Nortura

Gilde lanserer mindre prosesserte alternativer til norske favoritter

Del

Som del av en større satsning, lanserer Gilde nå mindre prosesserte grillpølser, skinnfrie kjøttpølser og kokt skinke – fortsatt med den kjente, gode smaken.

Som del av en større satsning, lanserer Gilde nå mindre prosesserte grillpølser, skinnfrie kjøttpølser og kokt skinke – fortsatt med den kjente, gode smaken.

- Vi har lenge jobbet med å utvikle våre bearbeidede produkter i en sunnere retning. Tidligere har fokuset vært på å redusere salt og mettet fett, men i dag mener vi det også er viktig å se på produktenes prosesseringsgrad, sier fagsjef for ernæring i Nortura, Guro Waage. 

Nå lanseres nyhetene Gilde Edel skinke, Gilde Grovere og kjøttrik grillpølse og Gilde Grovere og kjøttrik skinnfri kjøttpølse - alle laget med mål om å redusere prosesseringsgraden, men beholde den høye kvaliteten og kjente gode smaken.  

Lavere prosesseringsgrad har vært en fellesnevner for flere av produktlanseringene til Gilde de siste årene. Slakterens beste kjøttboller og ferdigmatseriene Det gode maaltid og Bra mat til familien, er eksempler på dette. Denne høsten lanseres også et nytt tilskudd til Bra mat til familien; en ferdig bolognesesaus, helt uten tilsetningsstoffer.  

Bondens råvarer skal spille hovedrollen 

For Gilde er det å bearbeide/prosessere nødvendig for å kunne bruke så mye som mulig av dyret til mat. Prosessering er viktig for å unngå matsvinn, sikre jevn kvalitet på produktene over tid og ikke minst for å tilby et spennende og variert produktutvalg. Samtidig viser nyere forskning at den mest prosesserte maten, den såkalte ultraprosesserte maten, kan påvirke oss negativt. Selv om det er mye man enda ikke vet, mener Gilde det er riktig å ta grep allerede nå. 

- Vi i Gilde er heldige som har næringsrike råvarer fra den norske bonden i bunn, og vi ønsker selvsagt at de i størst mulig grad skal spille hovedrollen i våre produkter. For oss betyr mindre prosessert mat produkter med færre ingredienser og tilsetningsstoffer, mer av de gode råvarene og grovere konsistens der det er mulig, sier Waage. 

Ser på forbedringer i hele produktporteføljen 

I tillegg til nye produktlanseringer, jobber Gilde parallelt med forbedringer på eksisterende produkter. Et eksempel er Gilde Go’ & Magrere fersk leverpostei som i november får ny resept med færre ingredienser og kun de tilsetningsstoffene som er nødvendige for å sikre mattryggheten. På nyåret vil dette også gjelde for Gilde Fin & Fersk leverpostei.  

Samtidig har Gilde gjort flere tiltak som påvirker alle produkter. 

- Av føre-var-hensyn var vi tidlig ute med å fase ut karragenan (E407) i 2021 og 2022. Vi har også faset ut bruken av smaksforsterkere, og er snart i mål med utfasing av maltodekstrin. Vi bruker heller ikke karboksymetylcellulose (E 466) eller Polysorbat 80 (E 433) i vår produksjon, forteller Waage.  

Arbeid med å redusere prosesseringsgrad eller fase ut en ingrediens eller tilsetningsstoff, kan imidlertid være omfattende og ta tid. For noen produkter er dette mer krevende enn for andre. 

- Mattryggheten kan vi aldri kompromisse på, og noen endringer krever investeringer i ny teknologi og kunnskap. Vår nye Gilde Edel skinke kunne vi for eksempel ikke produsert for et par år siden – her har ny teknologi hjulpet oss å gjøre dette mulig, sier Waage, og legger til; 

- Samtidig er det sånn at vi lager mat til mange tusen mennesker hver dag, og tilbyr produktene våre over hele landet. Da trenger vi ofte noen hjelpestoffer, utover det man bruker på eget kjøkken eller i småskala matproduksjon. 

Dette er produktene som nå lanseres: 

  • Gilde Edel skinke 
    Kokt skinke som er renskåret av hele kjøttstykker, kun tilsatt nødvendige tilsetningsstoffer for mattrygghet. En saftig skinke med fin kjøttstruktur. (Ikke ultraprosessert ihht. NOVA-klassifisering) 

  • Gilde Grovere og kjøttrik grillpølse  
    Et alternativ til den klassiske grillpølsen, med den samme gode smaken. Pølsene inneholder 83 % grovkvernet kjøtt, er røkt på ekte bøkeflis, og kun tilsatt nødvendige tilsetningsstoffer for mattrygghet. (Ikke ultraprosessert ihht. NOVA-klassifisering) 

  • Gilde Grovere og kjøttrik skinnfri kjøttpølse 
    Skinnfri kjøttpølse med den kjente gode smaken. Pølsene inneholder 83 % grovkvernet kjøtt, er røkt på ekte bøkeflis, og kun tilsatt nødvendige tilsetningsstoffer for mattrygghet. (Ikke ultraprosessert ihht. NOVA-klassifisering) 

  • Gilde Bra mat til familien Bolognese 
    Et nytt tilskudd i Gildes ferdigmatserie, Bra mat til familien. Dette er en fyldig saus med storfe- og svinekjøttdeig, samt grønnsaker som tomat, gulrot, selleri og løk. Bolognesen er uten tilsetningsstoffer. (Ikke ultraprosessert ihht. NOVA-klassifisering) 

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde
fv: Marit Edvardsen, Espen Halvorsen, Pernille Mørland Kvaslerud, Guro Waage, Bente Avseth-Bakke, Stephan Hanssen Helstad, Tine Sørgjerd har jobbet med utviklingen av de nye produktene.
fv: Marit Edvardsen, Espen Halvorsen, Pernille Mørland Kvaslerud, Guro Waage, Bente Avseth-Bakke, Stephan Hanssen Helstad, Tine Sørgjerd har jobbet med utviklingen av de nye produktene.
John Trygve Tollefsen
Last ned bilde
Guro Waage, fagsjef ernæring i Nortura
Guro Waage, fagsjef ernæring i Nortura
John Trygve Tollefsen
Last ned bilde

Om Nortura

Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.

Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.

Følg pressemeldinger fra Nortura

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nortura

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye