Forbruket av rødt kjøtt er på det laveste siden 1992
- En veldig god nyhet for både klimaet og folkehelsa, sier Tale Hungnes.

En ny rapport fra Animalia viser at forbruket av rødt kjøtt faller i år også. Det er nå nede på 37,1 kg per nordmann og dermed det laveste på over 30 år.
– Trenden her er tydelig – forbruket av kjøtt går ned enda et år. Dette er gode nyheter for både klima og folkehelse, sier lederen av Framtiden i våre hender, Tale Hungnes.
Det å få befolkningen til å spise i tråd med kostrådene er ifølge Miljødirektoratet, et av de mest effektive klimatiltaket vi kan gjøre. Likevel foreligger det ingen politikk for å få til dette.
– Dette viser hvor viktig det er at regjeringen gjør det enklere og billigere å spise sunt og bærekraftig. Vi er fortsatt milevis fra å spise i tråd kostrådene, men vi ser nå at folk er på rett vei og at det er store muligheter for påvirkning.
Miljødirektoratet anslår også det å følge kostrådene vil gi en samfunnsøkonomisk innsparing på opp til 71 milliarder årlig, gjennom lavere helseutgifter.
– Vårt budskap er at vi må spise mindre, men bedre kjøtt. Kjøttet skal ikke helt ut fra kostholdet, men vi må spise det sjeldnere og sørge for at det er god kvalitet når vi spiser det.
Økning i kylling og svin
– Vi ser samtidig en økning i forbruk av kylling og svin og størst nedgang i småfe. Det innebærer en bekymringsfull utvikling med færre dyr på beite og mer bruk av importert kraftfôr.
I forrige uke kom også en ny rapport fra Norsk Klimaservicesenter som visere at landbruket vil bli rammet hardt av klimaendringene.
– Vi må få til en dobling av grøntproduksjonen, så vi får bedre selvforsyning, bedre folkehelse og lavere klimautslipp. Det må regjeringen ta ansvar for.
FAKTA:
- Forbruket av rødt kjøtt var 37,1 kilo per person i 2024 – laveste siden 1992
- Totalt kjøttforbruk på 54,9 kilo – laveste på 20 år
- Nordmenn spiser fortsatt over dobbelt så mye rødt kjøtt som helsemyndighetene anbefaler
- Småfekjøtt hadde størst nedgang med 6%
Kontakter
Håvard LangmoenKommunikasjonssjef
Tel:932 77 377havard@framtiden.noMarkus Lohne HustadSeniorrådgiver bærekraftig mat, Framtiden i våre hender
Tel:93095522markus@framtiden.noOm oss
Framtiden i våre hender er en medlemsorganisasjon som jobber for strukturelle løsninger på overforbruk og global ulikhet. Vi jobber innenfor klima- og naturfeltet med temaer som overforbruk, klær, mat og transport. Som Norges største miljøorganisasjon er vi sentral i debatten om norsk og internasjonal klimaomstilling.
Følg pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Framtiden i våre hender på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Framtiden i våre hender
– Senker ambisjonene hver gang de får sjansen15.10.2025 10:26:50 CEST | Pressemelding
– Det blir en dyr og ustabil framtid slik regjeringen holder på, mener Norges største miljøorganisasjon.
Miljøtiltak kan gi milliarder til regjeringen15.10.2025 10:03:32 CEST | Pressemelding
– Fast fashion-avgift kan dra inn mellom fire og åtte milliarder kroner i statsbudsjettet, mener Framtiden i våre hender.
50.000 støttespillere: – Gøy at folk sier ifra28.8.2025 15:15:25 CEST | Pressemelding
Framtiden i våre hender har passert 50.000 medlemmer.
Nytt SIFO-notat: Slik kan kjøttforbruket endres23.6.2025 10:47:23 CEST | Pressemelding
Et nytt notat fra SIFO har sett på kjøttpriser og kjøttreklamers effekt på forbruk. De konkluderer med at en kombinasjon av informasjonskampanjer og prisvirkemidler trolig vil kunne endre kjøttforbruket på sikt.
Erik Dammann er død: – En bauta for norsk miljøbevegelse21.6.2025 14:16:44 CEST | Pressemelding
Grunnleggeren av Framtiden i våre hender, Erik Dammann, er død. Han ble 94 år gammel. Familien opplyser i en pressemelding at han sovnet stille inn natt til lørdag, med familien rundt seg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom