Skit inn, skit ut sier pukkellaksforsker
Det myldrer av pukkellaks i elver i Troms og Finnmark. Folk klarer ikke å håndtere mengden, og da blir kvaliteten fort dårlig, hevder pukkellakseforsker i Nofima.

– Det er litt skit inn, skit ut. Legger du fangsten på bakken eller lar fisken ligge lenge før den kommer på is, ødelegger du både smak og matkvalitet. Akkurat som med andre typer fisk, sier Nofima-forsker Stein Harris Olsen.
Han har forsket på pukkellaksen i en årrekke. Folk tar ut pukkellaksen for å verne om atlanterhavslaksen, men mange glemmer at hvis man skal lage mat av pukkellaksen må den håndteres riktig.
– Pukkellaksen er en fantastisk matfisk, som vi bør bruke som mat, i alle fall om du har fanget fisken tidlig i sesongen, sier pukkellakseforskeren.
Dette bør du tenke på
I sosiale medier florerer historier om folk som trodde de skulle få et par fisk, men endte opp med hundrevis. Da er det lett å glemme både mathygiene og logistikken.
- Glemmer du mathygiene forringes kvaliteten fort, og fisken kan ende opp som et søppelproblem, sier forskeren.
Olsen anbefaler riktig og tilstrekkelig utstyr med på tur. Dette innebærer utstyr som sikrer at du får bløgget fisken raskt, kjølt den godt ned, og holdt fisken unna jord og varme.
-Legger du fisken på bakken risikerer du å dra med deg jordbakterier som du eller hunden din kan bli alvorlig syk av, poengterer forskeren.
Kvaliteten starter i havet og i elva
- Skal vi lage næring av pukkellaksen er kvaliteten viktig, sier Olsen.
Gjennom det FHF-finansierte prosjektet BLUSH-Laks har forskere i Nofima undersøkt hvordan vi kan sikre effektiv og lønnsom utnyttelse av den invaderende arten.
I sommer har forskerne i prosjektet samarbeidet med lokale næringsaktører i Varangerbotn i Finnmark om uttaksfiske og riktig håndtering av fisken fra fangst til levering.
Forskerne fant at det er mulig å oppnå høy kvalitet på pukkellaks som tas både i sjøen og når den har begynt å vandre opp i elven.
- Mange har trodd at kvaliteten forringes når laksen går opp i elva. Men våre funn viser at fisken i seg selv holder god kvalitet også de første dagene den går opp i elva, sier Olsen.
Skal vi ha industri må logistikken på plass
Men å sikre topp kvalitet krever litt logistikk. Fisken må fanges skånsomt, bløgges riktig og kjøles raskt ned. Deretter må den fraktes fra de mange elvene i Nord-Norge til mottak og videre foredling. Da er det viktig med gode lokale samarbeidspartnere.
Ifølge forskeren ble uttakene vellykket fordi de hadde med seg Edgar Olsen, en lokalkjent fisker og leder av Vesterelva Fiskeriforening, samt at de fikk bruke Lerøys fiskemottak.
- Tilbakemeldingene fra kjøpere av fisken har vært strålende. Det er mange som gjerne vil kjøpe mer pukkellaks når den er av den kvaliteten som vi klarte å levere i sommer, forteller Olsen.
Dermed har pukkellaksen potensiale til å bli verdifull – ikke bare for sportsfiskere, men også for bedrifter i kystsamfunn.
– Klarer vi å løse logistikken, er mulig å se for seg småskala industri og gode inntekter for kysten i perioder av året når det ellers er lite aktivitet, avslutter pukkellaksforskeren.
Om forskningen
I juli i år gjorde forskerne i BLUSH-Laks-prosjektet et prøvefiske etter pukkellaks i nedre del av Vesterelva i Varangerbotn. Målet med prosjektet er å skape en lønnsom, effektiv og bærekraftig næring av pukkellaksen. Forskerne skal også:
- Utvikle kunnskap og praktiske løsninger for ulike fangstlokaliteter som kan godkjennes av Mattilsynet for slakting, kjøling og logistikkløsninger.
- Utvikle metoder som vil optimalisere notfiske i elvemunninger.
- Utarbeide beste praksis for behandling og produksjon av rogn.
Nøkkelord
Kontakter
Oda BjørnsborgKommunikasjonsrådgiverNofima
Tel:+47 40484930oda.bjornsborg@nofima.noStein Harris OlsenForsker
Tel:+47 77 62 90 85stein.olsen@nofima.noBilder








Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
38 millioner daglige måltider sjømat ignorert: - Store hull i matberedskapen15.8.2025 08:48:11 CEST | Pressemelding
Hver dag produserer og eksporterer Norge 38 millioner måltider med sjømat. Likevel er sjømat og sjømatproduksjon så vidt nevnt i analyser av matberedskapen i landet. Et paradoks fire tunge forskningsmiljø nå skal belyse grundig.
Matfaglig kompetanse gir lokalmaten kraft og styrker beredskapen11.8.2025 09:11:09 CEST | Kronikk
Norsk matberedskap krever mer enn lager og råvarer – det handler om kunnskapen som gir ferske råvarer holdbarhet, kvalitet og verdi. Uten folk med fagkompetanse står både produksjon og beredskap svakere.
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom