20 års forskning skal gi bedre svinekjøtt: Norge får en ny gris

I høst får nordmenn bli kjent med en helt ny gris. Konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg, kaller den nye grisen for en av de største innovasjonene i norsk husdyrproduksjon noen sinne. Den nye grisen skal gi svinekjøtt med helt unike egenskaper.
- Innovasjon er nøkkelen til å overleve i et stadig tøffere marked. Vi i Nortura er derfor stolte av å stå bak en av de virkelig store innovasjonene i norsk husdyrproduksjon noen sinne, en ny norsk gris, sier konsernsjef i Nortura, Arne Kristian Kolberg.
Supergris
Avlsarbeidet, som har pågått i nesten 20 år, har vært et nært samarbeidsprosjekt mellom Nortura, norske svineprodusenter, Norsvin og en rekke forskermiljøer. Ut går det gamle norske landsvinet. Inn kommer en spennende Duroc-krysning som oppfører seg litt annerledes, ser litt annerledes ut og som smaker mye bedre.
- Vi har krysset den tradisjonelle norske grisen med Duroc grisen. Den nye krysningen gir en mer robust gris i alle ledd. Vi har rett og slett fått en ny supergris, sier Kolberg.
Grunnfjellet i nordmenns mathverdag
- Svinekjøtt er grunnfjellet i nordmenns mathverdag. Hver og en av oss spiser om lag 21 kilo svinekjøtt i året. Det er 45 prosent av det samlede kjøttkonsumet. Samtidig vet vi at grisen på noen måter har en omdømmeutfordring. Enkelte opplever svinekjøtt som tørt og litt smakløst, sier Kolberg.
Avlsmålet har derfor også handlet om å få frem et kjøtt som ikke oppleves som tørt og smakløst. Kjøttet har en betydelig høyere andel intramuskulært fett, noe som bidrar til både smak og saftighet. Kjøttet har også en høy vannbindingsevne, noe som betyr at saftavrenningen er redusert til et minimum.
- Kjøttet er av en så god kvalitet at det vil vinne en hver blindtest eller konkurranse, sier Kolberg.
Mer livskraftig og vital
I dag er det 1500 grisebønder i Norge som har den nye grisen i bingen. En av familiene er familien Krekling i Buskerud. Familien på fem er relativt ferske som grisebønder, men de satser stort.
- Vi startet opp med de første kullene i oktober i 2012 og angrer ikke på at vi bestemte oss for å begynne med griser. At det nå satses så stort på svinekjøtt synes vi er veldig bra. Den nye grisen er helt spesiell og vi ser at den er mer livskraftig og vital enn de andre grisene, sier Brit-Tove Krekling.
For mer informasjon og fakta om den nye grisen, se www.nygris.no eller kontakt vår kontaktperson under.
Kontakter
Kjell RakkenesKonserndirektør, Kommunikasjon, myndighetskontakt og mattrygghet
Tel:905 52 956kjell.rakkenes@nortura.noBilder

Lenker
Om Nortura
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Morten Henriksen blir ny konsernsjef i Nortura4.12.2025 08:57:13 CET | Pressemelding
Styret i Nortura har ansatt Morten Henriksen som ny konsernsjef for å videreføre fremgangen fra den nye konsernstrategien. Han skal styrke Norturas posisjon i norsk matindustri og landbruk, skape verdier for eierne og levere på kundenes og samfunnets forventninger.
Ny konserndirektør for rammevilkår og kommunikasjon12.11.2025 13:33:47 CET | Pressemelding
Øystein Knoph er ansatt som konserndirektør for rammevilkår og kommunikasjon i Nortura. Han tiltrer stillingen 1. januar 2026.
Panengstuen går av med pensjon21.10.2025 09:00:40 CEST | Pressemelding
Etter seks år som konsernsjef i Nortura har Anne Marit Panengstuen besluttet å gå av med pensjon. Avgangen er planlagt og forankret med styret.
Sterk resultatutvikling for Nortura16.10.2025 08:04:43 CEST | Pressemelding
Nortura øker omsetningen, effektiviserer driften og styrker resultatet i andre tertial.
Gilde lanserer mindre prosesserte alternativer til norske favoritter10.9.2025 12:21:48 CEST | Pressemelding
Som del av en større satsning, lanserer Gilde nå mindre prosesserte grillpølser, skinnfrie kjøttpølser og kokt skinke – fortsatt med den kjente, gode smaken.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
