If

4 av 5 glemmer å ta tingfie hjemme

Del

Det kan være vanskelig å huske alt du eier hvis boligen brenner ned til grunnen. Ta tingfier av eiendelene dine, oppfordrer If.

En kjapp video over alt du eier og har, kan gjøre det mye enklere å kjøpe inn nytt hvis boligen brenner eller noe blir stjålet. (Foto: If)
En kjapp video over alt du eier og har, kan gjøre det mye enklere å kjøpe inn nytt hvis boligen brenner eller noe blir stjålet. (Foto: If)

De siste årene har verdier for mellom sju og åtte milliarder kroner årlig blitt flammenes rov ved branner i norske boliger og hytter. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Når boligene skal bygges opp igjen, er mange i villrede om hva som har gått tapt av inventar og innbo. Det er vanskelig å huske alt.

– Etter en brann må våre skadeeksperter derfor ofte bidra med sin erfaring om alt hva som finnes i norske boliger for at oversikten skal bli så fullstendig som mulig. Bilder eller video gjør det imidlertid raskt og enkelt å lage lister i etterkant, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

I en undersøkelse If gjennomførte for noen år tilbake, svarte bare hver femte person at det ble tatt bilder av tingene i boligen for å gjøre det enklere etter en eventuell brann.

Forsikringsselskapet oppfordrer alle til å ta såkalte tingfier med mobilen: Bilder og video av tingene dine.

– Tingfier er bra. Dersom boligen skulle brenne ned til grunnen, gjør tingfiealbum som er lagret i dataskyen det mye enklere å lage handlelister for å kjøpe inn nye ting, sier Clementz.

– Jeg har snakket med folk som har har blitt rammet av brann, huset er blitt bygd opp igjen og fylt med møbler og saker, men de har glemt å kjøpe ny pendress. Veldig kjedelig å oppdage dagen før du skal i bryllup at du ikke har dress, slik historien jeg har blitt fortalt var, sier han.

Så godt som alle nordmenn har mobiltelefon med kamera som både kan ta bilder og video.

– Spandér et kvarter i februar på å sveipe over boligen med mobilkameraet. Ta bilder eller gjør en kjapp video. I løpet av ti til femten minutter klarer du å filme alt du eier i rom, kott, hyller, skuffer og skap. Lagre deretter alt på en sikker plass i dataskyen. Slik skylagring er ofte inkludert i mobilabonnementet eller er en del av tilbudet til e-postkontoen du har, sier Clementz.

Tingfier med nærbilder av serienumre og andre kjennetegn kan dessuten gjøre det lettere for politiet å gi deg tilbake gjenstander hvis noe blir stjålet og det kommer til rett igjen.

Slik tar du «tingfie»

  • Bestem deg for om du vil lage bilder eller video, og lag en liten plan i hodet om hvordan du du systematisk skal bevege deg gjennom huset for å få med deg alt.
  • Husk at bilder eller video ikke trenger å være mesterverk. Det viktigste er at det er enkelt å se gjenstandene du tar bilder av eller filmer.
  • Det kan lønne seg å åpne dører i skuffer og skap på forhånd. Ikke vær redd for å løfte ut ting for å vise dem fram.
  • Ta oversiktsbilder og nærbilder. Bruk kameraet fra flere vinkler i rommene så du får med alt.
    Har du kameraer og hjemmeelektronikk med serienumre, bør du ta nærbilder av disse numrene. Det gjør det enklere for politiet ved eventuelle beslag av tyvegods.
  • Det er enkelt å ta bilder og video med naturlig lys i mange rom, så det er best å gjøre det på dagtid. I kott og skap klarer de fleste mobilkameraer i dag å filme i akseptabel kvalitet, selv om det er ganske mørkt. Trenger du ekstra lys, slå på lommelykten på mobilen.
  • Ting med affeksjonsverdi er det umulig å erstatte med penger. Legg gjerne litt ekstra flid i å dokumentere disse. Skulle det brenne, er det en liten trøst at du i alle fall har tatt vare på bildeminner om gjenstandene.
  • Last opp bilder eller video til nettskyen. Mange har nettlagring inkludert i mobilabonnementet sitt. Det finnes også mange gratistjenester som tilbyr lagring. Velg gjerne en stabil tjeneste som også finnes der om noen år.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En kjapp video over alt du eier og har, kan gjøre det mye enklere å kjøpe inn nytt hvis boligen brenner eller noe blir stjålet. (Foto: If)
En kjapp video over alt du eier og har, kan gjøre det mye enklere å kjøpe inn nytt hvis boligen brenner eller noe blir stjålet. (Foto: If)
Last ned bilde
Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Sigmund Clementz er informasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Last ned bilde

Om If

If
If
Drammensveien 264
0283 Oslo

21 49 24 00https://www.if.no

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.

Følg saker fra If

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra If på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra If

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom