Q-Meieriene

Grønne Folk kåret til Årets Matredder 2025

Del

Ragnhild så seg lei på at fullt spiselige grønnsaker ble kastet. Hun startet derfor Grønne Folk for å gjøre noe med det. Denne uken mottok hun prisen «Årets Matredder» fra Q-Meieriene - for å ha reddet flere hundre tonn med grønnsaker. 

Q-Meieriene Q-Meieriene

Under Kutt Matsvinn-konferanse i Næringslivets Hus i Oslo ble Grønne Folk overrasket med prisen Årets Matredder 2025, utdelt av Q-Meieriene. Prisen henger høyt og går til den aktøren som har utmerket seg mest i kampen mot matsvinn gjennom året. 

 
–  Matredderprisen som Q-Meieriene deler ut årlig gir en skikkelig energiboost til alle som får den. Det kan være ensomt å jobbe som matredder. Det at et selskap som Q-Meieriene ser dem, har derfor mye å si! Grønne Folk fortjener virkelig all heder og ære. De er gode forbilder for både matreddere og grunderbedrifter, sier Mette Nygaard Havre, som står bak folkebevegelsen Spis opp maten.   
Hun samarbeider tett med Q-Meieriene for å inspirere flere til å bli matreddere og var med på den gjeve prisutdelingen under Kutt Matsvinn-konferansen i Næringslivets Hus i Oslo, tirsdsg denne uken.

Prisen «Årets Matredder 2025» henger høyt og går til den aktøren som har utmerket seg mest i kampen mot matsvinn gjennom året. I år var det Grønne folk sin tur. 

 
Ble overrasket på matkonferanse
Grønne Folk startet på Frosta i Trøndelag og har som mål å lage grønnere mat, som både smaker godt, er sunn for kroppen og som er bærekraftig ved at man utnytter grønnsaker som ellers ville ha blitt kastet. De var invitert til konferansen for å holde et foredrag om sitt arbeid med å redusere matsvinn – uten å vite at de skulle motta prisen. Overraskelsen ble stor da Q-Meieriene annonserte vinneren fra scenen. 

I sterk konkurranse med Plateful, Superkraftmat, Spareøkonom Kornelia, SAS-loungene på Gardermoen og Wenche Andersen, var det Grønne Folk som fikk hedersprisen «Årets Matredder 2025». 

Billedtekst: Fra venstre: Mette Nygård Havre, Spis opp maten, Pål Rasmussen, Q-Meieriene, Anne Marie Schrøder, Matvett, Ragnhild Eggen Viken, Grønne Folk og Anne-Grete Haugen, Matvett 

Enestående engasjement
Pål Rasmussen, Q-Meierienes matreddergeneral, leste opp følgende begrunnelse:  
“Vinnerne har gjennom mange år vist et enestående engasjement for å redusere matsvinn og skape nye, smakfulle retter av råvarer som ellers ville gått til spille. Med kreativitet, kvalitet og en tydelig grønn visjon har de vist hvordan matredding kan kombineres med ekte matglede og bærekraftig verdiskaping. De inspirerer både forbrukere og produsenter til å tenke nytt om ressursbruk – og beviser at grønne valg kan være både lønnsomme og uimotståelig gode. Det er en glede for oss i Q-Meieriene å kåre Grønne Folk til årets vinner av Q-Matredderprisen.” 

Fra utsorterte grønnsaker til grønne løsninger
Grønne Folk holder til på Frosta i Trøndelag og har siden starten i 2015 jobbet for å redusere matsvinn ved å bruke grønnsaker som ellers ville blitt sortert bort. I dag produserer de en rekke vegetarretter basert på lokale råvarer – helt uten tilsetningsstoffer. Bedriften har tidligere i år mottatt Q-Meierienes matredderpris som en av flere vinnere, men hedersprisen Årets Matredder er den gjeveste utmerkelsen. 

– Tenk at vi er årets matredder i Norge! Det ligger mye i det. Det sier oss at vi virkelig har gjort en innsats som merkes. Det er rett og slett stor stas og en enorm inspirasjon for oss til videre arbeid. Dette løfter oss og gir oss enda mer energi til å jobbe videre og utvikle konseptet vårt. At vi på Frosta, som i år har reddet 100 tonn med grønnsaker, får denne æren. Det er ganske flott, forteller daglig leder Ragnhild Eggen Viken med stolthet i stemmen. 

–Med den veksten vi har hatt i år, både på dagligvare og storkjøkken, så merker vi en økende interesse for mat som er laget av grønnsaker, forteller Viken. Maten er lite prosessert basert på utsorterte grønnsaker. Vi har merket en stor interesse for konseptet vårt. Vi skal jobbe mye med produktutvikling fremover så vi kan få lage enda mer mat som smaker enda bedre og frister enda flere. Både til dagligvare og storkjøkken. Det har vi investert i med ny fabrikk. Det er mye som vil skje hos oss fremover, lover Ragnhild Eggen Viken.  

Best før, ikke dårlig etter 
Norge har forpliktet seg til å halvere matsvinnet innen 2030, og Q-Meieriene ønsker å bidra til økt kunnskap og inspirasjon i kampen mot matsvinn.   

Tilleggsmerkingen «Best før, men ikke dårlig etter» ble først innført på Q-Meierienes produkter, og har inspirert mange andre til å følge etter. Siden 2018 har Q også delt ut over 30 Matredderpriser til privatpersoner, organisasjoner og andre som gjør en ekstra innsats for matredding.  Målet er å inspirere flere til å ta grep mot matsvinn – både i husholdninger og i matbransjen. 

– Årets Matredder er en inspirasjon for hele bransjen. Grønne Folk har vist hvordan kreativitet og pågangsmot kan gjøre en reell forskjell. De tar grønnsaker som ellers ville blitt kastet og forvandler dem til smakfulle, sunne måltider. Det er bærekraft i praksis, og det fortjener heder, sier Q-sjef for Q-Meieriene, Kristine Aasheim.  

Les mer om Q-Meierienes arbeid mot matsvinn:  
https://www.q-meieriene.no/matredder  

For mer informasjon, kontakt: 

Kristine Aasheim, Q-Meieriene 

Ragnhild Viken, Grønne Folk 

E-post: ragnhild@gronnefolk.no 

Telefon: 48000235  

Les mer om Grønne Folk:  

www.gronnefolk.no  

Les mer om Q-Meierienes arbeid mot matsvinn:  
https://www.q-meieriene.no/matredder  

Fra venstre: Mette Nygård Havre, Spis opp maten, Pål Rasmussen, Q-Meieriene, Anne Marie Schrøder, Matvett, Ragnhild Eggen Viken, Grønne Folk og Anne-Grete Haugen, Matvett Q-Meieriene Q-Meieriene
Overrekkelsen skjedde foran en fullsatt sal på KuttMatsvinn-konferansen til Matvett hos NHO i Oslo. Q-Meieriene Q-Meieriene

Kontakter

Bilder

Q-Meieriene Q-Meieriene
Last ned bilde
Fra venstre: Mette Nygård Havre, Spis opp maten, Pål Rasmussen, Q-Meieriene, Anne Marie Schrøder, Matvett, Ragnhild Eggen Viken, Grønne Folk og Anne-Grete Haugen, Matvett
Fra venstre: Mette Nygård Havre, Spis opp maten, Pål Rasmussen, Q-Meieriene, Anne Marie Schrøder, Matvett, Ragnhild Eggen Viken, Grønne Folk og Anne-Grete Haugen, Matvett
Q-Meieriene Q-Meieriene
Last ned bilde
Overrekkelsen skjedde foran en fullsatt sal på KuttMatsvinn-konferansen til Matvett hos NHO i Oslo.
Overrekkelsen skjedde foran en fullsatt sal på KuttMatsvinn-konferansen til Matvett hos NHO i Oslo.
Q-Meieriene Q-Meieriene
Last ned bilde

Om Q-Meieriene

Q–Meieriene er et uavhengig, norsk utfordrermeieri. Selskapet har to meierier, Jæren Gårdsmeieri og Gausdalmeieriet. Q-Meieriene er et nytenkende meieri, kanskje kjent for sine smarte løsninger som gjør hverdagen enklere for folk flest. Q var først med melkekartong med skrukork og målevindu, rømmebeger med skrukork, 1,75 liter melkekartonger. Meieriet står også bak suksessene Skyr og Norges beste sjokolademelk. Hovedaksjonær er Kavli Holding AS som eies 100% av O. Kavli og Knut Kavlis Almennyttige Fond – Kavlifondet. Gjennom Kavlifondet går overskuddet fra Q-Meieriene går til forskning, kultur og humanitært arbeid

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye