Trygg Trafikk

3 livsviktige råd for motorsykkelsesongen

Del

Med 96 drepte og til sammen 596 hardt skadde de siste fem årene er fortsatt motorsyklistene blant de mest risikoutsatte trafikantene i Norge. Det viser tall fra Trygg Trafikk. Her er 3 råd for en trygg start på motorsykkelsesongen.

MC-sesongen er i gang. Foto: Colourbox.
MC-sesongen er i gang. Foto: Colourbox.

– Vi ser en tydelig, langvarig nedgang i ulykker for andre trafikanter, men motorsyklistene henger ikke med i utviklingen. I stedet står ulykkestallene for MC i praksis på stedet hvil, forteller Bård Morten Johansen MC-entusiast og seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Den erfarne MC-føreren liker dårlig at ulykkesstatistikken for motorsyklister stadig er så høy.

Utforkjøring i sving størst kilde til ulykker

Hele 3 av 4 utforkjøringsulykker på motorsykkel skjer i sving, forteller Johansen.

– Dette er faktisk et større problem enn kollisjoner i kryss. Det som gjerne skjer er at du som fører stivner av skrekk når du merker at du ikke behersker svingen. Kommer du inn i en sving der du har mindre kontroll enn du trodde, må du slippe gassen. Da mister du motorkraften og dermed svinger sykkelen lettere, råder seniorrådgiveren.

3 livsviktige råd

Nå som sesongen er i gang over store deler av landet, er det tre råd Trygg Trafikk vil minne norske MC-entusiaster om:

1. Gi deg selv en liten tilnærmingsperiode for å få tilbake godfølelsen.

– Du skal være herre over kjøretøyet. Da handler det mye om å finne tilbake til godfølelsen. Finn den gode sittestillingen, kjør svingene like godt og sørg for at du bremser like godt som du gjorde i fjor. Delta gjerne på kurs, foreslår Johansen.

2. Husk at vårslippet medfører spesielle utfordringer.

– Det ligger igjen mye sand og stein etter vinteren. På våren skifter også været fort – det må du være forberedt på. Selv i godt vær kan det være glatt i skyggepartier. Vis deg frem, vær synlig, og ikke havn i blindsonen til biler, busser eller lastebiler, fortsetter han.

Oppfordring til alle trafikanter

Råd nummer 3 gjelder alle som møter motorsyklister i trafikken:

3. Vær ekstra forutsigbar i møte med motorsyklistene

– De som kjører bil har ofte problemer med å vurdere fart og avstand til motorsykkelen siden den blir litt liten i trafikkbildet. Man tror ofte at motorsykkelen er lenger bort og kommer i lavere fart enn den i praksis gjør. Ikke kjør ut i krysset før du er 100% sikker, avslutter Johansen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

MC-sesongen er i gang. Foto: Colourbox.
MC-sesongen er i gang. Foto: Colourbox.
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg saker fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom