25 nye forskningsprosjekter til Nofima
Nofima skal delta i hele 22 nye forskningsprosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, og tre prosjekter finansiert av forskningsmidler for jordbruk og matindustrien. Aldri før har instituttet blitt tildelt så mange nye prosjekter på en gang.

- Tildelingene viser at vår kompetanse er både etterspurt og relevant. For Nofima er årets tildeling et bevis på at industrien verdsetter vår kompetanse, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.
Produksjon og bearbeiding av matvarer er en av Norges største fastlandsindustrier. Forskning skal støtte opp om arbeidsplasser, næringsliv og bosetting i distriktene. Covid-19 har aktualisert dette enda mer fordi betydningen av nasjonal forsyningssikkerhet er viktig når verdenshandelen bremses. Små marginer i matindustrien viser at tilgang på kollektivt finansiert forskning bidrar til å styrke bedriftenes innovasjonsevne.
- Vi er på mange måter de små og mellomstore bedrifters forskningsavdeling. For å bistå disse bedriftene trenger vi en sterk, anvendt og relevant forskningsinnsats. Vi trenger forskning som bygger opp om grønn og blå næring i hele landet, sier Fylling-Jensen.
Forskningsrådet er tydelig på at de økonomiske midlene skal gå til å løse de store samfunnsutfordringene. Det trengs tett samarbeid mellom forskere, private bedrifter og det offentlige. De nye prosjektene skal utvikle ny kunnskap og bygge forskningskompetanse som samfunnet trenger.
- Vi har hatt tett dialog med industrien som satser på forskningsprosjekter som bidrar til å gjøre matproduksjon mer bærekraftig og forhåpentligvis også skaper nye arbeidsplasser. Jeg er veldig glad for at vi har fått så god uttelling. Nå skal vi levere anvendt forskning som styrker konkurranseevnen til matindustrien, sier Øyvind Fylling-Jensen.
Elleve av tildelingene er innovasjonsprosjekter i næringslivet (IPN-prosjekter). Dette er prosjekter ledet av næringslivet med Nofima som forskningspartner. I tillegg kommer elleve kompetanse- og samarbeidsprosjekter (KSP) der Nofima skal lede åtte av dem. De tre siste prosjektene er finansiert av fondet for forskningsavgift på jordbruksprodukter (FFL) og jordbruksavtalen (JA-midler).
Totalsummen for alle prosjektene som Nofima blir involvert i er 274 millioner kroner. Nofimas andel er ennå ikke klar fordi prosjektmidlene skal fordeles på partnerne, men tildelingen vil helt klart styrke matforskningen i Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noØyvind Fylling-JensenAdministrerende direktør
Tel:+47 917 48 211oyvind.fylling-jensen@nofima.noBilder


Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Instituttet skal drive fremragende forskning og innovasjon som bidrar til bærekraftig matproduksjon og god forvaltning av ressurser fra hav og land.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har 390 ansatte
Følg saker fra Nofima
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Nofima
Vil løse plastproblemet med nanoteknologi12.1.2021 12:41:12 CET | Pressemelding
Nofima-forsker Jawad Sarfraz er tildelt betydelige midler til et forskningsprosjekt hvor han skal finne nye løsninger for å enklere resirkulere mer av plasten som brukes i matemballasje, samt å redusere matsvinnet.
Kan rensefisk bli matfisk?7.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Har du lyst på rognkjeks til middag? Nofima forsøker å finne ut hvordan alle millionene med rensefisk som jobber i norske lakseoppdrett, kan bli matfisk.
Kan lage store verdier av fiskeslo6.1.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Neste gang du fjerner skinn og bein fra fiskemiddagen og slenger det i matsøpla, kan du jo tenke litt over at du kvitter deg med noe som kan være verdt 8500 kroner per gram!
Norske fiskerier gir verdiskaping på 22,7 milliarder28.12.2020 05:00:00 CET | Pressemelding
Norske fiskerier gir betydelig verdiskaping. Analyser tilsier at det i 2019 ble generert netto verdiskaping for 22,7 milliarder kroner fra fiskerinæringen. Av disse ble 16,6 milliarder skapt direkte i fiskeriene, mens 6,1 milliarder stammer fra ringvirkninger i leverandørindustrien.
Forbered kjøleskapet på julen16.12.2020 09:38:33 CET | Pressemelding
God mat hører julen til. Det medfører gjerne godt fylte kjøleskap – dermed dårligere oversikt slik at maten ofte blir liggende lenger før den blir spist. Da er det ekstra viktig at kjøleskapet holder en lav temperatur så maten ikke blir ødelagt eller farlig.
Grønnsaker gjør lussekattene saftigere og sunnere10.12.2020 13:59:30 CET | Pressemelding
Å bruke grønnsaker i så vel lussekatter som andre bakverk har flere positive effekter. Derfor er det heller ikke noe nytt. Gulrot og potet er brukt i bakverk i mange år, og i mer enn potetlomper og gulrotkake.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom