Nofima

Tre måneder kortere produksjonstid

Del

At avl er et kraftfullt verktøy for å få fremgang i egenskaper man ønsker hos fisk og dyr, er kjent. Nå har teppeskjell fått sitt eget avlsprogram.

Forskere i Nofima har bidratt til at teppeskjell kan vokse som næring i Europa. Foto: Evan Durland/Nofima.
Forskere i Nofima har bidratt til at teppeskjell kan vokse som næring i Europa. Foto: Evan Durland/Nofima. Evan Durland Nofima

Teppeskjell, eller Ruditapes philippinarum på latin, oppdrettes blant annet i Italia av bedriften Naturedulis. De har klekkeri for teppeskjell i den næringsrike Goro-lagunen, ved utløpet av elven Po.

Naturedulis leverer yngel videre til andre skjelloppdrettere i området. De hadde et ønske om å øke det iboende potensialet skjellene har til å vokse ved å avle, slik at de fikk utnyttet næringsstoffene i lagunen bedre til økt produksjon.

Nå har avlsprogrammet blitt en realitet, gjennom et prosjekt kalt Bivalvi. Grunnlaget ligger i Naturedulis og deres kunders kunnskap om teppeskjell kombinert med avlskunnskap fra forskningsinstituttet Nofima.

Tidlig i 2025 begynte oppdretterne å dyrke de første teppeskjellene som var spesielt utvalgt for rask vekst.

− Vi forventer at disse teppeskjellene vil være klare for markedet innen julen 2025, noe som reduserer produksjonssyklusen med minst tre måneder, sa Leonardo Aguiari i Naturedulis i november.

Han legger til at Bivalvi-prosjektet har vært avgjørende for klekkeriet og den lokale økonomien basert på teppeskjell.

Siden 60-tallet har Nofima jobbet med å utvikle avlsprogram på en lang rekke arter sammen med industripartnere. Eksempler er kaldtvannsartene laks og torsk, og varmtvannsfisken tilapia. Det er ulike nivå for hvor avanserte programmene er, og de utvikles over tid.

− Teppeskjell er det nyeste eksempelet på utvikling av avlsprogram som Nofimas genetikere har jobbet med, sier prosjektleder Anna Sonesson i Nofima.

Hun er stolt av å bidra til avl på en lavtrofisk art som skjell:

− Avl på skjell i Europa er ikke utbredt. Selv om en driver for bærekraftig matproduksjon er å gå nedover i næringskjeden, er det veldig lite avl på lavtrofiske arter. Da går man glipp av økt produksjonseffektivitet, bedre helse og kvalitet og lavere dødelighet, sier Sonesson.

Bivalvi-prosjektet er finansiert av ERA-NET BlueBio. Nofima har samarbeidet med Naturedulis og Universitetet i Bologna om denne forskningen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Slik ser et teppeskjell som gyter, ut.
Slik ser et teppeskjell som gyter, ut.
Evan Durland Nofima
Last ned bilde
Forskere i Nofima har bidratt til at teppeskjell kan vokse som næring i Europa.
Forskere i Nofima har bidratt til at teppeskjell kan vokse som næring i Europa.
Evan Durland Nofima
Last ned bilde

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 375 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye