Det norske flagget på topp tre
Nok en gang finner vi Norge i det øvre sjiktet når Paris MoU rangerer verdens flaggstater på White List.

Listen offentliggjøres av Paris MoU (Paris Memorandum of Understanding) hvert år, og rangeringen fastsettes av antall inspeksjoner og tilbakeholdelser utført av flaggstaten i løpet av en treårsperiode.
– Norge har som ambisjon å være blant topp fem på White List, og det er et kvalitetsstempel for norske skip å bli rangert så høyt, sier Egil Bjørnevik, senioringeniør i avdeling for inspeksjon, revisjon og beredskap i Sjøfartsdirektoratet.
Roser samspillet
Årets rapport viser en økning i inspeksjonsraten for skip i 2024 – da steg den fra 3,81 prosent i 2023 til 4,03 prosent i 2024.
På bakgrunn av inspeksjonsrapportene blir flaggstatene rangert på hvit, grå og svart liste, basert på antall skip som er tilbakeholdt over de tre foregående årene.
– Det å ligge på hvitelisten er et av kriteriene for at fartøy skal kunne kategoriseres som et lavrisikoskip i havnestatskontroll-systemet. Det betyr blant annet lengre intervall mellom inspeksjonene og «lettere» inspeksjoner, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Han roser den norske kvalitetsflåten for de gode resultatene.
– Samspillet mellom rederi, myndighet og klasseselskap fungerer godt, sier han.
Paris MoU består av 27 medlemsland som samarbeider for å forbedre sikkerheten til sjøs gjennom havnestatskontroller. Medlemslandene jobber sammen for å sikre at skip som anløper deres havner oppfyller internasjonale sikkerhetsstandarder.
Også Tokyo MoU har nylig delt sin årlige rapport, og der er Norge inne på topp 10. I tillegg finner vi flaggstaten Norge også å finne på USA sin Qualship21. På lik linje med Paris MoU og Tokyo MoU, er Qualship21 et kvalitetsstempel som henger høyt da US Coast Guard har høye krav til skip som anløper USA.
– De nevnte tre er de største og mest anerkjente havnestatskontrollsystemene i verden og har en stor betydning for sikkerheten om bord i skipene som anløper disse medlemslandene, legger Sørheim til.
Følgende tiltak foreslås for å forbedre skipsinspeksjoner og sikkerheten til sjøs ytterligere:
- Økt overvåking
- Styrke samarbeidet mellom medlemslandene for å dele informasjon og beste praksis
- Implementere avanserte teknologier for mer effektive og nøyaktige inspeksjoner
- Øke opplæringen av inspektører for å sikre høy kompetanse og standarder
- Utvikle bedre risikovurderingsverktøy for å identifisere og fokusere på høyrisikoskip
Kontakter
Marit NilsenKommunikasjonsrådgiverSjøfartsdirektoratet
Tel:95148127Tel:95148127mani@sdir.noBilder

Følg pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sjøfartsdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Sjøfartsdirektoratet
Sikkerhetsvarsel til eiere av fritidsbåten Dolmøy 230 Fisker10.7.2025 12:50:45 CEST | Pressemelding
Sjøfartsdirektoratet advarer eiere av Dolmøy 230 Fisker produsert før 2017, etter gjentatte dødsulykker med båttypen. Eiere må straks kontrollere at kritiske svakheter i stabilitet og drenering er forsvarlig utbedret.
Én person omkom på næringsfartøy første halvår9.7.2025 09:13:31 CEST | Pressemelding
Én person omkom i forbindelse med arbeid på næringsfartøy de seks første månedene i 2025. Det er tre færre enn samme periode fjor. Antall hendelser er på samme nivå som fjoråret, men det har vært en økning i alvorlige hendelser som brann og grunnstøtinger.
Dødstallene synker – men ti personer har omkommet på sjøen i 20251.7.2025 09:48:23 CEST | Pressemelding
I løpet av årets første seks måneder registrerte Sjøfartsdirektoratet åtte dødsulykker med fritidsfartøy i norske farvann. Totalt mistet ti personer livet i disse ulykkene. Det er en nedgang på fire omkomne sammenlignet med samme periode i fjor, da 14 personer omkom.
Sjøfartsdirektoratet moderniserer maritime titlar og omgrep26.6.2025 11:19:20 CEST | Pressemelding
Som ein del av regjeringa sin maritime likestillingsstrategi har Sjøfartsdirektoratet gått gjennom regelverket for å gjere språket meir kjønnsnøytralt. Når høyringa no er ferdig, og ein har gått gjennom høyringssvara, har direktoratet no landa endringane som trer i kraft ved fastsetting i dag.
Høy fart på sjøen kan koste deg livet – løft blikket i sommer!23.6.2025 10:53:44 CEST | Pressemelding
Visste du at for høy fart er en av de største risikoene når vi ferdes til sjøs? De siste fem årene har hele 18 dødsulykker med fritidsbåt hatt høy hastighet som en medvirkende årsak.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom