Sommerens smoothieguide: 10 tips til den perfekte smoothie!

- Smoothie passer godt som et mellommåltid, etter trening eller som en avkjølende drikk i sommervarmen. Det er også ypperlig å servere som en frisk velkomstdrink eller til venninner på jentekvelder, forteller ernæringsfysiolog Ingvils Steen Nøding i Melk.no. Hun anbefaler å lage litt ekstra smoothie og fryse ned restene i små saftisformer som kan serveres ved flere andre anledninger.
En smoothie består ofte av yoghurt, litt banan og frisk eller frossen frukt eller bær, men det geniale med smoothie er at du kan variere innholdet etter eget ønske og behov.
- Tilsett for eksempel litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens. Banan og yoghurt gjør derimot konsistensen tykkere. Bananen gir også søtsmak, så dermed slipper du å tilsette sukker eller honning, forteller Steen Nøding videre.
Ønsker du en litt ekstra spiss på smaken kan du tilsette friske urter som sitronmelisse eller mynte.
- Samtidig som smoothie smaker godt, vil melk, yoghurt og andre meieriprodukter i tillegg gi kroppen proteiner, kalsium, jod, fosfor og B-vitaminer. Tilsetter du frukt eller bær, som for eksempel appelsin, mango eller jordbær, får du i tillegg i deg vitamin C, forteller Steen Nøding.
Den ultimate smoothieguiden:
- Superenkelt! Det vanligste er å lage smoothie basert på friske eller frosne bær og frukter, sammen med yoghurt eller syrnet melk.
- Moden frukt egner seg godt! Bruk godt moden frukt i smoothien. Det gir mer smak.
- Banan gir søtsmak! En godt moden banan gir mye søtsmak og dermed slipper du å tilsette sukker eller honning.
- Urter gir en ekstra frisk smak! Ønsker du en ekstra spiss på smaken kan du tilsette friske urter som sitronmelisse eller mynte.
- Isbiter gjør susen! Dersom du bruker friske bær i smoothien, må du bruke isbiter i tillegg for å få en tykk og god konsistens.
- Frys ned overmoden frukt! Har du for mye frisk frukt som er i ferd med å bli overmoden? Skrell, kutt opp og frys frukten og bruk det i smoothie ved en senere anledning.
- Lag is av restene! Har du smoothie til overs, kan du fryse ned restene i små saftisformer, og ta dem frem på en varm sommerdag!
- Plukk bær i bøtter og spann! Har du bærbusker i hagen, men klarer ikke å spise opp bærene? Plukk dem, frys dem og bruk dem i smoothie ved en senere anledning.
- Tykkere konsistens? Banan, yoghurt og isbiter gjør konsistensen tykkere.
- Tynnere konsistens? Melk og juice gjør konsistensen tynnere.
Finn din smoothiefavoritt:
Har du grunnoppskriften på smoothies i bakhånd, får du raskt smaken av sommer enten den virkelig er der – eller du savner smaken av den. Du velger hvilken smak du ønsker på melken og yoghurten, og hvilke bær og/eller frukter du ønsker å bruke. Det er bare å slippe fantasien løs!
Jordbærsmoothie (Grunnsmoothie)
Smoothie er friskt og godt. Dette er en grunnoppskrift tilsvarende en porsjon som kan varieres i det uendelige. Bytt ut lik mengde væske og bær med den smaken du ønsker.
Her ser du web tv film: Hvordan lage grunnoppskrift smoothie med smak av jordbær.
- 2 dl vaniljeyoghurt
- 1 dl cultura jordbær
- 2 dl frosne jordbær
Tilsett først de flytende ingrediensene i en hurtigmikser eller foodprosessor, deretter tilsettes bær eller frukt. Kjør til en jevn fyldig masse. Ønsker man mer sødme kan man tilsette banan, honning eller sirup etter smak. Server straks i ett høyt eller to små glass.
- Dette er en grunnoppskrift på smoothie. Her kan man bytte ut jordbær med den frukt eller de bær man måtte ha tilgjengelig. Bytt ut væsken som er smaksatt med den smaken du velger i din smoothie. Har du ikke frosne bær eller frukt må du tilsette noen isbiter i tillegg i hurtigmikseren, forteller Steen Nøding som tipser om flere smakfulle smoothie varianter til sommeren.
Pasjonsfruktsmoothie
2 dl vaniljeyoghurt
1 dl appelsinjuice
½ banan
5 pasjonsfrukt (kan ev. bruke pasjonssirup)
1 liten boks hermetisk ananas i biter
Bringebærsmoothie
2 dl vanilje yoghurt eller naturell
1 ½ dl syrnet melk bringebærsmak
½ banan
2 ½ dl dypfryste bringebær
Skogbærsmoothie
2 dl vaniljeyoghurt
2 dl syrnet melk, bringebær
1 dl eplejuice
2 ss honning
2 dl dypfryste skogsbær
Mangosmoothie
3 dl syrnet melk, mango
2 dl eplejuice
½ banan
Fruktkjøtt fra to mango
5 – 6 isbiter
Nøkkelord
Bilder




Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom