Opplysningskontoret for frukt og grønt

Sommerens nytelse - jordbær!

Del
Når de norske jordbærene er å få kjøpt, da er det sommer for oss. I år har ventetiden vært ekstra lang pga. den kalde våren, men med noen godværsdager og litt høyere temperaturer, så kommer jordbærene for fullt. Lykke!
Sommer = jordbær og fløte
Sommer = jordbær og fløte

Vårt jordbærspisende mønster har forandret seg i løpet av de siste par tiårene. Tidligere ble jordbærene både syltet og frosset ned for vinteren. Nå spiser vi de friske og herlige jordbærene som oftest som de er.

Bruksområdet har også endret seg. Jordbær som dessert er en selvfølge. Fortsatt er den klassiske varianten med fløte til den mest populære, likeså jordbær og iskrem smaker også alltid godt.

Jordbær med yoghurt, vaniljekesam, eggedosis og vanliljesaus, er alle herlige sommerdesserter. Jordbær i fruktsalater er også sommerlig og godt. For ikke å snakke om de deilige sommerkakene. Bløtkake med jordbær er nok fortsatt den mest populære. Den er lettvint og deilig.

Det er mange flere alternativer som gjør jordbæret anvendelig i sommersesongen.  Grønnsakssalater med jordbær er populært hele sommeren igjennom. Uansett innholdet i salaten, så er det deilig med sommerens friske jordbær i. Bare fantasien setter grenser.

Jordbær på ostebordet er vidunderlig. Og hvem kan tenke seg en sommermiddag uten jordbær? En bugnende bolle med jordbær til eller etter grillmaten smaker utrolig godt.

De fleste av oss liker å skjenke noe i glassene når maten ligger på grillen. En bowle kan være spennende som velkomstdrink. Eplemost blandet med farris, hvitvin eller en musserende vin. Godt er det med jordbær i tynne skiver og noen sitronskiver, kanskjet også et par stilker med sitronmelisse. Alle blir i godt humør med et slikt sommerglass i hånden, og med lukten fra grillmaten i luften.

Litt jordbærfakta

Vi spiser ca. 4 kg jordbær per person i året. Og det aller meste spises selvfølgelig i den norske jordbærsesongen som normalt varer fra St. Hans til midten av august. Sorten Korona er den mest populære for oss nordmenn. Den er søt, bærene store og røde og lukten er herlig aromatisk.

Jordbær er en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø, og som botanisk sett er nøtter. Når det er sagt så går vi ikke rundt å tenker på jordbær som nøtter. Nei, det er og blir et bær for oss.

Jordbær inneholder vitamin C, andre antioksidanter, kalium og kalsium. Det er lite kalorier i dette herlige bæret. Bare 39 kcal per 100 g.

Og så påstås det å ha en gunstig virkning på sex-lysten. Kan det bli stort bedre i den lyse sommertiden?

Nøkkelord

Bilder

Sommer = jordbær og fløte
Sommer = jordbær og fløte
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning. Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye