Endelig er matskatten fra Nord-Norge her!
Gulløye-poteten er tilbake i sesong.

Høsten er her, og med den vender en av landets mest ettertraktede delikatesser tilbake i butikkhyllene: Gulløye-poteten fra Nord-Norge.
Den gylne, melne og nøtteaktige poteten har en historie som strekker seg mer enn hundre år tilbake. I dag har den befestet sin plass i norsk matkultur som en ekte matskatt fra nord.
– For de som har gledet seg til årets Gulløye-sesong, har jeg gode nyheter. Det ser ut til å bli en god sesong. Vi begynner å pakke denne uken, så poteten vil være tilgjengelig innen kort tid, forteller Devi Ahuja, potetsjef i BAMA.
Hun forteller at BAMA forventer en god sesong, så fremt været fortsetter å spille på lag.
Hardt arbeid bak smaken av gull
I Målsnes, sør for Tromsø, ligger Grundnes Gård.
Den driftes i dag av Olav Grundnes, som er fjerde generasjons bonde. Han dyrker poteter, blant annet Gulløye, og legger ikke skjul på at det nå er høysesong.
– For oss er det her den beste tiden på året. Når vi får tilgang til de første Gulløye-potene tidlig på høsten, er det rein luksus, sier Olav Grundnes.
– Jeg mener det er en helt fantastisk potet. Når sesongen starter bytter vi gjerne bort pizza til fordel for Gulløye når vi skal kose oss på lørdagskvelden, ler Grundnes.
Men det ligger mye hardt arbeid bak når delikatessen tar veien fra jord til bord. For Gulløye er en av de mest sårbare potetsortene vi har.
– Den sprekker lett, angripes raskt av råte, og krever et helt spesielt klima for å lykkes. Nettopp derfor er den så nært knyttet til Nord-Norge, der kjølig klima, mye sollys og korte vekstsesonger gir ideelle forhold, sier Ahuja.
– I tillegg kreves det gode produsenter, som Olav Grundnes, for at resultatet skal bli bra.
Deler gjerne av matskatten
Innhøstingen av poteten starter nå og råvaren blir å finne i butikkhyllene så lenge beholdningen rekker, vanligvis frem til februar–mars.
Det gjør den altså til en eksklusiv og begrenset råvare.
Ettersom den er så sjelden, er det noe dere vil holde på selv i nord?
– Nei, den er så god at vi gjerne deler med de sør også. Alle som får tak i den bør teste. Dette er ekte norsk matkultur. Selv om dette er en nord-norsk delikatesse, deler vi gjerne, sier Grundnes.
Og hvordan nytes den best?
– Matmessig er det en potet i særklasse. Med bare smør og salt er den en opplevelse i seg selv.
Nøkkelord
Kontakter
Joakim IngebrigtsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 943 14 650join@bama.noBilder





Følg pressemeldinger fra BAMA
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BAMA på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BAMA
Slik lykkes du med julefavoritten!19.12.2025 07:15:00 CET | Pressemelding
Kålrot er en naturlig del av julefeiringen, men visste du at den ikke bør kokes?
Klementin eller mandarin? Her får du svaret!14.12.2025 11:30:00 CET | Pressemelding
Desember markerer høysesong for søte, små, oransje sitrusfrukter.
Blåbæret har blitt en moderne julefavoritt!12.12.2025 07:18:36 CET | Pressemelding
Desembersalget har tatt helt av.
Nytt og kraftig våpen kan avdekke det kriminelle nettverk vil skjule10.12.2025 11:55:41 CET | Kronikk
Endelig får Tolletaten en egen skanner dedikert til Oslo Havn.
Her er "Årets leverandør"!4.12.2025 13:05:15 CET | Pressemelding
– Vinneren er et forbilde, en utrolig dyktig produsent med leveranser som holder høyt nivå, sier Johan Sejersted, direktør for norsk i BAMA.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom