Frykten for ebola øker
– Det å spre riktig og faktabasert informasjon er nå det viktigste tiltaket vi kan gjøre for å redde liv og hindre videre panikk. Ebola er en svært smittsom sykdom. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine. Men enkle tiltak som håndvask er avgjørende for å hindre videre spredning av viruset, sier Kjell Erik Øie, programsjef i Plan Norge.
Plan er til stede i de rammede områdene. Organisasjonen mener nå et en regional krise er et faktum og sier at det haster med en koordinert regional innsats, både med hensyn til nødhjelpspenger og ikke minst koordineringen av arbeidet på bakken.
Frykt i lokalsamfunnene
Mange lokalsamfunn vært vitne til døende mennesker med kraftige blødninger og blodig oppkast.
– Folk er redde og panikken sprer seg. Våre lokalt ansatte som jobber i de verst rammede områdene, forteller at svært mange barn og voksne nå har sett eller hørt om ebola. De er redde og mange har sett hvor dramatisk det er når folk dør av denne blødningsfeberen. Det florerer også mange rykter om hva dette er og hvorfor det rammer, og frykten sprer seg. Vi må bredt adressere denne frykten og selve sykdomsutbruddet, sier Kjell Erik Øie, programsjef i Plan Norge.
Epidemien rammer mennesker i lutfattige områder, mennesker som er svært sårbare og uten et godt helsesystem.
– Det er særlig barn i de utsatte områdene som risikerer å bli smittet. Plan konsentrerer seg derfor også om barn og skoler i arbeidet med å hindre videre smitte, forteller Kjell Erik Øie.
– På tirsdag i forrige uke så jeg hvordan alle flyktet fra det lokale markedet i byen da nyhetene som ebolaspredning til Liberia kom. Noen mennesker trodde sykdommen nå spredte seg via luften vi pustet inn. Folk var grepet av panikk, og løp i alle retninger, forteller en av innbyggerne i Voinjama. Byen ligger i Lofa, nord i Liberia, ikke langt fra grensen til Guinea.
Livsviktig informasjon
I samarbeid med myndighetene i de rammede landene bruker Plan blant annet radio, TV og SMS aktivt som informasjonskanaler.
– Det viktigste vi kan gjøre nå for å hindre nye utbrudd, er å forebygge gjennom informasjon om sykdom og smittefare. Plan jobber på spreng for å få ut budskapet. Plakater, brosjyrer, radio, tekstmeldinger og TV er blant metodene vi nå bruker for å nå ut til folk, sa Berenger Berehoudougou, Plans nødhjelpssjef i Vest-Afrika.
Beskjedene Plans lokalt ansatte nå gir ut til folk i området, er at de må:
• Redusere kontakten med ville dyr og tilberede all mat grundig
• Unngå fysisk kontakt med ebolasmittede (smittede bør i karantene)
• Vaske hendene regelmessig og bruke hansker og annen beskyttelse når man tar vare på pasienter og døde
• Få de som er døde av ebola begravet så fort som mulig
Om ebola
• 22. mars bekreftet myndighetene i Guinea ebola-utbrudd.
• Sykdommen fører til feber, akutt tretthet, oppkast, diaré og blødninger.
• Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er på 50 – 90 prosent.
• Ebola smitter gjennom direkte kontakt med blod, og kroppsvæsker som spytt, blod og svette.
• Ebola ble først påvist i Kongo i 1976 og landet har siden hatt åtte utbrudd.
• I alt 2200 tilfeller av Ebola i verden der over 1500 av dem endte i dødsfall.
• Inkubasjonstiden er 2 – 21 dager.
• Ebola ble bekreftet etter at mistenkelige dødsfall i Sør-Guinea ble analysert ved Pasteur-instituttet i den franske byen Lyon. Foreløpige analyser av nye mistenkelige dødsfall i hovedstaden Conakry viser imidlertid at dette ikke skyldes ebola.
Om Plan i Guinea
• Plan har jobbet i landet siden 1989.
• Hovedkontoret til Plan Guinea ligger i Kissidougou.
• Plan arbeider først og fremst med å sikre barn retten til utdanning, helse, beskyttelse og det å sikre gode sanitærforhold.
• Det er 34 000 fadderbarn i landet internasjonalt.
• Plan jobber i samarbeid med innbyggerne i totalt 65 lokalsamfunn.
Barn med norske faddere i de berørte landene
• Guinea: 2 433 barn med norske faddere
• Sierra Leone: 1 385 barn med norske faddere
• Liberia: 1 406 barn med norske faddere
Nøkkelord
Kontakter
Gørill Husby MoorePresseansvarlig
Tel:452 84 870gorillhusby.moore@plan-norge.noOm Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom