Opplysningskontoret for frukt og grønt

God tilgang på norske epler

Del
Høysesongen for norske epler har kommet. Tilgangen er stor og kvaliteten god, kan næringen melde. Denne og neste uke mottar markedet nærmere 900 tonn pr. uke. Det utgjør ca 40 store vogntog lastet med herlige Aroma og Gravenstein.
Det er nå god tilgang på norske epler i butikkene.
Det er nå god tilgang på norske epler i butikkene.

Vi er en epleglad nasjon. Hver og en av oss spiser over 12 kg epler i året. Eplet har fulgt oss helt tilbake til norrøn tid. Det er funnet eplekjerner i Osebergskipet, og vår norrøne mytologi forteller at Idun eide ungdomseplet og at gudene i Åsgård spiste nettopp eplet for å holde seg evig unge. Eplet utgjør 2/3-del av norsk fruktareale, og er så absolutt frukt nummer 1 i vår bevissthet.

I år beregnes det en total norsk produksjon på 7000 tonn. Det er normalt bra. Men næringen jobber aktivt med å plante nye trær i flere regioner i landet. Videre forskes det på nye sorter. Begge deler er både tid- og kostnadskrevende, men helt nødvendig.  Det norske markedet etterspør mer norske epler enn næringen kan levere. Spesielt i september måned har vi for liten tilgang. Men dette skal bedre seg, forsikrer næringen.

Det er tusenvis av eplesorter på verdensbasis. Her i landet har vi også en god del. Den sorten vi spiser aller mest av er Aroma. Det er opprinnelig en svensk sort som virkelig har gjort god nordmann av seg. Gravenstein kom fra Danmark for nærmere 230 år siden. Den har vært elsket gjennom alle disse årene. En ny utforsket sort, Rubinstep, kommer så vidt ut på markedet i år. Det er en sen sort som vil fylle opp i november.

Eple er sunt. Et eple om dagen er bra for magen. Det har mange fått høre gjennom sin oppvekst. Ordtaket er ikke uten grunn hva helseeffekt angår. Eple har en lav glykemisk indeks. Det betyr at frukten inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Eplet er videre rikt på antioksidanter, vitamin C, mineraler, sporstoffer og naturlig fiber.

Kontaktperson: Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - telefon: 916 36 870.

Last ned bilder her.

Nøkkelord

Bilder

Det er nå god tilgang på norske epler i butikkene.
Det er nå god tilgang på norske epler i butikkene.
Last ned bilde
Norske epler er nå på sitt beste.
Norske epler er nå på sitt beste.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye