BDO

2 av 3 virksomheter i Innlandet forventer å vokse mot 2025

Del

I BDOs ferske SMB-barometer kommer det frem at flere små og mellomstore bedrifter (SMB) i Innlandet fylke forventer å øke antall ansatte, investeringsnivået og omsetningen de neste tre årene enn i landet for øvrig. Fylkets SMB-er scorer imidlertid lavere på bærekraft enn landsgjennomsnittet.

SMB-ene rundt Mjøsa og omegn har stor tro på at fremtiden bringer vekst for deres næringer, men det er også noen skjær i (inn)sjøen.
SMB-ene rundt Mjøsa og omegn har stor tro på at fremtiden bringer vekst for deres næringer, men det er også noen skjær i (inn)sjøen.

Hele 99 prosent av næringslivet i Norge består av små og mellomstore bedrifter, i henhold til NHOs definisjon. BDO har i en fersk undersøkelse tatt pulsen på disse virksomhetene og spurte 1200 SMB-er over hele landet om deres markedsutsikter, arbeid med digitalisering og bærekraftige utvikling. Resultatene viser at SMB-ene rundt Mjøsa og omegn har stor tro på at fremtiden bringer vekst for deres næringer, men det er også noen skjær i (inn)sjøen.

Forventer vekst – men trenger folk

- Vi er i ferd med å legge bak oss en to år lang pandemi, som også har preget næringslivet i Innlandet. Det er nå stor positivitet og engasjement i mange deler av fylket, og vi er glade for at SMB-barometeret viser at 67 prosent av de små og mellomstore bedriftene i vårt fylke forventer omsetningsvekst de neste tre årene, sier Tom Erik Lehne, Partner i BDO og regionleder for Innlandet.

Undersøkelsen ble gjennomført på tampen av fjoråret, i en tid hvor koronarestriksjonene var lettet. Imidlertid har den geopolitiske situasjonen endret seg radikalt med krigen i Ukraina, og konsekvensene på lengre sikt er umulig å spå – som utfallet på kort sikt også er.

- Flere virksomheter i Innlandet enn i landet ellers ser mangel på kompetanse og arbeidskraft som et hinder for positiv utvikling, sier Lehne.

- Virksomheter har tidligere lent seg på mobile arbeidstakere fra Europa, men både pandemien og den pågående konflikten har og har hatt følger også for bemanning.

Behøver bærekraftløft

SMB-barometeret ser også på hvordan virksomheter jobber med bærekraft og digitalisering. I Innlandet sier 41 prosent av de spurte at de gjennomfører, skal gjennomføre eller har gjennomført bærekraftstiltak. Det er ti prosent lavere enn landssnittet. Fraværet av bærekraftstiltak handler i hovedsak om at virksomhetene ikke ser behovet eller er tilfredse med sin bærekraftstatus, snarere enn at de opplever at de ikke har forutsetninger eller muligheter til å iverksette tiltak. Av de som gjennomfører tiltak, rapporter kun 12 prosent på tiltakene.

- Selv om små bedrifter sjeldnere treffes direkte av krav til bærekraftrapportering, vil stadig flere møte krav fra kunder og øvrige samarbeidspartnere til rapportering av bærekraftstiltak fremover, sier Lehne.

- Større virksomheter må i stadig større grad både iverksette og rapportere på tiltak. Om de mindre virksomhetene ikke klarer å levere på de samme kravene, vil de kunne gå glipp av oppdrag, sier han.

Kunden i fokus

Av andre funn viser SMB-barometeret at 68 prosent av virksomhetene i Innlandet gjennomfører digitaliseringstiltak, og 16 prosent rapporterer på tiltakene. Gjennomføring av tiltak ligger marginalt under landssnittet, men både måling og rapportering er høyere enn på landsbasis.

- Hele 33 prosent av SMB-ene som gjennomfører digitaliseringstiltak forventer at det skal gi et bedre tilbud til kundene, som er 8 prosentpoeng flere enn i landet ellers. Det vitner om et kundeorientert og utadrettet næringsliv i vår region, avslutter Tom Erik Lehne.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om SMB-barometeret

På vegne av BDO har Norstat/Varde Hartmark gjennomført en undersøkelse blant 1200 små og mellomstore bedrifter (SMB) fra hele landet. SMB defineres her som virksomheter med opp til 500 millioner kroner i omsetning. Virksomhetene representerer et tverrsnitt av norske SMBer med tanke på geografi og omsetning. I tillegg tar undersøkelsen særlig for seg noen av de største bransjene i SMB. Undersøkelsen ble gjennomført i november-desember 2021.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

SMB-ene rundt Mjøsa og omegn har stor tro på at fremtiden bringer vekst for deres næringer, men det er også noen skjær i (inn)sjøen.
SMB-ene rundt Mjøsa og omegn har stor tro på at fremtiden bringer vekst for deres næringer, men det er også noen skjær i (inn)sjøen.
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi over 1 800 ansatte og mer enn 75 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 167 land og teller mer enn 97 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom