28 arbeidstakere døde på jobb i 2022
Antallet arbeidsskadedødsfall er lavere enn i 2021 hvor 31 arbeidstakere døde på jobb, men på samme nivå som vi har sett de siste fem årene.
– Selv om vi ser en nedgang i antall arbeidsskadedødsfall fra 2021 til 2022 er antall arbeidsskadedødsfall i norsk landbasert arbeidsliv fortsatt for høyt. Hvert arbeidsskadedødsfall er ett for mye, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Gjennomsnittet for de foregående fem årene (2017–2021) er, som i fjor, 28 arbeidsskadedødsfall hvert år. For tiårsperioden 2012–2021 er gjennomsnittet 33 arbeidsskadedødsfall hvert år.
Tre næringer peker seg ut
Det er tre næringer som peker seg ut når man ser på arbeidsskadedødsfallene i 2022. 21 av 27 arbeidsskadedødsfall skjedde i disse tre næringene, som er:
- bygge- og anleggsvirksomhet (8 arbeidsskadedødsfall)
- transport og lagring (7 arbeidsskadedødsfall)
- jordbruk (6 arbeidsskadedødsfall)
I industrinæringen opplevde man i 2022 en stor nedgang i antall arbeidsskadedødsfall fra foregående år. Mens det i 2021 var seks arbeidsskadedødsfall i næringen, døde én person på jobb innen industri i 2022. Det er ingen åpenbar entydig årsak til denne nedgangen. Antallet i 2021 og 2022 ligger over og under gjennomsnittet for den siste tiårsperioden, som er fire arbeidsskadedødsfall i industrinæringen per år.
Flest arbeidsskadedødsfall i bygge- og anleggsvirksomhet
Bygge- og anleggsvirksomhet er næringen med flest arbeidsskadedødsfall. I 2022 omkom åtte ansatte på jobb i denne næringen, som er på samme nivå som årene før, med ni omkomne i 2021 og åtte i 2020.
Seks ulykker skjedde på bygge- og anleggsplass, én på offentlig vei og én på et verksted. Det er stor variasjon i type arbeid som ble utført da ulykken skjedde. Tre ulykker skjedde ved transportoppdrag, hvorav to skjedde ved lasting/lossing og én skjedde da kjøretøy ble påkjørt av tog. Tre ulykker skjedde ved arbeid med oppføring av bygning, én ved anleggsarbeid og én ved reparasjon av anleggsmaskin.
Sju arbeidsskadedødsfall i transport og lagring
I næringen transport og lagring var det totalt sju arbeidsskadedødsfall i 2022. Dette er samme antall som i 2021 og 2020. Tre av ulykkene var trafikkulykker. De øvrige ulykkene varierte i type ulykke. Én person ble truffet av en gjenstand under lossing, én ble påkjørt, én omkom som følge av at kjøretøyet havnet i sjøen og én omkom i fallulykke.
Seks arbeidsskadedødsfall i jordbruk
Seks personer omkom i jordbruksnæringen i 2022. Dette er på samme nivå som de foregående årene, med fem omkomne i 2021 og seks omkomne i 2020. I alle ulykkene var den omkomne alene da ulykken inntraff, uten vitner til hendelsen. Tre av ulykkene skjedde i forbindelse med bruk av maskiner eller kjøretøy (rundballepresse, jordfres og traktor), mens de tre øvrige ulykkene skjedde i forbindelse med dyrestell, arbeid i silo og fall ved arbeid i utmark.
Flest klemulykker, trafikkulykker og fall
Klemulykker, trafikkulykker og fall er de vanligste ulykkestypene i 2022. Sju personer omkom som følge av å bli klemt eller fanget, seks omkom i trafikkulykker og fem omkom i fallulykker.
Ni arbeidsskadedødsfall under laste-/losseoperasjoner og vedlikeholdsarbeid
Fem personer omkom under laste/losseoperasjoner. Lasten i disse ulykkene var kjørbart arbeidsutstyr, bygge- og anleggsutstyr og container. Fire omkom i forbindelse med planlagt eller uplanlagt vedlikehold av kjøretøy eller utstyr.
– Vi ser et tydelig forbedringspotensial når det gjelder systematisk sikkerhetsarbeid for å forebygge ulykker i forbindelse med laste- og losseoperasjoner. For laste- og losseoperasjoner gjelder særlig korrekt sikring av last og etablering av faresoner slik at man sikrer tilstrekkelig fysisk avstand mellom mennesker og objekter, sier Trude Vollheim.
De eldste arbeidstakerne er mest utsatt
Vi ser at det fortsatt er de eldste i arbeidsstokken som er mest utsatt for å omkomme på jobb. 12 av 28, altså 43 prosent, av de som omkom på jobb i 2022 var over 55 år. Til sammenligning utgjør arbeidstakere over 55 år i vel 20 prosent av alle sysselsatte i Norge. Dette viser at gruppen er overrepresentert når det gjelder arbeidsskadedødsfall.
Antall og andel arbeidsskadedødsfall i aldersgruppen 25 til 39 år har gått betydelig ned i 2022 etter en jevn økning siden 2017. Mens det var 10 arbeidsskadedødsfall i aldersgruppen 25 til 39 år i 2021, omkom seks arbeidstakere i denne aldersgruppen på jobb i 2022. Gjennomsnittet for årene 2017 til 2021 for aldersgruppen er sju arbeidsskadedødsfall per år.
Nedgang i antall utenlandske arbeidstakere som omkommer
I 2022 omkom tre utenlandske arbeidstakere. I 2021 og 2020 omkom henholdsvis seks og ti utenlandske arbeidstakere på jobb i Norge. Det er store årlige variasjoner i antallet utenlandske arbeidstakere som omkommer i arbeidsulykker i Norge. Antallet har variert mellom to og 14 omkomne per år de siste ti årene. Gjennomsnittet for den foregående tiårsperioden (2012–2021) er åtte omkomne per år.
– Det er gledelig med en nedgang i antall utenlandske arbeidstakere som omkom på jobb. Det er imidlertid store variasjoner i antall arbeidsskadedødsfall fra år til år. Vi vet at utenlandske arbeidstakere kan være utsatt for høyere risiko enn norske arbeidstakere blant annet på grunn av typen arbeidsoppgaver de gjennomfører og på grunn av språk og kultur. Dette er fremdeles en gruppe arbeidstakere som arbeidsgiverne må rette særskilt oppmerksomhet mot, sier Trude Vollheim.
Systematisk arbeidsmiljøarbeid forebygger ulykker
Arbeidsgiver har ansvar for at risiko blir kartlagt og vurdert, og at risikoreduserende tiltak blir iverksatt slik at arbeidet kan utføres på en sikker måte. Dette gjelder både planlagte arbeidsoppgaver, vedlikeholdsoppgaver og kanskje spesielt når det oppstår situasjoner som ikke er planlagte.
Mer statistikk om arbeidsskadedødsfall
For mer statistikk om arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet, se statistikksidene på arbeidstilynet.no. Her finner du statistikk over arbeidsskadedødsfall i det landbaserte arbeidslivet de siste fem årene.
Nøkkelord
Kontakter
Trine AaenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97640370trine.aaen@arbeidstilsynet.noPressekontakt ArbeidstilsynetPressekontakt
Tel:40021788presse@arbeidstilsynet.noBilder
Om Arbeidstilsynet
Arbeidstilsynet er en statlig etat, underlagt Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Etatens hovedoppgave er å føre tilsyn med at virksomhetene følger arbeidsmiljølovens krav.
Følg pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Arbeidstilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Arbeidstilsynet
Påminnelse til bemanningsforetak: Husk årlig melding til Arbeidstilsynet21.11.2024 10:25:15 CET | Pressemelding
Driver du et bemanningsforetak som er godkjent av Arbeidstilsynet? Husk at tiden snart kan være inne for å sende inn årlig melding.
Ekstrahjelp før jul? Dette bør du huske!21.11.2024 07:32:15 CET | Pressemelding
Mange unge sper på økonomien med en ekstrajobb i førjulstiden. Husk at arbeidsmiljøloven gir deg mange rettigheter selv om du ikke er fast ansatt.
Ni bransjer får høyere minstelønn i dag1.11.2024 11:19:49 CET | Pressemelding
Fra 1. november får ni bransjer økt minstelønn. Det er Tariffnemnda som har vedtatt endringene.
Minstelønn til varebilbransjen31.10.2024 09:21:32 CET | Pressemelding
Fra 1. juni 2025 har varebilsjåfører krav på minstelønn. Det vedtok tariffnemda denne uken. Arbeidstilsynet ønsker utvidelsen av minstelønn til også å gjelde varebilbransjen velkommen.
Ny rapport: Arbeidstilsynets bruk og innkreving av overtredelsesgebyr og tvangsmulkt31.10.2024 08:33:54 CET | Pressemelding
Arbeidstilsynet har fra 2014 til 2022 gitt 200 millioner i overtredelsesgebyr. En ny rapport fra Arbeidstilsynets rapportserie Innsikt viser at 88 prosent av overtredelsesgebyrene er innbetalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom