32 millioner til forskning på bedre fiskehelse

Fellesnevneren er de innvilgede prosjektene er fiskehelse. Ett av prosjektene er knyttet til sykdommen francisellose hos torsk mens de to andre er forskning på laks.
– Jeg vil gratulere våre forskere som har klart å få finansiering til disse viktige prosjektene. Dette er imponerende når vi vet at konkurransen er tøff og bare 21 søknader ble innvilget innenfor havbruk og marin forskning, sier administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen, i Nofima.
– God fiskehelse er avgjørende for bærekraftig havbruk og vi er svært glad for at disse tre prosjektene ble finansiert, sier Bente Torstensen, direktør for Akva-divisjonen i Nofima.
De tre forskerne i Nofima som skal lede prosjektene er Anne Kettunen, Binyam Dagnachew og Marta Bou Mira.
I prosjektene skal det forskes på forbedret motstand mot francisellose hos oppdrettstorsk, genetikken bak resistens mot patogene bakterier og betydningen av ulike fettvev for fiskehelsen.
I pressemeldingen fra Forskningsrådet heter det:
En av grunnene til at torskeoppdrett ikke lyktes tidlig på 2000-tallet, var sykdommen francisellose. Interessen for torskeoppdrett har igjen tatt seg opp, og i prosjektet skal forskere ved Nofima studere sykdommen og undersøke om det mulig å avle selektivt på fisk som er mer motstandsdyktig.
– Fiskeri og havbruk er blant våre aller viktigste eksportnæringer. Disse prosjektene vil gi oss verdifull kunnskap for bedre fiskehelse og en mer bærekraftig næring. Kunnskap om havet og livet i det er hele grunnlaget for å skape nye arbeidsplasser langs hele kysten, sier fiskeri- og havminister Bjørn Skjæran.
– Norge er i verdenstoppen innenfor fiskeri og havbruk, og for å være det i fremtiden også trenger vi forskning av høy kvalitet innenfor disse temaene. Prosjektene som får støtte nå vil gi oss kunnskap som vi trenger for å lykkes i fremtiden, og for å sikre bærekraftig vekst og utvikling innenfor havbruk og fiskeri, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet.
Nøkkelord
Kontakter
Bente E. TorstensenDivisjonsdirektør Akvakultur
Tel:+47 913 28 341bente.torstensen@nofima.noØyvind Fylling-JensenAdministrerende direktør
Tel:+47 917 48 211oyvind.fylling-jensen@nofima.noBilder

Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Norsk sjømatnæring: Nå er ringvirkningene større enn kjernevirksomheten13.11.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Ringvirkningene er nå større enn kjernevirksomheten i sjømatnæringen. Verdiskapingen i sjømatnæringens kjernevirksomhet utgjorde 69 milliarder kroner i 2024, mens ringvirkningene var nesten 70 milliarder.
Ny æra for norsk flatfisk10.11.2025 12:03:26 CET | Pressemelding
Med synkende kvoter på torsk, hyse og sei, er interessen for verdiskaping av andre fiskeslag stigende. Det kan bety en ny æra for rødspette og annen norsk flatfisk.
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
