National Geographic

20 år etter: Ble historien om Titanic skildret riktig?

Del

Det er duket for nye åpenbaringer når regissør James Cameron og en gruppe eksperter ser på filmen og forliset med et nytt blikk. Dokumentaren «Titanic – 20 år etter suksessfilmen» vises for første gang på National Geographic lørdag 30. desember klokken 21.00.

Foto: National Geographic
Foto: National Geographic

Det har gått 20 år siden en hel verden benket seg foran kinolerretet og lot seg bergta av historien om skipet som traff et isfjell og sank på jomfruturen mellom England og New York.  

Filmen skulle komme til å tjene inn over ti milliarder kroner og høste elleve Oscar-statuetter, samt skape grobunn for en rekke forskningsprosjekter, bøker og dokumentarfilmer.

Nå markerer regissør James Cameron jubileet med å se på både filmproduksjonen og den historiske hendelsen i en ny dokumentar.

– Da jeg skrev filmen, ville jeg at alle detaljer og hvert eneste øyeblikk fra de siste timene som utspant seg på skipet skulle være så presise som mulig. Jeg skildret en ekte historie, og av respekt for de mange døde og deres etterfølgere måtte jeg få alt riktig. Men klarte jeg egentlig det?, spør filmskaperen. 

Nye vendinger

I lys av ny forskning og moderne teknologi samler Cameron et ekspertteam bestående av ingeniører, marinearkeologer, historikere og kunstnere for å prøve å finne svaret på de mange gåtene som fremdeles er knyttet til forliset.

Sammen med blant andre Dr. Robert Ballard, som oppdaget vraket, og historikerne Parks Stephenson og Don Lynch, tar han et dypdykk i alle de kritiske valgene som ble tatt da filmen ble laget på nittitallet, og prøver dem opp mot kunnskap vi besitter i dag.  

Hvordan kom det seg egentlig at «skipet som ikke kunne synke» forliste etter bare noen dager?

De ferske undersøkelsene gir en oppdatert tolkning av hva som skjedde med Titanic den 14. april 1912.

Blåser liv i historien

I dokumentaren får seerne også være med Cameron og hans ekspertteam til Titanic-utstillingen på Ronald Reagan Presidential Library – som både rommer effekter fra filmen og originalgjenstander fra skipet, høre om hvordan det gikk til da Robert Ballard oppdaget skipsvraket da han var på et hemmelig oppdrag for US Navy i 1985, og følge Camerons personlige reise gjennom arbeidet med filmen og få innsikt i bakgrunnen for valgene han tok.   

Cameron gjorde selv over 30 dykk for å utforske Titanic, og er fremdeles like fascinert av det han omtaler som «skipsvrakenes Mount Everest».

– Filmen «Titanic» var utvilsomt den mest ambisiøse produksjonen av sin tid, med en slagkraft som sørget for at vi fremdeles kjenner etterklangen av den. James Cameron trollbandt ikke bare publikum med episk romantikk, men skapte også nytt engasjement for den historiske hendelsen og åpnet mange dører for forskning, sier Tim Pastore, programdirektør hos National Geographic.

– Ved å putte Titanics siste timer under dagens moderne mikroskop, blåser vi igjen liv i historien og servere et nytt perspektiv på hva som skjedde den skjebnesvangre natten.«Titanic – 20 år etter suksessfilmen» er produsert av James Cameron og Maria Wilhelm, og regissert av Tom Grane. Dokumentaren har verdenspremiere på National Geographic lørdag 30. desember klokken 21.00.  

Kontakter

Bilder

Foto: National Geographic
Foto: National Geographic
Last ned bilde

Lenker

Om National Geographic

National Geographic
National Geographic
Karenslyst Allé 2
0214 Oslo

http://natgeotv.no

Smart TV på sitt beste. National Geographic gir deg programmer som vekker interesse og pirrer nysgjerrigheten din, og vi er etterrettelige i alt vi gjør. National Geographic er en troverdig og engasjerende TV-kanal med lange tradisjoner, som formidler smart underholdning. For oss handler TV om både kunnskapsformidling og underholdning – du lærer alltid noe nytt av å se på National Geographic og kanalen passer for hele familien. Du kjenner igjen den gule firkanten vår som et stempel for kvalitet, og du finner oss på skjermen verden over. National Geographic er tilgjengelig i over 440 millioner husholdninger i 171 land og på 45 språk.

Følg saker fra National Geographic

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra National Geographic på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra National Geographic

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom