Tre måneder kortere produksjonstid
At avl er et kraftfullt verktøy for å få fremgang i egenskaper man ønsker hos fisk og dyr, er kjent. Nå har teppeskjell fått sitt eget avlsprogram.

Teppeskjell, eller Ruditapes philippinarum på latin, oppdrettes blant annet i Italia av bedriften Naturedulis. De har klekkeri for teppeskjell i den næringsrike Goro-lagunen, ved utløpet av elven Po.
Naturedulis leverer yngel videre til andre skjelloppdrettere i området. De hadde et ønske om å øke det iboende potensialet skjellene har til å vokse ved å avle, slik at de fikk utnyttet næringsstoffene i lagunen bedre til økt produksjon.
Nå har avlsprogrammet blitt en realitet, gjennom et prosjekt kalt Bivalvi. Grunnlaget ligger i Naturedulis og deres kunders kunnskap om teppeskjell kombinert med avlskunnskap fra forskningsinstituttet Nofima.
Tidlig i 2025 begynte oppdretterne å dyrke de første teppeskjellene som var spesielt utvalgt for rask vekst.
− Vi forventer at disse teppeskjellene vil være klare for markedet innen julen 2025, noe som reduserer produksjonssyklusen med minst tre måneder, sa Leonardo Aguiari i Naturedulis i november.
Han legger til at Bivalvi-prosjektet har vært avgjørende for klekkeriet og den lokale økonomien basert på teppeskjell.
Siden 60-tallet har Nofima jobbet med å utvikle avlsprogram på en lang rekke arter sammen med industripartnere. Eksempler er kaldtvannsartene laks og torsk, og varmtvannsfisken tilapia. Det er ulike nivå for hvor avanserte programmene er, og de utvikles over tid.
− Teppeskjell er det nyeste eksempelet på utvikling av avlsprogram som Nofimas genetikere har jobbet med, sier prosjektleder Anna Sonesson i Nofima.
Hun er stolt av å bidra til avl på en lavtrofisk art som skjell:
− Avl på skjell i Europa er ikke utbredt. Selv om en driver for bærekraftig matproduksjon er å gå nedover i næringskjeden, er det veldig lite avl på lavtrofiske arter. Da går man glipp av økt produksjonseffektivitet, bedre helse og kvalitet og lavere dødelighet, sier Sonesson.
Bivalvi-prosjektet er finansiert av ERA-NET BlueBio. Nofima har samarbeidet med Naturedulis og Universitetet i Bologna om denne forskningen.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noAnna SonessonForskningssjefAvd. Avl og genetikk
Tel:+47 64 97 04 03Tel:+47 930 98 047anna.sonesson@nofima.nonofima.no/ansatte/anna-kristina-sonesson/Bilder


Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 375 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Three months shorter production time11.12.2025 07:00:00 CET | Press release
Selective breeding is a powerful tool to enhance desirable traits in fish and livestock - a fact well established in the industry. Now Manila clam has its own dedicated breeding programme.
Potential for land based red algae25.11.2025 10:39:15 CET | Press release
How could Norway produce more food, utilise high nutrient levels in discharge water and create new businesses?
Potensiale for landbasert rødalge25.11.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Hvordan kan Norge produsere mer mat, rense utslippsvann og skape nye arbeidsplasser?
Norsk sjømatnæring: Nå er ringvirkningene større enn kjernevirksomheten13.11.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Ringvirkningene er nå større enn kjernevirksomheten i sjømatnæringen. Verdiskapingen i sjømatnæringens kjernevirksomhet utgjorde 69 milliarder kroner i 2024, mens ringvirkningene var nesten 70 milliarder.
Ny æra for norsk flatfisk10.11.2025 12:03:26 CET | Pressemelding
Med synkende kvoter på torsk, hyse og sei, er interessen for verdiskaping av andre fiskeslag stigende. Det kan bety en ny æra for rødspette og annen norsk flatfisk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom