BDO

2 av 3 Telemarksbedrifter forventer flat eller fallende omsetning i 2023

Del
Små og mellomstore bedrifter (SMB) i Telemark forbereder seg på et tøffere 2023. Energipriser, økt kostnad på - og redusert tilgang til - innsatsfaktorer, samt usikre rammevilkår, gir store utslag i BDOs SMB-barometer.
Små og mellomstore bedrifter i Telemark har lavere forventninger til 2023. Her fra Skien (foto: Kim Saatvedt/BDO).
Små og mellomstore bedrifter i Telemark har lavere forventninger til 2023. Her fra Skien (foto: Kim Saatvedt/BDO).

– SMB-virksomhetene er tradisjonelt flinke til å omstille seg, men likevel viser tallene at det er mer usikkerhet blant bedriftslederne enn vi har sett på flere år, sier Geir B. Sørensen, partner i rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO og selskapets leder i Telemark.

SMB-barometeret tar temperaturen på de mindre næringslivsaktørene i hele landet, bedrifter med en omsetning opptil 500 millioner kroner i året. Forskjellene er store fra 2022 til 2023.

Nedgang i både omsetning og resultat

I fjor var det 45 prosent av de spurte bedriftene i Telemark som forventet en økning i omsetning. På landsbasis var det samme tallet 43 prosent. I 2023 er det sunket til henholdsvis 26 prosent i Telemark og 28 prosent nasjonalt.

- Andelen som forventer omsetningsnedgang er noe høyere i Telemark enn landsgjennomsnittet, til gjengjeld er andelen som forventer resultatnedgang omtrent som landet for øvrig. Det er viktig å understreke at selv i nedgangstider tror mer enn 1 av 4 Telemarksbedrifter på økning i både omsetning og resultat de neste 12 månedene. Selv om det er tøffere tider, er det ikke bekmørkt verken i vår region eller i resten av landet, sier Sørensen.

Mindre bærekraft i trangere tider

I tillegg til markedsutsikter, måler SMB-barometeret også næringslivets arbeid med digitalisering og bærekraftig utvikling. Andelen Telemarksbedrifter som har gjennomført, gjennomfører eller skal gjennomføre bærekraftstiltak har falt fra 55 prosent i 2022 til 36 prosent i 2023. Av de som ikke gjennomfører bærekraftstiltak, svarer 2 av 10 at det er fordi økonomien er for anstrengt til å investere.

Til gjengjeld viser barometeret et økt fokus på sosiale forhold og virksomhetsstyring og etikk i SMB fra i fjor til i år. Mens kun 4 prosent rettet tiltak mot sosiale forhold og 13 prosent mot virksomhetsstyring i 2022, er tallene i år økt til hhv. 33 prosent og 39 prosent i 2023.

- Mens det er nedslående å se at færre prioriterer bærekraftig utvikling, er det desto mer gledelig å se at SMBene har modnet i sin tilnærming til bærekraftsarbeidet. Tiltak innen klima og miljø er flott, men også sosiale forhold og virksomhetsstyring er viktig for bærekraftig utvikling av virksomheter. For å si det med min kollega Gro Hovde Fiksdahl: Det hjelper lite å sortere søppel, om man ikke tar ansattes arbeidsrettigheter på alvor, sier Sørensen.

Savner digital bestillerkompetanse

Også digitalisering av virksomheter settes på vent i tøffere tider. Mens det var 73 prosent av Telemarksbedriftene som digitaliserte i fjor, er tallet 57 prosent i år. 13 prosent av de som ikke prioriterer digitaliseringstiltak i år sier at økonomien er et hinder, men fravær av tiltak handler i hovedsak om at virksomhetene ikke ser behovet.

− Det gir oss grunn til å tro at mange har mer å tjene på å digitalisere enn de selv er klar over. For å se behovet må virksomheten ha digital kompetanse nok til å forstå verdien og fordelene teknologien kan gi – og kunne bestille det de trenger, avslutter Geir B. Sørensen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Små og mellomstore bedrifter i Telemark har lavere forventninger til 2023. Her fra Skien (foto: Kim Saatvedt/BDO).
Små og mellomstore bedrifter i Telemark har lavere forventninger til 2023. Her fra Skien (foto: Kim Saatvedt/BDO).
Last ned bilde
Geir B. Sørensen, partner og leder for BDO Telemark.
Geir B. Sørensen, partner og leder for BDO Telemark.
Last ned bilde

Lenker

Om BDO

BDO
BDO
Hovedkontor i Vika Atrium, Munkedamsveien 45
0250 Oslo

23 11 91 00http://www.bdo.no

Nye ideer. Ambisiøse planer. Store drømmer. Over hele landet jobber tusenvis av virksomheter og organisasjoner hardt for å skape verdier. Og over hele landet er BDO til stede for å hjelpe dem. Vi er et autorisert regnskapsførerselskap og internasjonalt rådgivnings- og revisjonsselskap med dypt fotfeste i norsk samfunns- og næringsliv. Vi kjenner utfordringene, ser mulighetene og engasjerer oss sterkt for at kundene våre skal nå målene sine.

I Norge har vi nær 2000 ansatte og 60 kontorer over hele landet. Våre kunder er alt fra store, verdensomspennende selskaper til små og mellomstore bedrifter. Vi har kunder fra de fleste bransjer i både privat og offentlig sektor.

Internasjonalt er BDO til stede i 164 land og teller mer enn 111 000 ansatte. Ved behov, samarbeider vi med store deler av nettverket om både internasjonale og nasjonale kunder.

Følg pressemeldinger fra BDO

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BDO på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra BDO

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom