Laktoseintoleranse: Her er rådene for en symptomfri jul
-De som har laktoseintoleranse vil kunne oppleve ubehag og mage- og tarmsymptomer ved inntak av meieriprodukter med høyt innhold av laktose. Men de fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person, forteller Steen Nøding videre.
Det er kun omlag 2-3 % av den voksne, norske befolkningen som har laktoseintoleranse og av disse er det de aller færreste som trenger laktosefri kost. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen.
- Et tips er å innta meieriproduktene sammen med andre matvarer. Når flere typer næringsstoffer fordøyes sammen, får laktasen litt mer tid til å fordøye laktosen. Dette fordi laktosen gjerne kommer i små porsjoner til tynntarmen når man drikker et glass melk sammen med for eksempel brød, sammenliknet med om man drikker melkeglasset alene, forteller Steen Nøding.
Hvite oster, som vanlig gulost, smøreoster, tubeoster, mozzarella og franske oster som brie og camembert, inneholder lite laktose. Meierismør inneholder også lite laktose. Yoghurt og syrnet melk inneholder en del laktose, men tåles gjerne godt av dem med laktoseintoleranse. Dette fordi bakteriene i produktene har et enzym (beta-galaktosidase) som likner på laktase og som kan hjelpe oss med å fordøye laktose. Brunost, prim og fløteprodukter, som iskrem, grøt og hvit saus, inneholder mye laktose, og tåles dårligere av dem med laktoseintoleranse.
Det finnes både laktosereduserte og laktosefrie meieriprodukter på markedet. Melk, fløte, rømme og yoghurt finnes i laktosefrie varianter. I tillegg finnes laktoseredusert yoghurt og melk. De laktosefrie og laktosereduserte produktene inneholder like mye kalsium og andre næringsstoffer som de originale produktene, men laktoseinnholdet er redusert eller fjernet.
-Innholdet av laktose i de ulike meieriproduktene varierer mye, og for dem med laktoseintoleranse er det nyttig å sette seg inn i laktoseinnholdet i de ulike produktene. Alle matvarer og retter som er laget av eller med melk kan inneholde laktose, men mengden vil variere mellom ulike matvarer og retter, forteller Steen Nøding i Melk.no.
Laktosetabellen til Melk.no viser hvor mye laktose det er i en rekke meieriprodukter. Ulike begreper på ingredienslisten kan si noe om en matvare eller matrett inneholder laktose. De vanligste av disse begrepene er: melk, laktose, smør, tørrmelk, skummet tørrmelkspulver, fløte, rømme og myse.
Ved hjelp av laktosekalkulatoren til Melk.no kan du få vite laktoseinnholdet i meieriproduktene du spiser og drikker i løpet av en dag.
Fakta:
- De færreste med laktoseintoleranse må ha et laktosefritt kosthold
- Mange med laktoseintoleranse tåler for eksempel ett melkeglass, ett yoghurtbeger og et par osteskiver om dagen, uten å få symptomer
- De med laktoseintoleranse kan med fordel fordele laktoseinntaket utover dagens måltider
- Det er svært lite laktose i hvit ost, smøreost og smør, men mye i brunost, prim og iskrem
- Det finnes laktosereduserte og laktosefrie produkter
- De fleste tåler nok laktose til at de kan dekke kalsiumbehovet med meieriprodukter uten å få symptomer
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Ingvild Steen Nøding, ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) e-post: ingvild@melk.no, tlf: 23 30 20 19 / 95 83 24 99
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) e-post: kine@melk.no, tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Lenker
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom