Åpner for nye forskere
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) inviterer nå forskere til å søke om medlemskap for perioden 2026–2030.

VKM er en faglig uavhengig komité som utarbeider kunnskapsoppsummeringer og risikovurderinger knyttet til matproduksjon, trygg mat og miljø. Komiteen leverer kunnskapsgrunnlag til forvaltningen – hovedsakelig til Mattilsynet og Miljødirektoratet.
Medlemmene i VKM er høyt kvalifiserte forskere som, i tillegg til sine primærstillinger, bidrar med sin kompetanse i komiteens faggrupper. Arbeidet gir mulighet til å løse tverrfaglige problemstillinger og bidra til samfunnsaktuelle prosjekter.
– Hos oss får man jobbe med spørsmål som har stor betydning for samfunnet, og bidra til beslutningsgrunnlag for myndighetene. Vi har blant annet levert omfattende rapporter om mikroplast i mat og miljø, helserisiko ved grillmat, dyresykdommer, klimaendringer og skog, helseeffekter av kosthold osv., sier VKM-leder Tore Tollersrud. – Slike prosjekter gir forskerne verdifull erfaring, utvider faglig kompetanse og gir mulighet til å samarbeide på tvers av fagområder.
Søkerne må minimum ha doktorgrad innenfor VKMs fagområder, og solid vitenskapelig kompetanse og erfaring. Medlemskap i VKM er et verv man har ved siden av sin primærjobb, og man honoreres etter statens satser.
Søknadsfrist er 15. februar 2026
Etter fristen vurderes søknadene av en nordisk bedømmelseskomité. Oppnevning skjer deretter av Helse- og omsorgsdepartementet, i samråd med Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Tore TollersrudDirektør VKM
Tel:95567569Tore.Skeidsvoll.Tollersrud@vkm.noLenker
Om VMK
VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.
VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.
Komiteen har ca. 120 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.
Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)
Nå er EUs årsrapport om fugleinfluensa ute18.12.2025 11:51:13 CET | Pressemelding
Nå har den EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, publisert sin årsrapport om fugleinfluensa. Den gir en samlet oversikt over overvåkingsaktivitetene i 2024 i EU og samarbeidende land.
Vindkraft og drikkevann: VKM gir faglig støtte til vindkraftutredninger27.11.2025 11:00:00 CET | Pressemelding
Rent drikkevann er en livsviktig ressurs, og etablering av vindkraftverk kan utgjøre en risiko for forurensning. Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som peker på mulige forurensningskilder, og foreslår krav til konsekvensutredninger knyttet til vindkraftverk.
Invitasjon: Risiko for forurensing av drikkevann ved etablering av vindkraftverk24.11.2025 07:00:00 CET | Presseinvitasjon
Etablering av vindkraftanlegg på land kan ha betydning for drikkevannskvaliteten. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utarbeidet en rapport som identifiserer hvilke forurensningsfarer som kan true drikkevannsressurser. Denne presenteres 27.11.
For vått og kaldt for kakerlakk30.9.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Visste du at man bruker kakerlakker som fôr til hobbydyr - som øgler, edderkopper og skorpioner?
Mattrygghet i EU: Folk stoler på forskere, fastleger og bønder24.9.2025 12:02:00 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at europeere flest har tillit til mattrygghetssystemet i EU – og at forskere, fastleger og bønder er blant de mest pålitelige kildene til informasjon om matrisiko.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom