Opplysningskontoret for Meieriprodukter

2 av 3 nordmenn ønsker å innføre sunnere vaner i år

Del

I en helt ny landsrepresentativ undersøkelse om hvilke endringer folk ønsker å foreta i år, var det så mange som 2 av 3 nordmenn som har ambisjon om å innføre sunnere vaner. Dette er godt nytt for folkehelsen, det er nemlig aldri for sent å begynne med gode vaner.

Velg grovere kornprodukter, grønnere råvarer og magrere meieriprodukter, er 3 sunne kostholdsvaner å starte med.
Velg grovere kornprodukter, grønnere råvarer og magrere meieriprodukter, er 3 sunne kostholdsvaner å starte med.

I januar har vi ofte tid og motivasjon til å ta tak i hverdagsvanene - og uvanene våre. Det går mot lysere tider, og det er fortsatt mange muligheter til å forbedre helsen frem mot sommeren.

I en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) svarer hele 65 % at de ønsker enten å trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol.

For ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Melk.no er dette optimistiske nyheter for en kommende vår med forhåpentligvis færre koronarestriksjoner og mer aktivitet:

– At såpass mange ønsker seg en sunnere levemåte i år må være godt nytt for folkehelsen. Det er lenge igjen til neste årsskifte, og enten det er januar eller juni er det aldri for sent å begynne med gode vaner, sier ernæringsrådgiveren.

Start med små grep

Å begynne med en god vane kan for mange være enklere enn å slutte med en dårlig. For kostholdets del er det mange gode vaner man kan starte med allerede i dag.

– De aller fleste klarer å gjøre noen grep for å bedre helsen. Legg lista lavt for å komme i gang, og husk at små grep kan gjøre store forskjeller. Start med å bestemme deg for å gjøre minst ett sunnere valg hver dag, sier Glemminge Arnesen.

Fra helsemyndighetene blir vi anbefalt å spise helt vanlige matvarer som frukt, grønt, magre meieriprodukter, grove kornprodukter, noe kjøtt og fisk. Med disse matvarene legger du et godt grunnlag for et sunt kosthold, uten strenge kurer eller spesialprodukter.

3 sunne kostholdsvaner å starte med

  1. Velg grovere kornprodukter. Se etter brødskalaen, og velg brødvarer med mer fiber som gjør deg mettere og som er godt for fordøyelsen.

  2. Velg grønnere mat. Vi bør spise frukt og grønnsaker så ofte som mulig, helst til hvert måltid. Start med alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, så spiser du mer!

  3. Velg magrere meieriprodukter. Det er lurt å velge f.eks. lettmelk og skummet melk, cottage cheese, kvarg og magre oste- og yoghurttyper. Disse inneholder mindre fett, men er gode kilder til næringsstoffer som kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer. Vi blir anbefalt av helsemyndighetene å spise 3 porsjoner om dagen. 

Ambisjoner for 2022

Trene mer

43 %

Slanke seg/gå ned i vekt

33 %

Spise/drikke sunnere

32 %

Drikke mindre alkohol

8 %

Slutte å røyke

3 %

Slutte å snuse

3 %

Minst ett av de ovenfor

65 %

Landsrepresentativt utvalg (1000 personer). Gjennomført av Norstat i uke 52.

Kontakter

Bilder

Velg grovere kornprodukter, grønnere råvarer og magrere meieriprodukter, er 3 sunne kostholdsvaner å starte med.
Velg grovere kornprodukter, grønnere råvarer og magrere meieriprodukter, er 3 sunne kostholdsvaner å starte med.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom