20 studentgründere får inntil 1 million kroner hver
Regjeringen gir gjennom Forskningsrådet 20 millioner kroner til gründerprosjekter ledet av studenter ved norske universiteter og høyskoler.

Se nederst i saken for en oversikt over hvor prosjektdeltakerne kommer fra.
– Mer gründermentalitet vil hjelpe Norge gjennom omstillingen som vi vet vi skal igjennom. STUD-ENT skal styrke entreprenørskapskulturen ved universitetene og høgskolene. Klimakrisen og koronakrisen aktualiserer dette mer enn noen gang. Jeg synes det er inspirerende og spennende å se at neste generasjon tenker stort, sier næringsminister Iselin Nybø.
STUD-ENT ordningen retter seg mot studenter og kandidater fra universiteter og høyskoler som vil prøve seg på gründervirksomhet og videreutvikle forretningspotensialet i idéer de har fått gjennom studiene. De får erfaringer, på godt og vondt, i det å drive fram en forretningsidé. Ordningen er også et viktig virkemiddel for lærestedene ved at de utvikler en kultur for entreprenørskap og kommersialisering av offentlig finansiert forskning og skaper tettere samarbeid mellom studenter og forskere.
Digitalisering for økt matsikkerhet, bedre arbeidsforhold og raskere dataoverføring under vann
Forskningsrådet mottok 45 søknader i 2020. Prosjektene har blitt vurdert av eksperter, og 20prosjekter får tildeling og mottarinntil 1 million kroner hver til utvikling av forretningsideen.Tildelingene skjer innenfor en rekke ulike fagområder.
Ett av prosjektene som får tildeling er ledet av studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelig universitet (NMBU)og skal utvikle et system for å skaffe bedre data for å øke matsikkerheten i produksjon og distribusjon av øl fra små- og mellomstore bryggerier. Ved å ta i bruk sensorteknologi skal man legge til rette for bedrearbeidsprosesser og tettere dialog med kunder og sluttbrukere (restauranter, barer og hoteller).
En gruppe studenter ved NTNU får tildeling til et prosjekt som utvikler et system for bedre dataoverføring under vann. Dette kan redusere kostnaderi olje- og gassektoren og kan også potensielt øke sikkerheten gjennom bedre overvåkingen av installasjoner under vann.
Ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) utvikler studenter et dataverktøy som har som mål å forbedre kvaliteten i bemanningsverktøy rettet mot bedrifter som er avhengig av skiftarbeid. Programmet som studentene er i ferd med å utvikle skal øke arbeidstakernes mulighet for forutsigbarhet i skiftene, ivareta arbeidstakernes rettigheter, sikre tilstrekkelig bemanning og kunne øke bedrifters effektivitet.
Master og PhD
Tidligere var det kun masterstudenter som kunne søke STUD-ENT. Nytt i år er at også PhD-kandidaterog studenterfra profesjonsstudiene kan søke.
– Poenget med studentinnovasjon er ikke bare å skape bedrifter, men å utruste studentene med en innovasjonstankegang som de tar med seg ut i arbeidslivet. Slik skaper vi morgendagens næringsliv sier administrerende direktør John-Arne Røttingen.
Nøkkelord
Kontakter
Vivill VinsryggPressekontakt
Tel:95 700 450vv@forskningsradet.noBilder
Dokumenter
Lenker
Om Forskningsrådet
Forskningsrådet er den nasjonale organisasjonen for finansiering av forskning og eksperimentell utvikling (FoU) og FoU-støttet innovasjon. Forskningsrådet skal være en markert forsknings- og innovasjonspolitisk aktør nasjonalt og internasjonalt, en strategisk investor, en synlig og inkluderende samfunnsaktør og en kunnskapsbasert rådgiver. Gjennom disse rollene skal vi legge til rette for utviklingen av sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer som hevder seg i den internasjonale konkurransen, skaper innsikt, bidrar til verdiskaping og til å løse de samfunnsutfordringene Norge og verdenssamfunnet står overfor. Forskningsrådet skal gi næring til nye ideer, gjøre grensesprengende forskning og radikal innovasjon mulig og jobbe for et samfunn der forskning brukes og deles.
Følg saker fra Forskningsrådet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Forskningsrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Forskningsrådet
Klart for finale i Nysgjerrigper-konkurransen19.4.2021 09:00:00 CEST | Pressemelding
Hvilken frukt eller grønnsak gir oss egentlig mest strøm? Og hva er grunnen til at tyggiser blir harde? Eller hvorfor har vi tacofredag?
Dobbelt så mange føler seg trygge på sikkerheten til egne helsedata13.4.2021 06:30:00 CEST | Pressemelding
Andelen som føler seg trygg på at egne helsedata som er samlet inn via apper, smartklokker, telefoner eller andre digitale enheter ikke kommer på avveie har nær doblet seg fra 2020, fra 22 prosent trygge i 2020 til 41 prosent trygge i 2021.
Regjeringen gir en halv milliard til global helseforskning9.2.2021 10:55:00 CET | Pressemelding
Regjeringen vil styrke satsingen på global helseforskning gjennom Forskningsrådet med 500 millioner over de neste ti årene.
Enorm interesse for å ta del i det grønne skiftet gjennom Grønn plattform20.1.2021 06:50:00 CET | Pressemelding
Over 400 norske bedrifter og forskningsinstitutter har søkt om å få jobbe videre med sine grønne prosjektideer fram til utlysningen høsten 2021.
Kronprins Haakon blir beskytter for Konkurransen Unge forskere5.1.2021 12:34:09 CET | Pressemelding
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen har sagt ja til å være høy beskytter for Konkurransen Unge forskere. Konkurransen Unge forskere inviterer elever fra ungdomsskole og videregående skole til å være med.
193 millioner til innovasjon i offentlig sektor17.12.2020 07:55:00 CET | Pressemelding
Gjennom Forskningsrådet deler regjeringen ut 193 millioner til prosjekter der forskere og offentlige virksomheter samarbeider om å løse offentlig sektors egne utfordringer.
2,65 milliarder kroner til nyskapende forskning16.12.2020 07:55:00 CET | Pressemelding
256 forskerprosjekter får i dag til sammen 2,65 milliarder kroner i støtte fra Forskningsrådet. Pengene går til forskere ved universiteter, høyskoler og institutter over hele landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom