Laktoseintoleranse: Her er rådene for en symptomfri jul
-De som har laktoseintoleranse vil kunne oppleve ubehag og mage- og tarmsymptomer ved inntak av meieriprodukter med høyt innhold av laktose. Men de fleste som har laktoseintoleranse tåler litt laktose fra mat og drikke i løpet av en dag, men mengden laktose den enkelte tåler uten å få symptomer varierer fra person til person, forteller Steen Nøding videre.
Det er kun omlag 2-3 % av den voksne, norske befolkningen som har laktoseintoleranse og av disse er det de aller færreste som trenger laktosefri kost. Mange tåler opp mot 12 gram laktose om dagen. Det tilsvarer for eksempel ett glass melk, to osteskiver og et yoghurt- eller skyrbeger til sammen.
- Et tips er å innta meieriproduktene sammen med andre matvarer. Når flere typer næringsstoffer fordøyes sammen, får laktasen litt mer tid til å fordøye laktosen. Dette fordi laktosen gjerne kommer i små porsjoner til tynntarmen når man drikker et glass melk sammen med for eksempel brød, sammenliknet med om man drikker melkeglasset alene, forteller Steen Nøding.
Hvite oster, som vanlig gulost, smøreoster, tubeoster, mozzarella og franske oster som brie og camembert, inneholder lite laktose. Meierismør inneholder også lite laktose. Yoghurt og syrnet melk inneholder en del laktose, men tåles gjerne godt av dem med laktoseintoleranse. Dette fordi bakteriene i produktene har et enzym (beta-galaktosidase) som likner på laktase og som kan hjelpe oss med å fordøye laktose. Brunost, prim og fløteprodukter, som iskrem, grøt og hvit saus, inneholder mye laktose, og tåles dårligere av dem med laktoseintoleranse.
Det finnes både laktosereduserte og laktosefrie meieriprodukter på markedet. Melk, fløte, rømme og yoghurt finnes i laktosefrie varianter. I tillegg finnes laktoseredusert yoghurt og melk. De laktosefrie og laktosereduserte produktene inneholder like mye kalsium og andre næringsstoffer som de originale produktene, men laktoseinnholdet er redusert eller fjernet.
-Innholdet av laktose i de ulike meieriproduktene varierer mye, og for dem med laktoseintoleranse er det nyttig å sette seg inn i laktoseinnholdet i de ulike produktene. Alle matvarer og retter som er laget av eller med melk kan inneholde laktose, men mengden vil variere mellom ulike matvarer og retter, forteller Steen Nøding i Melk.no.
Laktosetabellen til Melk.no viser hvor mye laktose det er i en rekke meieriprodukter. Ulike begreper på ingredienslisten kan si noe om en matvare eller matrett inneholder laktose. De vanligste av disse begrepene er: melk, laktose, smør, tørrmelk, skummet tørrmelkspulver, fløte, rømme og myse.
Ved hjelp av laktosekalkulatoren til Melk.no kan du få vite laktoseinnholdet i meieriproduktene du spiser og drikker i løpet av en dag.
Fakta:
- De færreste med laktoseintoleranse må ha et laktosefritt kosthold
- Mange med laktoseintoleranse tåler for eksempel ett melkeglass, ett yoghurtbeger og et par osteskiver om dagen, uten å få symptomer
- De med laktoseintoleranse kan med fordel fordele laktoseinntaket utover dagens måltider
- Det er svært lite laktose i hvit ost, smøreost og smør, men mye i brunost, prim og iskrem
- Det finnes laktosereduserte og laktosefrie produkter
- De fleste tåler nok laktose til at de kan dekke kalsiumbehovet med meieriprodukter uten å få symptomer
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Ingvild Steen Nøding, ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) e-post: ingvild@melk.no, tlf: 23 30 20 19 / 95 83 24 99
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) e-post: kine@melk.no, tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Lenker
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom