25 nye forskningsprosjekter til Nofima
- Tildelingene viser at vår kompetanse er både etterspurt og relevant. For Nofima er årets tildeling et bevis på at industrien verdsetter vår kompetanse, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.
Produksjon og bearbeiding av matvarer er en av Norges største fastlandsindustrier. Forskning skal støtte opp om arbeidsplasser, næringsliv og bosetting i distriktene. Covid-19 har aktualisert dette enda mer fordi betydningen av nasjonal forsyningssikkerhet er viktig når verdenshandelen bremses. Små marginer i matindustrien viser at tilgang på kollektivt finansiert forskning bidrar til å styrke bedriftenes innovasjonsevne.
- Vi er på mange måter de små og mellomstore bedrifters forskningsavdeling. For å bistå disse bedriftene trenger vi en sterk, anvendt og relevant forskningsinnsats. Vi trenger forskning som bygger opp om grønn og blå næring i hele landet, sier Fylling-Jensen.
Forskningsrådet er tydelig på at de økonomiske midlene skal gå til å løse de store samfunnsutfordringene. Det trengs tett samarbeid mellom forskere, private bedrifter og det offentlige. De nye prosjektene skal utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som samfunnet trenger.
- Vi har hatt tett dialog med industrien som satser på forskningsprosjekter som bidrar til å gjøre matproduksjon mer bærekraftig og forhåpentligvis også skaper nye arbeidsplasser. Jeg er veldig glad for at vi har fått så god uttelling. Nå skal vi levere anvendt forskning som styrker konkurranseevnen til matindustrien, sier Øyvind Fylling-Jensen.
Elleve av tildelingene er innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN-prosjekter). Dette er prosjekter ledet av næringslivet med Nofima som forskningspartner. I tillegg kommer elleve kompetanse- og samarbeidsprosjekter (KSP) der Nofima skal lede åtte av dem. De tre siste prosjektene er finansiert av fondet for forskningsavgift på jordbruksprodukter (FFL) og jordbruksavtalen (JA-midler).
Totalsummen for alle prosjektene som Nofima blir involvert i er 274 millioner kroner. Nofimas andel er ennå ikke klar fordi prosjektmidlene skal fordeles på partnerne, men tildelingen vil helt klart styrke matforskningen i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noØyvind Fylling-JensenAdministrerende direktør
Tel:+47 917 48 211oyvind.fylling-jensen@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet skal drive fremragende forskning og innovasjon som bidrar til bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av ressurser fra hav og land.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Studerte følelser for sjømat24.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Pris har noe å si. Tilgang på gode oppskrifter like så. Forbilder og inspirasjon er også viktig. Men hva med følelser for sjømat? Kan emosjoner ha noe å si for forbruket av sjømat blant unge i Norge?
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom