Innovasjon Norge

Gålavolden Gård vinner landbrukspris

Del

Matprodusenten fra Røros er årets vinner av bedriftsutviklingsprisen for Trøndelag.

Gründer Ingulf Galåen sammen med kona Gunn Brønnum til venstre for seg og leder av hovedutvalg næring og industri i Trøndelag Fylkeskommune Ingvill Dalseg til høyre. Bak står ansatte i bedriften, samt Innovasjon Norges regiondirektør i Trøndelag Vigdis Harsvik.
Gründer Ingulf Galåen sammen med kona Gunn Brønnum til venstre for seg og leder av hovedutvalg næring og industri i Trøndelag Fylkeskommune Ingvill Dalseg til høyre. Bak står ansatte i bedriften, samt Innovasjon Norges regiondirektør i Trøndelag Vigdis Harsvik. Foto: Innovasjon Norge

Galåvolden Gård drives i dag av 9. og 10. generasjon Galåen. I mer enn 20 år har vinneren tilbudt lokalmat med særpreg. Vinneren har vært en synlig aktør på regionale, nasjonale og internasjonale matarrangement. Produktene fra Galåvolden Gård er tilgjengelig i dagligvare- og spesialbutikker over hele landet, og brukes i restauranter og andre proffkjøkken.  

Juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge, Vigdis Harsvik, er imponert over prisvinnerens arbeid: 

– Galåvolden Gård har en sterk posisjon i det norske lokalmatmiljøet. Bedriften har arbeidet målrettet og langsiktig, er både tradisjonell og moderne, og har siden starten vært svært utviklingsorientert. Vi kan ikke få fullrost årets vinner nok, sier Harsvik. 

Prisvinneren selv forteller at det har vært en reise med eventyrlig utvikling de siste årene: 

– Vi er stolte og takknemlige over å bli tildelt Bygdeutviklingsprisen for Trøndelag i 2025. Siden vi startet med lokalt eggsalg i 1976 og foredling i 2002, har gården vår vært gjennom en eventyrlig utvikling, sier daglig leder Rune Krogh. 

Prisvinneren forteller at de håper at utviklingen kan fortsette også i fremtiden:  

– Den samla virksomheten tilknyttet gården omfatter nå 2 enkeltpersonforetak med eggproduksjon, Galåen Samdrift DA med mjølk og kjøttproduksjon og Galåvolden Gård AS med foredling og salg av produkter. Samla omsetter virksomhetene for omtrent 40 mill og sysselsetter 19 årsverk. Det er vi godt fornøyde med, men innrømmer at vi fortsatt har planer for ytterligere utvikling. 

Lokalmat med særpreg 

I tillegg til egen råvare, benytter vinneren råvarer og biprodukt fra andre lokale matprodusenter i sin stadige produktutvikling. Utover utviklingen av nye, moderne produkt, har vinneren også dykket langt ned i Norges mathistorie. I samarbeid med TINE er det gjort et omfattende arbeid for å gjenskape Rausjødalsosten. Rausjødalsosten er en håndverksost som bygger på en oppskrift fra 1856. Osten er en hyllest til Norges første samvirkemeieri, Rausjødalen Setermeieri, – som regnes som TINEs opprinnelse.   

Vinneren har et tosifret antall produkt som har oppnådd merket Spesialitet. De fleste kan finne en favoritt fra Galåvolden Gård, det være seg innen kategorien ost, is eller dessert.  

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket      

Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.  

Nøkkelord

Kontakter

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye