OsloMet

250 artister bidrar med unike innspillinger i ny sangapp

Del

Da forskere ved OsloMet oppdaget at vår felles sangkultur holdt på å bli glemt, ble løsningen å utvikle Trall - en nyskapende digital sangbok-app.

Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger, blant dem bandet 9 grader nord. Foto: PR.
Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger, blant dem bandet 9 grader nord. Foto: PR.

Har du opplevd at du bare husker første verset på en sang du kunne som barn? Kanskje du skal synge sammen med egne barn, venner eller elever, men plutselig stopper det opp. For hvordan gikk egentlig andre verset på Nøtteliten igjen?

– Barn og unge vokser i mindre grad enn før opp med et felles sangrepertoar. Sangbøker, som nesten alle brukte før, er det få som kjenner til. Store deler av den norske sangskatten kan være truet, sier daglig leder i Trall AS, Pia Lang-Holmen.

Lang-Holmen har ledet utviklingen av den nye appen i tett samarbeid med ansatte fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. Nå håper de at Trall kan hjelpe til med å bevare sanger som er i ferd med å bli glemt, og til å utvide og styrke et felles sangrepertoar i befolkningen - på tvers av alder og bakgrunn.

– Trall er et strålende eksempel på hvordan innovasjon ved OsloMet kan komme samfunnet til gode. Sang er helsefremmende og bidrar til samhold. Jeg håper Trall vil øke sanggleden hos det norske folk, sier rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

Kjente artister er med

Trall er en digital sangbok hvor du kan synge med til kjente og ukjente sanger, akkompagnert av noen av landets fremste musikere. Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger.

Moddi, Marthe Wang, Saleh Mahfoud, Kim Rysstad, Ella Marie Hætta Isaksen, Det norske solistkor, Frida Ånnevik, Umpfel, Helene Bøksle, 9 grader nord, Hekla Stålstrenga, Knut Reiersrud, Sondrey, Kringkastingsorkesteret og mange flere bidrar med sine unike versjoner.

Bak innspillingene ligger det grundige forskningsbaserte forberedelser. Tonearter, tempo og arrangementer er tilpasset både barn og voksne sånn at det skal kjennes godt å bli med i sangen. Setter du på karaokemodus, er det lett å følge gangen i sangene, og du kan skru av og på stemmen til artisten som synger alt ettersom du vil synge alene eller sammen med andre stemmer.

Lettere å synge i barnehagen, på skolen – og hjemme

Trall blir i disse dager tilgjengelig for nedlastning på mobil og nettbrett. Appen kan dermed brukes av privatpersoner, barnehager, skoler og organisasjoner over hele landet.

– Barnehager og skoler spiller fundamentale roller i utviklingen av barn og unges musikkglede og kreativitet, sier Lang-Holmen. Hun håper appen skal gjøre det lettere og morsommere for lærere og pedagoger å lære barn nye sanger, å jobbe tverrfaglig med musikk, og å øve på fellessang til spesielle anledninger.

– Jeg har selv opplevd at jeg blir modigere av å synge sammen med Trall. Da kan jeg skru opp musikken og synge sammen med stødige stemmer og bli støttet av orkester, band og vokalister. Trall blir både forsanger og følgesvenn.

Ettersom Trall kan bli brukt både i barnehage, skole og hjemme, håper teamet bak appen at den kan være med på å skape et større musikalsk fellesskap på tvers av disse arenaene.

Utviklet ved OsloMet

Ideen til Trall kom gjennom erfaringer fra musikkundervisning ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet. De ansatte ved utdanningen så over tid at studentene kunne færre sanger. I tillegg manglet studentene i stor grad et felles repertoar.

De ansatte forsket videre på fenomenet, og fant paralleller i skoler og barnehager. En studie viste at barnehagebarn i Oslo-området stort sett synger de samme 20 sangene hele tiden. Sangene er typisk av eldre dato, går i dur, totakt eller firetakt, er korte og ganske like. Forskerne ønsket å bidra til at barn og voksne får oppleve et større musikalsk mangfold i hverdagen, og ideen om en digital sangbok ble født.

Prosjektet Trall ble opprettet, og fikk støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. De fikk også det teknologidrevne designbyrået Backen&Bæck med på laget, og mulighet til å bruke NRKs studioer til innspillingene. Deretter satte de i gang med å samle og spille inn sanger. Parallelt med innspillingene startet utviklingen av design og funksjonalitet. Trall har et ideelt og sosialt formål om at appen kan komme hele befolkningen til gode. For å gjøre dette mulig, vedtok styret ved OsloMet våren 2022 å opprette aksjeselskapet Trall AS.

Alle skal kjenne seg igjen

I Trall møter man lydbilder, stemmer og besetninger av mange slag, alt fra enkeltinstrumenter eller bare stemmer til fullt symfoniorkester. Sangene er på en rekke ulike språk – som samisk, polsk, kvensk, arabisk og somali - og på mange norske dialekter. Noen sanger er av nyere dato, og andre er gamle. Hensikten er at alle skal kunne kjenne seg igjen i noe.

I tillegg til Sparebankstiftelsen DNB har også Kulturrådet, Furestiftelsen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og OsloMet støttet utviklingen av appen.

20 sanger er tilgjengelige for alle

Alle som laster ned Trall får tilgang til 20 gratis sanger spilt inn av kjente musikere:

 • Nøtteliten - Kringkastingsorkesteret og Frida Ånnevik
 • En for væra som en er - Håvard Aufles band
 • Jeg gikk en tur på stien - Lars Andreas og Susann Camilla Haug
 • Det var en gang en (…) og en (…) - Det norske solistkor
 • Har du fyr - Sidsel Waldstad, Helene Bøksle
 • Kanskje kommer kongen - Umpfel
 • Njåamele/Harens joik – Ole-Henrik Lifjell/ÅVLA
 • Samina – Kringkastingsorkesteret og Kirsti Huke
 • Eventyrvisa - 9 grader nord
 • For siste gang - Kristin Asbjørnsen, Olav Torget
 • Min hatt den har tre kanter - Ila Auto
 • Gjendines bånlåt - Kvedarkvintetten
 • Idas sommarvisa - Kringkastingsorkesteret med Ebba Rydh
 • Karnevalsang - Trio son de Cuba med Neon vokal
 • Lille Petter edderkopp - Thor-Erik Fjellvang trio med Wenche Losnegård
 • Ola dilt, Ola dalt - Aasmund Nordstoga og Åsmund Reistad
 • Se min ild - Veronika Akselsen og Karl Fridtjof Johansen
 • Telebondemann - PUST
 • Trollet i Senja - Moddi
 • Tordivelen og flua - Hekla Stålstrenga

Nøkkelord

Kontakter

Daglig leder for Trall AS: Pia Lang-Holmen, pia@trallapp.no, tlf. +47 915 55 029
Fra Trall-redaksjonen:
• Elisabeth Anvik, elisan@oslomet.no
• Ingrid Danbolt, inada@oslomet.no

Kontaktinfo til noen av artistene:

1.Helga Myhr (folkemusiker - Kvedarkvintetten)
myhr.helga@gmail.com

2.Kim Andre Rysstad
976 43 312
kimrysstad@gmail.com

3.Pål Moddi Knutsen
480 25 307
moddimusikk@gmail.com

4.Knut Reiersrud
934 11 194
reieknut@gmail.com

5.Umpfel v/ Andreas Skorpe Sjøen (rock/metalband fra Karmøy)
480 09 873
andreasss@me.com

6.Jo Asgeir Lie (trekkspill - rektor på Ole Bull Akademiet på Voss)
905 16 652
joasgeir@olebull.no

7.Saleh Mahfoud
942 19 323
saleh.mahf@gmail.com
https://musicnorway.no/nettverk/saleh-mahfoud

8.Marthe Wang via manager Elise Steffensen
930 88 908
elise@sesong1.no

9.Anne Nymo Trulsen, vokalist i Hekla Stålstrenga
958 33 639
annenymot@gmail.com

10.Ole Henrik Lifjell (samisk musiker)
ole_henrik100@hotmail.com

11.Sondrey
91344587
sondrenm@gmail.com

12.Sissel Walstad, harpist i Kringkastingsorkesteret
908 80 375
sidsel@sidsel.no

Bilder

Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger, blant dem bandet 9 grader nord. Foto: PR.
Hittil har 250 artister fra ulike musikalske tradisjoner spilt inn godt over 100 sanger, blant dem bandet 9 grader nord. Foto: PR.
Last ned bilde
Artisten Moddi bidrar blant annet med sin unike versjon av Trollet i Senja. Foto: Promobilde.
Artisten Moddi bidrar blant annet med sin unike versjon av Trollet i Senja. Foto: Promobilde.
Last ned bilde
Forskningsbasert nyvinning: En engasjert gjeng fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet står bak den nye appen. Bak fra venstre: Pia Kristine Lang-Holmen, Siri Haukenes, Ingrid Danbolt, Nina Engesnes. Foran fra venstre: Elisabeth Anvik, Liv Anna Hagen. Foto: Sonja Balci, OsloMet.
Forskningsbasert nyvinning: En engasjert gjeng fra barnehagelærerutdanningen ved OsloMet står bak den nye appen. Bak fra venstre: Pia Kristine Lang-Holmen, Siri Haukenes, Ingrid Danbolt, Nina Engesnes. Foran fra venstre: Elisabeth Anvik, Liv Anna Hagen. Foto: Sonja Balci, OsloMet.
Last ned bilde

Lenker

Om OsloMet

OsloMet
OsloMet
Postboks 4, St. Olavs plass
0130 Oslo

67 23 50 00http://www.oslomet.no

OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) har cirka 18.000 studenter og 2.100 ansatte, og har studier i Pilestredet, på Kjeller og i Sandvika.

OsloMet tilbyr et bredt spekter av høyere utdanning innen profesjonsrettede studier i Norge.

OsloMet er også en ledende leverandør av forskningsbasert kunnskap for velferdssamfunnet.

Følg pressemeldinger fra OsloMet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OsloMet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom