Hva med å bytte ut ribba med viltkjøtt?
Nå er mange frysere fulle av kjøtt, fisk, sopp og bær som aldri har vært innom en butikk. Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) slår et slag for å velge kortreiste og naturlige råvarer til jule- og nyttårsmaten.

– Vi feirer de norske mattradisjonene med å oppfordre folk til å lage jul- og nyttårsmat med råvarene de har i fryseren, sier prosjektleder for mat i NJFF, Anine Gutubakken Byles.
– Det er både økonomisk og bærekraftig – og ikke minst er det ekstra stas å invitere til et måltid der du vet akkurat hvor maten kommer fra, legger hun til.
Mange tusen tonn mat fra jakt og fiske
Jakt-, fiske- og sankehøsten er over. Igjen sitter jegerne, fiskerne og sankerne – og deres venner og familier – med frysere fulle av viltkjøtt, fisk, sopp og bær. Fra jakta kommer omtrent 22 millioner middagsporsjoner hvert år, mens fritidsfiske er estimert å gi minst 45 000 tonn fisk årlig. Selv om det ikke finnes tall på hvor mye bær og sopp som sankes, vet vi det er en aktivitet nordmenn bruker stadig mer tid på. Samtidig har matvareprisene økt, og vi får mer kunnskap om ulempene med for mye ultraprosessert mat.
– Vi ønsker å dele kunnskap om hvordan folk kan bruke skattene de nå har i fryseren, sier Byles.
– Juletunga kan komme fra elgen, julesteika kan være rådyr- eller hjortekjøtt, juletorsken er best når du har fisket den selv og nyttårskalkunen kan byttes ut med skogsfugl, tipser hun om. – Dessuten kan blåbærene bli til likør eller saus til desserten, og all soppen er nydelig tilbehør til omtrent alt du har på tallerkenen.
Man tager hva man haver
Matkulturen i Norge vokste fram fra selvbergingshusholdet da hver gård dyrket sin egen mat og høstet fra naturen gjennom jakt, fangst og sanking. I dag handler de fleste maten sin i butikken. Likevel er det mer enn 70 prosent som kjenner en jeger, og dermed kan ha tilgang på viltkjøtt.
– Å hente inspirasjon fra tradisjonsmat og ha som mål å bruke råvarene som norsk natur gir oss, gjør oss til mer kreative kokker, sier Byles, og legger til:
– Det beste krydderet er alltid historien du forteller gjestene om hvordan maten kom til bordet.
Nøkkelord
Kontakter
Anine Gutubakken BylesProsjektleder matNorges Jeger- og Fiskerforbund
Tel:90208909anine.gutubakken.byles@njff.noLine Lillebø OsfossInformasjonssjefNJFF
Tel:99270014line.lillebo.osfoss@njff.noBilder

Lenker
Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund
Høysesong for sanking og jakt: NJFF viser hvordan du kan bruke råvarene.14.10.2025 13:47:53 CEST | Pressemelding
Å sanke fra naturen blir stadig mer populært. Når Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) feirer Friluftslivets år, vil de vise hvordan man kan bruke ressurser fra nærnaturen.
Lukkete anlegg er nødvendig, sier NJFF.10.10.2025 12:45:41 CEST | Pressemelding
Lukkete anlegg i oppdrettsnæringen er eneste rette vei å gå, mener Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Nå stopper mange bygdesamfunn opp25.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Torsdag 25. september åpnes det for jakt på rådyr og elg. Den tradisjonsrike elgjakta binder fortsatt folk og bygder sammen.
NJFFs forventninger til Støre16.9.2025 13:08:17 CEST | Pressemelding
Villaksen, villreinen og naturen må prioriteres. NJFF forventer at den nye Støre-regjeringen setter natur og bærekraft i sentrum.
Hvorfor jobber mange i juli og tar ferie i september?9.9.2025 17:00:00 CEST | Pressemelding
Svaret er jakt. 10. september starter en av de største utfartene her til lands når det åpnes for rype- og skogsfugljakt. NJFFs lokalforeninger lærer nye generasjoner å jakte.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom