Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

For vått og kaldt for kakerlakk

Del

Visste du at man bruker kakerlakker som fôr til hobbydyr - som øgler, edderkopper og skorpioner?

Turkestan-kakerlakken trives i varme, fuktige miljøer. I naturen lever de under steiner og i huler. Brukes som fôr til reptiler, edderkopper og andre insektetende dyr.
Turkestan-kakerlakken trives i varme, fuktige miljøer. I naturen lever de under steiner og i huler. Brukes som fôr til reptiler, edderkopper og andre insektetende dyr. Foto: Happy1892 at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Miljødirektoratet har mottatt flere søknader om import av kakerlakkarten Periplaneta lateralis - Turkestan kakerlakk - som ønskes brukt som fôr.

Derfor ba de Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurdere om import vil utgjøre en fare for norsk natur.

Konklusjonen er at det er lav risiko for at denne kakerlakken vil skade naturen i Norge - det er for vått og kaldt til at arten vil kunne overleve her.

VKM vurderte også klimapåvirkninger, og fant at høyere temperaturer og nedbør ikke vesentlig endrer risikoen. Risiko for konkurranse med lokale arter og sykdomsoverføring er lav.

Risikovurderingen er godkjent av VKMs faggruppe for biologisk mangfold.

Nøkkelord

Kontakter

Lawrence KirkendallFaggruppen for biologisk mangfold, VKM

Tel:93 07 78 87

Lenker

Om VMK

VKM er en uavhengig og tverrfaglig vitenskapskomité

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) vurderer risiko for Mattilsynet og Miljødirektoratet, som bruker vurderingene til å utarbeide råd, gi tillatelser, utvikle regelverk og gi innspill til departementene.

VKM sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.

Komiteen har rundt 120 medlemmer, som sammen har bred tverrfaglig kompetanse.

Følg pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye