25 nye forskningsprosjekter til Nofima
- Tildelingene viser at vår kompetanse er både etterspurt og relevant. For Nofima er årets tildeling et bevis på at industrien verdsetter vår kompetanse, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.
Produksjon og bearbeiding av matvarer er en av Norges største fastlandsindustrier. Forskning skal støtte opp om arbeidsplasser, næringsliv og bosetting i distriktene. Covid-19 har aktualisert dette enda mer fordi betydningen av nasjonal forsyningssikkerhet er viktig når verdenshandelen bremses. Små marginer i matindustrien viser at tilgang på kollektivt finansiert forskning bidrar til å styrke bedriftenes innovasjonsevne.
- Vi er på mange måter de små og mellomstore bedrifters forskningsavdeling. For å bistå disse bedriftene trenger vi en sterk, anvendt og relevant forskningsinnsats. Vi trenger forskning som bygger opp om grønn og blå næring i hele landet, sier Fylling-Jensen.
Forskningsrådet er tydelig på at de økonomiske midlene skal gå til å løse de store samfunnsutfordringene. Det trengs tett samarbeid mellom forskere, private bedrifter og det offentlige. De nye prosjektene skal utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som samfunnet trenger.
- Vi har hatt tett dialog med industrien som satser på forskningsprosjekter som bidrar til å gjøre matproduksjon mer bærekraftig og forhåpentligvis også skaper nye arbeidsplasser. Jeg er veldig glad for at vi har fått så god uttelling. Nå skal vi levere anvendt forskning som styrker konkurranseevnen til matindustrien, sier Øyvind Fylling-Jensen.
Elleve av tildelingene er innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN-prosjekter). Dette er prosjekter ledet av næringslivet med Nofima som forskningspartner. I tillegg kommer elleve kompetanse- og samarbeidsprosjekter (KSP) der Nofima skal lede åtte av dem. De tre siste prosjektene er finansiert av fondet for forskningsavgift på jordbruksprodukter (FFL) og jordbruksavtalen (JA-midler).
Totalsummen for alle prosjektene som Nofima blir involvert i er 274 millioner kroner. Nofimas andel er ennå ikke klar fordi prosjektmidlene skal fordeles på partnerne, men tildelingen vil helt klart styrke matforskningen i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noØyvind Fylling-JensenAdministrerende direktør
Tel:+47 917 48 211oyvind.fylling-jensen@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet skal drive fremragende forskning og innovasjon som bidrar til bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av ressurser fra hav og land.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Fiskeflåten skaper store verdier for Norge9.1.2025 11:47:53 CET | Pressemelding
Den norske fiskeflåten skaper store verdier. Og store økonomiske ringvirkninger. I 2023 ble det en netto verdiskaping fra fiskeriene på 22,2 milliarder kroner. Og ringvirkningene av at flåten kjøper varer og tjenester for 9 milliarder i året, når de fleste av landets 357 kommuner.
Bedre håp for hjernesvulstpasienter: Kunstig intelligens kan gi tidlig diagnose30.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
Forskere har utviklet et datasett med bilder som kan forbedre diagnostisering og behandling av aggressive hjernesvulster. Gjennombruddet har skjedd med kombinasjonen av hyperspektrale bilder og kunstig intelligens.
Svekket lønnsomhet i fiskeindustrien27.12.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Etter to bra år falt fiskeindustriens marginer markant i 2023. Av en total omsetning på 41 milliarder kroner for de 300 bedriftene, endte samlet resultat før skatt på 49 millioner. Det tilsvarer en driftsmargin på skarve 0,1 prosent. Filetindustrien sliter tungt mens rekeindustrien i nord går bra.
Nytt forskningsprosjekt skal forbedre produksjonen av stor laksesmolt18.12.2024 11:32:17 CET | Pressemelding
Lusesituasjonen langs kysten skaper stadig nye utfordringer for norsk lakseoppdrettsnæring. Nå lanseres et nytt forskningsprosjekt som skal gi bedre innsikt i hvordan produksjonsprotokoller på land påvirker prestasjonen til stor laksesmolt i sjø.
Nytt verktøy mot farlig lakseparasitt17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
UV-behandling viser seg å være en effektiv metode for å bekjempe parasitten Spironucleus salmonicida i settefiskanlegg. Dette er gode nyheter for aktører i oppdrettsnæringen som lenge har slitt med parasitten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom