Ny æra for norsk flatfisk
Med synkende kvoter på torsk, hyse og sei, er interessen for verdiskaping av andre fiskeslag stigende. Det kan bety en ny æra for rødspette og annen norsk flatfisk.

I 2024 kom rapporten om «Beste praksis for føring og mellomlagring av levende flyndre». Nå følger forskerne i Nofima opp med en veileder for næringen med anbefalinger for fangst, håndtering, lagring og pakking av rødspette og annen flatfisk.
Også SINTEF Ocean deltar i prosjektet, som er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering.
-Flere flatfiskarter i Norge, som rødspette og lomre, er i dag lite utnyttet. Det til tross for at de finnes i store deler av kysten – også innenfor fjordlinjene, slår Nofima-forsker Stein Harris Olsen fast.
Han leder flyndreforskningen i Nofima.
Konkrete hjelpemidler
I dag fiskes cirka 1000 tonn flyndre per år. Mesteparten av dagens fangst tas som bifangst i snurrevadfiske etter torskefisk.
-Det medfører små fangster med ulike arter som gjør det utfordrende og lite lønnsomt å levere flatfisk til mottak. Dette har ført til lave priser og at mye går til ensilasje eller dyrefôr, forklarer forskeren.
Men interessen for å utvikle et mer målrettet fiske etter flatfisk er altså økende. Nå møtes interessen med konkrete hjelpemidler, som skal bidra til at fiskerinæringen enklere kan nyttiggjøre seg en art mange i dag har liten kjennskap til, bortsett fra "kapteinens fylte rødspette” som man vanligvis finner i butikkenes frysedisk.
-Målet er å utvikle og dokumentere effektive og skånsomme løsninger for fangstbehandling og prosessering av flyndre. Med en veileder, er planen at kunnskapen effektivt skal komme næringen til nytte, sier Stein Harris Olsen.
Kostnadseffektive løsninger
- I prosjektet skal forskerne kartlegge mulige logistikkløsninger for levende flyndre. Det skal også gjøres forsøk med transport av levende flyndre, forsøk med mellomlagring av flatfisk i kar og forsøk med bedøving og avliving av flatfisk.
- Dagens praksis for håndtering av flatfisk - slakting, kjøling og transport – blir også gjenstand for kartlegging. Flatfisk er vanskelig å rense etter sløying. Det skal derfor gjøres forsøk med å bruke vakuumsug, et system som vanligvis brukes til rensing av bukhulen til oppdrettslaks, etter sløying av fisken.
- I kartleggingen inngår også overlevelse, skadeutvikling og velferd og å dokumentere kjølelagringstid.
-På bakgrunn resultatene fra forsøkene både på sjø og på land er det vi vil utarbeide en “Beste praksis-veileder”. Den skal være ferdig i løpet av 2026. Resultatene skal etterprøves med hensyn til fiskevelferd, overlevelse, fangstskader og kvalitet, sier Olsen.
Nøkkelord
Kontakter
Stein Harris OlsenForsker
Tel:+47 77 62 90 85stein.olsen@nofima.noBilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Handbooks on crowding salmon have been launched5.11.2025 11:07:33 CET | Press release
Nofima and the Institute of Marine Research have released two handbooks focused on measuring and monitoring the welfare of salmon during crowding—one tailored for tanks and the other for marine net pens.
Håndbøker om trenging av laks er lansert5.11.2025 10:19:14 CET | Pressemelding
Nofima og Havforskningsinstituttet har laget to håndbøker om måling og overvåkning av laksens velferd under trenging. De har laget en for kar og en for merder.
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom