Potensiale for landbasert rødalge
Hvordan kan Norge produsere mer mat, rense utslippsvann og skape nye arbeidsplasser?

Søl, eller Palmaria palmata på latin, er en rødalge som har relativt høy verdi sammenlignet med andre makroalger, og som ofte brukes i matprodukter.
Seniorforsker Philip James og kollegaer har undersøkt hvilke miljøforhold denne algen trenger for å kunne dyrkes med god vekst og fin rødfarge på utslippsvann fra landbasert lakseproduksjon med resirkulerende akvakultursystemer (RAS).
– Jeg tror dette kan bli en vinn-vinn for både lakseprodusenter, nye bedrifter og miljøet, sier James.
Dette har forskerne funnet ut
I forsøkene er det utslippsvannet fra et av SalMars landbaserte anlegg som ble brukt til å dyrke søl. Resultatene viser at:
- Søl vokser best i vann som består av 50 prosent utslippsvann fra dette RAS-anlegget. Dette er sammenlignet med sjøvann, 25 prosent og 100 prosent utslippsvann fra RAS.
- Resultater viser at en fortynning på 50 prosent ga best fjerning av ammoniakk og nitrat for dette anlegget. For fjerning av fosfat var derimot et sted mellom 25 og 50 prosent RAS-vann mest effektivt.
- Søl vokste like godt i saliniteter som spenner fra brakkvann til sjøvann (hhv. fra 10 til 32 gram salt per kilo sjøvann).
Resultatene kommer fra forskningsprosjektet ValueSøl som er støttet av Regionale forskningsfond ARKTIS (RFF). Nofima har med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og SalMar som partnere.
Potensial for matproduksjon
Resultatene viser at for hvert kilo laksefôr brukt i RAS-anlegg, kan det dyrkes 257 gram søl. Den norske landbaserte lakseindustrien bruker rundt 100 000 tonn fôr årlig, så næringsstoffene i utslippsvannet kan dekke behovet til en betydelig norsk makroalgeindustri.
"Dette viser potensialet for både dyrking av søl og utnyttelse av næringsstoffer fra RAS som ellers ville gått tapt," sier James, og understreker at det fortsatt gjenstår utfordringer.
I neste prosjekt vil han og kollegaene undersøke eventuelle tungmetaller og andre stoffer i søl dyrket på resirkulert vann.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noPhilip JamesSeniorforskerNofima
Tel:+47 481 68 263philip.james@nofima.nonofima.no/ansatte/philip-john-james/Bilder

Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 375 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Norsk sjømatnæring: Nå er ringvirkningene større enn kjernevirksomheten13.11.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Ringvirkningene er nå større enn kjernevirksomheten i sjømatnæringen. Verdiskapingen i sjømatnæringens kjernevirksomhet utgjorde 69 milliarder kroner i 2024, mens ringvirkningene var nesten 70 milliarder.
Ny æra for norsk flatfisk10.11.2025 12:03:26 CET | Pressemelding
Med synkende kvoter på torsk, hyse og sei, er interessen for verdiskaping av andre fiskeslag stigende. Det kan bety en ny æra for rødspette og annen norsk flatfisk.
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom