangfold, landskap og reindrift i området.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom