2 av 3 nordmenn ønsker å innføre sunnere vaner i år

I januar har vi ofte tid og motivasjon til å ta tak i hverdagsvanene - og uvanene våre. Det går mot lysere tider, og det er fortsatt mange muligheter til å forbedre helsen frem mot sommeren.
I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) svarer hele 65 % at de ønsker enten å trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol.
For ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no er dette optimistiske nyheter for en kommende vår med forhåpentligvis færre koronarestriksjoner og mer aktivitet:
– At såpass mange ønsker seg en sunnere levemåte i år må være godt nytt for folkehelsen. Det er lenge igjen til neste årsskifte, og enten det er januar eller juni er det aldri for sent å begynne med gode vaner, sier ernæringsrådgiveren.
Start med små grep
Å begynne med en god vane kan for mange være enklere enn å slutte med en dårlig. For kostholdets del er det mange gode vaner man kan starte med allerede i dag.
– De aller fleste klarer å gjøre noen grep for å bedre helsen. Legg lista lavt for å komme i gang, og husk at små grep kan gjøre store forskjeller. Start med å bestemme deg for å gjøre minst ett sunnere valg hver dag, sier Glemminge Arnesen.
Fra helsemyndighetene blir vi anbefalt å spise helt vanlige matvarer som frukt, grønt, magre meieriprodukter, grove kornprodukter, noe kjøtt og fisk. Med disse matvarene legger du et godt grunnlag for et sunt kosthold, uten strenge kurer eller spesialprodukter.
3 sunne kostholdsvaner å starte med
- Velg grovere kornprodukter. Se etter brødskalaen, og velg brødvarer med mer fiber som gjør deg mettere og som er godt for fordøyelsen.
- Velg grønnere mat. Vi bør spise frukt og grønnsaker så ofte som mulig, helst til hvert måltid. Start med alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, så spiser du mer!
- Velg magrere meieriprodukter. Det er lurt å velge f.eks. lettmelk og skummet melk, cottage cheese, kvarg og magre oste- og yoghurttyper. Disse inneholder mindre fett, men er gode kilder til næringsstoffer som kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer. Vi blir anbefalt av helsemyndighetene å spise 3 porsjoner om dagen.
Ambisjoner for 2022 |
|
Trene mer |
43 % |
Slanke seg/gå ned i vekt |
33 % |
Spise/drikke sunnere |
32 % |
Drikke mindre alkohol |
8 % |
Slutte å røyke |
3 % |
Slutte å snuse |
3 % |
Minst ett av de ovenfor |
65 % |
Landsrepresentativt utvalg (1000 personer). Gjennomført av Norstat i uke 52.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom