Domkirkeruinen på Hamar stenges for publikum
Riksantikvaren og Anno museum går til midlertidig stenging av vernebygget over Hamar domkirkeruin. Årsaken er at en glassrute i bygget har knust og falt ned.

– Det er svært leit at vi må gå til det steget å stenge Hamardomen, men sikkerheten må gå foran alt, sier fungerende riksantikvar Bård Langvandslien.
Dette er ikke første gang en glassplate har falt ned. Siden 2003 har til sammen åtte plater falt ned. Tre av de skyldes uhell, mens for de øvrige nedfallene er årsaken usikker. Mulige årsaker kan enten være hærverk eller svekkelse i innfestingen av platene. Nå vil museet og Riksantikvaren gjennomføre en risikoanalyse for å finne ut om det er trygt å oppholde seg i og rundt glassbygget.
– Vi må være sikre på at det ikke er risiko for liv og helse før vi kan vurdere hva som skal skje videre, sier Langvandslien.
Domkirkeruinene er en del av Anno museum Domkirkeodden, som ligger på Hamar. Ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Vernebygget over domkirkeruinene på Hamar sto ferdig i 1998. Bygget eies av Riksantikvaren, og Anno Museum står for den daglige driften og vedlikeholdet.
Vernebygget på Hamar stenges av sikkerhetsmessige årsaker.
– Vi har satt i gang med å innhente en risikovurdering av vernebygget, sier seksjonsleder og førstekonservator ved Anno museum Domkirkeodden, Kristian Reinfjord. – Vi har et sterkt ønske om å få gjennomført risikoanalysen så snart som mulig, men på stående fot er det ikke mulig for oss å si noe om når Hamardomen kan gjenåpnes, legger han til.
Om vernebygget
I 1985 var forfallet av domkirkeruinene kommet så langt at Riksantikvaren konkluderte med at det var nødvendig med et vernebygg der klimaet kunne kontrolleres. Det ble holdt en arkitektkonkurranse, og det seirende utkastet var tegnet av arkitekt Kjell Lund.
Vernebygget, konstruert av stål og glass, sto ferdig i august 1998.
– Stengingen får konsekvenser for flere, særlig uheldig er det for brudeparene, som hadde gledet seg til sin store dag i Domen, sier Langvandslien. Turister og besøkende vil fortsatt kunne besøke museets andre attraksjoner, som for eksempel Sverre Fehns Storhamarlåven, og andre spennende ruinoverbygninger. – Det er særlig de som skal ha, eller delta på arrangement inne i vernebygget dette er spesielt leit for, legger han til.
Nøkkelord
Kontakter
PressevaktRiksantikvarenIkke send sms, telefonen viderekobles.
Telefonen er betjent i vanlig kontortid.
Bilder



Om oss
Riksantikvaren er et direktorat underlagt Klima- og miljødepartementet, og vi er departementets rådgiver i alle saker som gjelder kulturminner og kulturmiljø. Riksantikvaren er den overordnete kulturminnemyndigheten og ansvarlig for å sette i verk den nasjonale kulturminnepolitikken. Vi har et faglig ansvar overfor kommunene, fylkeskommunene, Sametinget, Sysselmesteren på Svalbard og forvaltningsmuseene på kulturminnefeltet.
Følg pressemeldinger fra Riksantikvaren
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksantikvaren på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksantikvaren
Sterk økning i interessen for kulturarv4.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
I en ny måling fra SSB, oppgir 47 prosent at de er svært eller ganske interessert i kulturarven. Dette er en oppgang på ni prosentpoeng fra 2024.
Ny verdensarvutstilling åpnet for Urnes stavkirke20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillingen i Skjolden skal styrke formidlingen og forståelsen av norsk verdensarv, og dens betydning for hele verden.
Ny verdsarvutstilling opna for Urnes stavkyrkje20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Den nye utstillinga i Skjolden skal styrke formidlinga og forståinga av norsk verdsarv, og dens betydning for heile verda.
36 prosjekter fra kyst og landbruk får tilskudd5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren fikk hele 112 søknader om verdiskapingsmidler til prosjekter innenfor blant annet kyst og landbruk. Nå er det klart hvilke 36 prosjekter som får tilskud i 2025.
36 prosjekt frå kyst og landbruk får tilskot5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Riksantikvaren fekk heile 112 søknader om verdiskapingsmidlar til prosjekt innanfor mellom anna kyst og landbruk. No er det klart kva 36 prosjekt som får tilskot i 2025.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom