Stiftelsen Norsk Mat

Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks

Del

På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke. 

TIldeling av Spesialitet på Smaka på Finnskogen lørdag 30. august. F.v. Per Gunnar Sveen - leder hovedutvalg for næring for Innlandet fylkeskommune, Rune Grenberg - ordfører Grue kommune, Anne Aamodt - Ebbas Matgleder og Marit Strand, fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat.
TIldeling av Spesialitet på Smaka på Finnskogen lørdag 30. august. F.v. Per Gunnar Sveen - leder hovedutvalg for næring for Innlandet fylkeskommune, Rune Grenberg - ordfører Grue kommune, Anne Aamodt - Ebbas Matgleder og Marit Strand, fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat. Stiftelsen Norsk Mat Stiftelsen Norsk Mat

Inspirert av tradisjon og natur

Svedjerugkjeks er inspirert av skogfinnenes tradisjoner og laget med svedjerug fra Finnskogen, hasselnøtter, bjørkeblad, sukker, smør og egg. Fagjuryen fremhever kjeksen som «pen, gyllen med tydelig håndverkspreg og innbydende duft av smør og korn. Rund og balansert smak med nøtter og sødme, sprø og porøs tekstur, med en lang og behagelig ettersmak. Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder er i særklasse i sin kategori.»

Lokal forankring

Daglig leder i Ebbas Matgleder, Anne Aamodt, er stolt over anerkjennelsen:

  • Hyggelig å få anerkjennelse for produktutvikling av råvarer fra eget distrikt. Det er det jeg brenner for, forteller Aamodt.

Svedjerug har lange tradisjoner på Finnskogen. Den ble tatt i bruk av skogfinnene som bosatte seg i området. Ved å «svedje» jorden – brenne av vegetasjonen for å gi næring – la de grunnlaget for å så rugen i asken. Svedjerugen er toårig og kan dyrkes i to sesonger av samme frø.

Et kvalitetsmerke

Spesialitet er et kvalitetsmerke som både produsenter og forbrukere setter høyt. For å bli valgt ut må produktet vurderes og godkjennes av en fagjury med høy matfaglig kompetanse.

  • Kun et fåtall produkter slipper gjennom nåløyet, og noen få produsenter klarer bragden flere ganger. Ebbas Matgleder er en av dem, sa Marit Stand, fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.


Med Spesialitet-merket på Svedjerugkjeks får Ebbas Matgleder nok en bekreftelse på sin evne til å løfte lokale råvarer fram i unike produkter.

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@norskmat.no

Om oss

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye