Smak av Finnskogen: Ebbas Matgleder hedret for Svedjerugkjeks
På Smaka på Finnskogen lørdag 30. august ble Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder tildelt Spesialitet – merkeordningen som viser vei til det beste av norsk lokalmat og -drikke.

Inspirert av tradisjon og natur
Svedjerugkjeks er inspirert av skogfinnenes tradisjoner og laget med svedjerug fra Finnskogen, hasselnøtter, bjørkeblad, sukker, smør og egg. Fagjuryen fremhever kjeksen som «pen, gyllen med tydelig håndverkspreg og innbydende duft av smør og korn. Rund og balansert smak med nøtter og sødme, sprø og porøs tekstur, med en lang og behagelig ettersmak. Svedjerugkjeks fra Ebbas Matgleder er i særklasse i sin kategori.»
Lokal forankring
Daglig leder i Ebbas Matgleder, Anne Aamodt, er stolt over anerkjennelsen:
- Hyggelig å få anerkjennelse for produktutvikling av råvarer fra eget distrikt. Det er det jeg brenner for, forteller Aamodt.
Svedjerug har lange tradisjoner på Finnskogen. Den ble tatt i bruk av skogfinnene som bosatte seg i området. Ved å «svedje» jorden – brenne av vegetasjonen for å gi næring – la de grunnlaget for å så rugen i asken. Svedjerugen er toårig og kan dyrkes i to sesonger av samme frø.
Et kvalitetsmerke
Spesialitet er et kvalitetsmerke som både produsenter og forbrukere setter høyt. For å bli valgt ut må produktet vurderes og godkjennes av en fagjury med høy matfaglig kompetanse.
- Kun et fåtall produkter slipper gjennom nåløyet, og noen få produsenter klarer bragden flere ganger. Ebbas Matgleder er en av dem, sa Marit Stand, fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat, under tildelingen.
Med Spesialitet-merket på Svedjerugkjeks får Ebbas Matgleder nok en bekreftelse på sin evne til å løfte lokale råvarer fram i unike produkter.
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Om oss
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Stor motivasjon og anerkjennelse!15.8.2025 09:12:19 CEST | Pressemelding
Under Arendalsuka fikk Reinhartsen AS overrakt kvalitetsmerket Spesialitet for sin røkte ørret. Tildelingen fant sted på Fora Matregion Agder sitt arrangement med kokkeshow, bransjefolk og matentusiaster til stede.
Gangstad Gårdysteri med to nye Spesialiteter!1.8.2025 14:59:46 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Trøndersk Matfestival delte landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen ut Spesialitet ikke bare et - men til to produkter - fra Gangstad Gårdsysteri: Solbær Yoghurtis og sorbéen Bringebærnytelse.
Lokalmat på sitt beste - Galåvolden Gård med to nye Spesialiteter27.7.2025 08:15:22 CEST | Pressemelding
To nye produkter fra Galåvolden Gård er nå en del av det ypperste innen norsk lokalmat. Under en høytidelig markering ble “Sitrondrøm” og “Festkaramell” tildelt kvalitetsmerket Spesialitet av landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom